Sticka randig mössa utan att varven blir förskjutna?

av Maria

Jag undrar hur jag ska göra för att ränderna på den stickade mössan ska sluta på samma nivå i slutet som i början av varvet. Mina ränder stämmer inte...

Snyggare övergångar mellan ränder i rundstickning

Som tur är finns det enkla sätt att hacka hacken, konstaterar "Billigt garn"-Anna

Fräckt antar jag att du rundstickar din mössa. (Om ränderna inte passar ihop i sömmen på något flatstickat är lösningen väldigt banal: se till att matcha ränderna när du nålar ihop och syr.)

Vill du ha hack i dina ränder, eller rundsticka jämnt?Okej, när du stickar slätstickning runt, runt stickar du egentligen i en spiral. Det är alltså en del av universums struktur och verklighetens väv att det blir ett litet "hack" när du börjar på ett varv i ny färg, eftersom det nya varvet ligger en nivå högre upp. Det är helt naturligt... och lika irriterande som synliga troslinjer.

Personer som föredrar det naturliga struntar fullständigt i det där hacket, eller försöker placera det på strumpans insida eller under ärmen på tröjan eller...

Andra, som anser att mänskligheten och stickkonsten nått så långt att den inte behöver bekymra sig om vad som är naturligt, har uppfunnit ett gäng tekniker som jämnar ut nivåskillnaderna mellan rundstickade ränder. Vilket förstås är mysigast på en mössa.

Jämna(re) rundstickade ränder

Min favorit, för ränder som består av flera varv (alltså minst två), är "lyftet" (eller jogless stripes på engelsk stickiska). Övergångarna syns en aning, men bara om du är ytterst kinkig och övermaga självkritisk.

(Vill du sticka randigt med bara ett (1) varv, i kombination med ränder över flera varv? Då kan du testa en annan metod för att jämna till ränderna.)

Lyftet går till så här:

Säg att du rundstickar ränder med 4 varv svart, 4 varv vitt och så vidare.

Först stickar du 4 varv svart. Byt till vitt och sticka ett helt varv.

Sedan lyfter du första maskan på det andra vita randvarvet och stickar resten som vanligt.

Tredje varvet stickar du också som vanligt, inklusive maskan du tidigare lyfte.

Och så ett vitt varv till, innan du byter till svart. Gör likadant för svärtan: sticka ett helt varv i randfärgen, lyft den första maskan på det andra varvet...

Titta också på Eunny Jangs demonstration i rullen nedanför. Ha tålamod — det dröjer ett par minuter innan hon går in på tekniken. (Hon visar också snygga en-varvs-ränder.) Kör igång, maestro!Det finns ett yttepytte problem med "lyftet". (Också helt naturligt; det är det som jämnar ut färghacken.) Det är färre varv vid de lyfta första-maskorna än vid maskpolarna bredvid. Oftast syns det inte på det färdiga plagget, om randvarven är tillräckligt många, och om du "blockar" ordentligt.

För att vara på den säkra, mer estetiska sidan kan du börja den nya randfärgen ett snäpp längre till vänster varje gång. (Alltså, sticka ett helt varv plus en maska innan du byter färg.) TECHKnitter förklarar det mycket, mycket bättre. Och längre.

Du som hyfsar till rundstickade ränder på andra sätt, vilken är din favoritmetod?

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om billiga garner, stickning, virkning.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...