Rundstickning som vridit och snott sig?

av Maria
(Sundsvall)

Snott sig på rundsticka — vad göra?

Kan det vara möjligt att ett arbete på rundsticka snor sig en bit fram i arbetet?

Det har fungerat fram till nu, med 5 cm av mönsterstickning.

Kan man lösa detta utan att repa upp allt?Så här rättar du till en vriden rundstickning

Det är mycket i vår värld som är skruvat, anser "Billigt garn"-Anna. Men en vriden stickning går tack och lov att göra om och göra rätt.

En stickning som snott sig? Jag utgår från att du inte menar att den bara har vänts in och ut, för det är lätt åtgärdat. Och så är det en bra teknik vid till exempel vikkanter.

Har stickningen vänt sig in och ut? Vänd tillbaka den, bara


Nej, min gissning — baserad på det självupplevdas jävlighet — är att hur du än vrider och vänder på stickningen har du en knorv på den. Huvuddelen visar upp den fina sidan, medan det vridna vecket liksom avslöjar den del som inte är offentlig, den mytomspunna avigsidan.

Har din rundstickning vridit sig, så att du har ett konstigt veck? Så här fixar du det!


Om du hade gjort det med flit kunde du skryta om att du stickat en så kallad falsk möbiussjal. Alltså en remsa som inte alls är ett möbiusband, eftersom den har en rätsida och en avigsida. Ett möbiusband har bara en rätsida, vilket inte bara är matematisk kuriosa utan också gör axelvärmare extra piffiga.

Varför har rundstickningen snott sig?


Så vad är det som har hänt? Har stickningen verkligen låst sig i en märklig yogaposition när du vände ryggen till? Har de yttre omständigheterna gaddat ihop sig mot dig?

Nej. Och ja.

Visst kan det kännas som att maskorna lever sitt eget liv. Särskilt när du försöker sticka aviga maskor vridet tillsammans. Eller när färskt upplagda maskor tvingas tränga ihop sig på en liten rundstickskabel.

En rundstickning snor sig eftersom uppläggningsvarvet råkade bli vridet, antingen precis när du satte igång att sticka runt, eller någon gång under första varvet.

Om det kan sno sig själv efter flera centimeter? Nej, då krävs det en medveten och handfast vridning av den som stickar.

Däremot kan det hända att knorv-snodden inte syns förrän efter ett par centimeter. Tyvärr.

Det är inte så att du nödvändigtvis slarvade vid den där kinkiga biten med att kontrollera att maskorna inte har snott sig — alltså att uppläggningskanten inte har vridit sig — innan du satte igång att sticka runt.

Nej. Ibland är det lätt att se att maskorna sitter som de ska. Eller att de har snott sig.

Men ibland går det knappt att urskilja den där olycksaliga vridningen på rundstickan, inte förrän du kommit in en bra bit i maskandet.

Ser du vridningen på rundstickningen? Ibland är det enkelt. Ibland är det snudd på omöjligt


Och varför syns det inte? Jo, utöver lagen om alltings jävlighet och samtidens allmänna förfall beror det på att de upplagda maskorna trängs lite för mycket.

O, det får plats med massor av maskor på en rundsticka! Massor! (Motsvarande fyra gånger rundstickans längd.)

Ta en titt på de upplagda maskornas kroppsform, där de hänger på rundstickan. De är inte jämntjocka utan tämligen bredhöftade, betydligt köttigare nedtill än upptill. Och inget fel med det! Verkligen inte.

Fast för att få plats på en trång rundsticka måste maskorna kråma och vrida sig. Och då är det knepigt att se om de bara bildar en käck volangvåg eller en vridning på 360 grader.

Det är inte konstigt att maskorna vrider sig, eftersom de är bredare nedtill än upptill


Enkla knep för att förhindra vriden rundstickning


Innan vi går in på hur du ska vrida rätt på din rundstickning, låt oss studera några enkla motåtgärder mot att stickningen snor sig:
  • Lägg upp på en så lång rundsticka som möjligt. Om maskorna har gott om armbågsutrymme behöver de inte snurra till i onödan, och du kan lättare se om — och se till att — de pekar åt samma håll.
  • Har du inga långa rundstickor i rätt grovlek? Låt i så fall inte rundstickan dingla i luften, för då kan maskorna vrida sig i smyg i ena änden medan du sluträknar maskor och kollar maskriktningen i den andra änden. Nä, sätt lite press på första varvet. Lägg rundstickan med uppläggningsvarvet på en platt yta. Som ett bord. Tryck ned nederkanten av maskorna, en bit i taget längs hela rundstickan, från ena stickdelen till den andra, tills du är säker på maskorna har rätt riktning.
  • Oavsett längd på rundsticka: Sticka första varvet "normalt", alltså vänd och sticka tillbaka, innan du sätter igång att sticka runt. Jo, du får en minimal slits i varvskarven, men den är lätt att sy ihop med uppläggningstråden. Och en eventuell vridning blir mycket synligare.

Och den där snudd på paranoida kollen? Gör den inte bara när du när du ska påbörja rundstickningen, utan dubbelkolla och trippelkolla och fruppelkolla att maskorna sitter rätt under de första varvens stickande. För om rundstickningen har snott sig är det lätt att åtgärda i början.

Fixa en rundstickning som snott sig


Om nu din rundstickning är lika vriden som världen, vad kan du göra åt saken? Kan du reparera detta utan att repa upp?

Nej. Eller jo, du kan sticka klart, klippa upp stickningen, vrida rätt och sedan sy ihop igen. Hur kul är det?

För att snyggt åtgärda knorven på rundstickningen behöver du repa upp. Inte allt. Men nästan.

Personligen tycker jag att det är lättare att ge upp och börja om från början. Är inte det en av stickningens skönaste fördel? Att det faktiskt går att göra om och göra rätt?

Och det är alltid bra att öva extra på stickningens start och landning, eftersom resten brukar gå på autopilot.

Men om du föredrar att behålla en aning av dina ansträngningar kan du repa upp till det första rundvarvet. Möjligtvis det andra.

På varv nummer ett kan du kirra knorven i en handvändning, utan att det syns. Sno bara rätt på vridningen precis i övergången mellan första och sista maskan. Garnet i varvskarven blir lite extra tvinnad. Det märks knappast.

Vrid rätt på din rundstickning! Det går hur lätt som helst på det första varvet.


Om du har stickat en "osynlig" övergång när du började sticka runt får du pilla tillbaka den extra maskan innan du vrider.

Och om du upptäcker vridningen på det andra varvet kan du också fixa till vridningen. Då syns det en aning, men inte mycket:


Efter flera centimeter? Då kommer rätt-stickningen verkligen att synas. Kan du leva med en turban-knut på ditt projekt?

Nej, det är inte så snyggt att sticka över ett vridet veck i rundstickning


I fram och tillbaka-stickning är flera sådana där 360 graders-vridningar faktiskt ett sätt att få en snygg nederkant, känt som lettisk vridning.

Vadå, om det är jobbigt att behöva sticka om?

Tips från käckhets-coachen:

Tänk inte att du "måste repa upp" om du har stickat fel. Tänk "vad mycket skön stick-träning jag fick!"


Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om billiga garner, stickning, virkning.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...