Jämnare ränder i rundstickning (1 varv, sedan 3)

av Agneta Vesterdahl
(Sollentuna)

Jag undrar om det finns något tips för att snygga till övergångarna vid randning med 1 varv, sedan är det 3 varv med bottenfärg och så 1 varv med mönsterfärgen.

"Jogless stripes" fungerar ju inte här, då behöver det vara vartannat varv.

Sticka ränder i rundstickning utan hack, en metod


Alla sätt är bra så länge de fungerar, konstaterar "Billigt garn"-Anna som demonstrerar en annan typ av masklyft.

Jämna till ränderna i rundstickning för att slippa hackAtt ränder i rundstickning får små hack i början och slutet av varven är precis som sig bör, eftersom du stickar runt i spiral. Maskan i slutet av ett varv sitter på en våning högre än maskan i början av samma varv. Det är naturligt, men osnyggt.

Många "normala" metoder för att undvika hack och nivåskillnader i rundstickade ränder fungerar som du säger bara för ränder som är minst två varv höga. Du kan till exempel lyfta den första maskan på det andra randvarvet. Och om du bara har ett randvarv finns det inget andra varv att lyfta maskor på.

Hade du enbart stickat ränder som var 1 varv höga hade du kunnat använda den lyftfria helixmetoden.

Men nu har du även partier som är tre varv höga. Då får vi rota i stickrepertoaren efter andra sorters lyft och visuellt trixande, till exempel en variant som jag lärde mig från sajten Strands of life. Metoden fungerar på alla sorters färgränder, oavsett varvhöjd.

(Du skulle ha kunnat använda helixmetoden, och kört tre separata nystan för bottenfärgen, men nog hade väl det inneburit för mycket svett och tårar?)

Okej, vi kallar färgen som är tre varv hög för bottenfärgen, och den färg som bara är ett varv högt för randfärgen. Den lilla, röda garnslamsan på bilderna är markören för varvets slut och början. Och i exemplet är det gula återvunna ullgarnet bottenfärgen, medan det svarta ullgarnet är randfärgen (stickat dubbelt för att bli lika tjockt som det gula).

Och jag har använt magic loop-metoden för att sticka runt. Principen är densamma oavsett om du stickar normalt på rundsticka eller på strumpstickor.

Börja med att sticka med bottenfärgen till och med den sista maskan på varvet.

Sticka till och med sista maskan, alltså fram till markörenLyft tillbaka den senast stickade maskan (den sista maskan på varvet) till vänsterstickan, utan att vrida den.

Lyft tillbaka den sista maskan till vänsterstickanTa fram randfärgen, och sticka maskan som du precis lyfte över.

Sticka maskan, nu i randfärgenFortsätt att sticka med randfärgen, men bara fram till den sista maskan, alltså en maska före markören.

Låt den sista maskan vara ostickadFör in högerstickans spets i maskan under den sista maskan, alltså i maskan i bottenfärgen. Lyft upp den på vänsterstickan, och förbi maskan i randfärgen. Bottenfärgen och randfärgen sitter nu bredvid varandra, med bottenfärgen till vänster om randfärgen. (Justera garnet på avigsidan, så att maskan inte växer sig för stor.)

För in högerstickan i maskan under...

... och lyft över den till vänsterstickanSticka ihop maskparet i båda färger med randfärgsgarnet. Under maskan som du precis stickade syns en maska i bottenfärgen (som har en maska i randfärgen bakom sig), och du har stickat ett varv i randfärgen.

Sticka ihop de två maskornaNu behöver du göra motsvarande manöver för randen i bottenfärgen, så lyft tillbaka den senast stickade maskan (den sista maskan på varvet) till vänsterstickan.

Lyft tillbaka den sista maskan på vänsterstickanTa fram bottenfärgen, och sticka maskan som du precis lyfte över.

Sticka maskan i bottenfärgenFortsätt att sticka med bottenfärgen fram till den sista maskan på varvet.

Sticka fram till sista maskanFör in högerstickans spets i maskan under den sista maskan och lyft upp den till vänsterstickan, över och förbi maskan i bottenfärgen.

Två maskor bredvid varandraSticka ihop maskparet i båda färger med bottenfärgsgarnet... och fortsätt att sticka i bottenfärgen tills du har stickat klart dina tre varv. Fortsätt sedan med överlyftningen och ihopstickningen av randfärgsgarnet.

Sticka ihop de två maskornaSå där, jämnare ränder. På bilden nedan är de två nedersta, svarta ränderna stickade på vanligt hack-vis, medan de översta ränderna har hyfsats till med den här sortens masklyft.

Jämna till ränderna i rundstickning för att slippa hack

Kommentarer till Jämnare ränder i rundstickning (1 varv, sedan 3)

Klicka här för att kommentera

Tack för svar, wow!! NEW
av: Agneta

Ska genast testa!!

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om billiga garner, stickning, virkning.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...