Smygmaska i *början* av varvet?

av Jessica
(Göteborg)

Tänkte virka en matta i stränggarn (pdf) som jag köpte från Blötbergsboden, och även följa mönstret som jag fick därifrån. Men redan på varv 3 fick jag stopp.

Varv 3:

"1 sm runt lm bågen. Sedan 3 st runt varje båge, med 1 lm emellan"

Brukar virka efter engelska mönster, och även om jag försöker översätta så förstår jag inte hur jag kommer vidare ...

Mvh JessicaVitsen med att virka en extra, supersmart smygmaska

Det är bra att veta *var* du ska virka vilken maska. Det är ännu bättre att veta *varför*, anser "Billigt garn"-Anna.

Huva, vad det är knepigt att kommunicera. När vi läser en bruksanvisning eller ett virkmönster förväntar vi oss ofta hårda och nakna fakta, istället får vi ... ett personligt formulerat brev, öppet för tolkningar och översättningar. Även när de är skrivna på vårt modersmål.

Det är det där med sändare-brus-mottagare, den klassiska kommunikationsmodellen. Visst, vi har skriftspråk och mobiler och internet och Google Translate och emoji med solglasögon, men så är det en massa unika klickanden och rasslanden och gnisslanden i våra tankar som gör att vi inte alltid gör oss förstådda eller förstår varandra.

Så vad är nu störningsmomenten i den virkade runda mattans tredje varv? Hm.

Kan det vara de så kallade bågarna? Att "stolpar" förkortas på samma sätt som "stycken"? Eller ... att det tycks som att varvet börjar med en smygmaska?

Om du har virkat dig igenom de första två varven lär du ha upptäckt två saker:

1. "Alla varv börjas med 2 lm = 1:a stolpen"

2. Det står inte om eller hur du ska avsluta varven.

När du fortsätter att skumma virkbeskrivningen märker du dessutom att du förväntas inleda två varv med smygmaskor, varv 3 och varv 16, "sm in på lm bågen". Vad gäller då för punkt nummer 1?

Och punkt 2? Eftersom du har virkat och följt beskrivningar förut har du säkert tänkt att du ska sluta varven med en smygmaska i den första fuskstolpen, alltså i den andra av de två luftmaskorna som du virkade i början av varvet. Och det oavsett om det står i mönstret eller inte.

Så tänker jag med. Särskilt eftersom jag tjuvkikade i facit. Det vill säga på bilden på den runda mattan i trikågarn, där virkbeskrivningen inleds på precis samma sätt som mönstret till mattan i stränggarn.

Självklart går det att skippa smygmaskan i slutet och virka en rund matta i spiral, men då ser den annorlunda ut.

En smygmaska som avslutar varvet är alltså något underförstått. Och bildbevisat!

Var ska du då virka den smygmaska som inleder varv 3? Och varför?

Jo, det är en extra smygmaska som du virkar innan du sätter igång med de där luftmaskorna som låtsas vara den första stolpen på varvet.

Vi tar en titt på varv nummer 2:

"1 st i varje st med två lm emellan"

Många gånger ska du avsluta varvet genom att virka en smygmaska i varvets första stolpe (luftmaskekedja)


När varvet är inne på sluttampen har du precis virkat en stolpe plus två luftmaskor.

Varvet inledde du med att virka två luftmaskor (första stolpen) plus två luftmaskor till. Och du avslutar (förmodligen) med att virka en smygmaska i den andra av de första luftmaskorna.

Spana nu in de där luftmaskorna intill smygmaskan, till vänster om den första stolpen om du virkar högerhänt. (Rosa pilen.) Där har du en luftmaskbåge, eftersom en luftmaskbåge är ett snofsigt namn på flera luftmaskor som sitter ihop.

Nu ska varv 3 börja genom att du virkar en smygmaska "runt lm-bågen".

Du börjar alltså inte med en fuskstolpe, utan passar först på att virka en smygmaska.

Och nej, du kan egentligen inte virka en smygmaska *runt* luftmaskbågen, utan mer *under*, eftersom du drar garnet under luftmaskbågen och direkt genom maskan på virknålen.

Virka en smygmaska runt - eller snarare under - luftmaskbågen


Och varför gör du det? Poängen med den extra smygmaskan är att förflytta varvets början ett snäpp. Sedan går du loss med den första fejkstolpen, de två luftmaskorna.

I varv 4 ska du nämligen virka stolpar runt luftmaskbågarna, och om du inte hade virkat den där extra smygmaskan skulle den första (bluff)stolpen hamnat rakt ovanför det tidigare varvets första (lurifax)stolpe.

En extra smygmaska förflyttar början av varvet ett snäpp


Det hade i sin tur blivit mindre... elegant. En aning ojämnt.

Efter den extra smygmaskan kan du alltså fortsätta att följa virkmönstret till den runda mattan. Både det som uttryckligen står och det som du kan gissa dig till mellan raderna.

Kommentarer till Smygmaska i *början* av varvet?

Klicka här för att kommentera

Nu blev jag lite klokare
av: Jessica

Tusen tack för hjälpen!

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man begriper (eller gör) beskrivningar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...