Mönster-problem vid stickning av tå upp-socka

av Jessica Albaeus
(Göteborg)

Detta är en del ur mitt mönster till de tå upp-sockorna som jag stickar ...

Hälen
Sticka ovansidans 30 (32) 34 m och sätt de sedan på en tråd. Hälen stickas fram och tillbaka
på resterande 54 (56) 58 m.
Varv 1: (rätsida) Sticka 41 (43) 45 rm, s&v
Varv 2: (avigsida) Sticka 28 (30) 32 am, s&v
Varv 3: (rätsida) Sticka 27 (29) 31 rm, s&v
Varv 4: (avigsida) Sticka 26 (28) 30 am, s&v
...
Varv 19: (rätsida) Sticka 11 (13) 15 rm, s&v

Alla storlekar
Nästa varv: (avigsidan) 11 (13) 11 m, sticka nästa 8 (8) 10 m, ta upp varje snoning (öglan runt m) och sticka den avigt tillsammans med den som den snodd runt, sticka 3 m tillsammans avigt. Vänd arbetet.


Det sista här: Nästa varv ... och så vidare, är det som jag inte riktigt förstår.

För om jag har 11 m på denna mittensticka och ska bara sticka 8 av dem och sedan ta upp de minskade maskorna på sidan (snoningen) så har jag 3 m däremellan som jag inte vet var jag skall göra av?! De måste väl också stickas?

Tacksam för hjälp!

MVH Jessica

Tjuvkika i facit (i stickbeskrivningar får du läsa i förväg)

Stickrecept kräver en lite särskilt lästeknik, beklagar "Billigt garn"-Anna.

Stickade tå-upp-sockor från StickaVilken tur att du citerade så pass mycket ur stickbeskrivningen att det gick att leta upp den på det däringa internetet. Visst är det Sannas tå upp-sockor (pdf), publicerad av Sticka, Sveriges stickförening? Och visst stickar du den minsta storleken på strumporna?

Anledningen till att jag rotade fram den är att du ofta måste läsa stickbeskrivningar i sin helhet, inte bara från början till slut utan också hitan och ditan, för att du riktigt ska begripa dem.

I det här fallet ville jag gå händelserna i förväg för att se vad som inträffade på nästa varv, eftersom jag hade mina aningar om att det inte alls var butlern som begick mordet på industrimagnaten ...

Eller nej, en stickbeskrivning är förstås inte alls som en brittisk pusseldeckare, utan mer som en matematisk skoluppgift. Och jäklar i min lilla låda vad jag tjatar på ungarna att läsa igenom hela mattetalet innan de sätter igång att räkna. Sedan är det förstås det där med att tjuvkika i facit ... när det gäller stickning är det mer än tillåtet. Det är nödvändigt för att förstå vad maskförfattaren menar.

Hur som helst, i varvet nedanför det där du har fastnat står det:

"Lyft en m, sticka 19 (21) 21 rm; sticka nästa 9 (9) 11 m, ta upp varje snoning (öglan runt m), sticka den ihop med den m som den är snodd runt, sticka 3 m tillsammans. Vänd arbetet."

Bra ledtråd, va? Du ska lyfta en maska, och sedan sticka 19 maskor ... Var kommer de 19 maskorna ifrån?

Vi går tillbaka till det krånglande hälvarvet:

"Nästa varv: (avigsidan) 11 (13) 11 m, sticka nästa 8 (8) 10 m, ta upp varje snoning (öglan runt m) och sticka den avigt tillsammans med den som den snodd runt, sticka 3 m tillsammans avigt. Vänd arbetet."

Wohoo! Det är två maskantal som blir 19 tillsammans!

Stycket ska alltså läsas sisåhär:

Nästa varv: (avigsidan) sticka 11 (13) 11 am

De där 11 maskorna är de hälmaskor som du inte har stickat med några "snoningar" alls. De är rena och raka och sköna och orörda i vändvarvssammanhang.

Men eftersom du har stickat hälen med förkortade varv har du också en massa maskor med ett litet speciellt utseende — de har omslag eller "snoningar" runt sig. När du stickar dem ska du sticka maskan tillsammans med omslaget för att inte få hål.

Du plockar inte upp alla omslag på gång, utan bara när du ska sticka maskan där just det omslaget sitter. De 8 maskorna som följer är alltså var och en en sådan där: "ta upp varje snoning (öglan runt m) och sticka den avigt tillsammans med den som den är snodd runt".

Så: Du stickar 11 aviga maskor, du stickar en maska och ett omslag avigt tillsammans 8 gånger (= 8 am), och sedan 3 maskor tillsammans avigt.

Och just då verkar det som att du kan strunta i att det sitter omslag kring de små rackarna.

Lite tydligare?

Kommentarer till Mönster-problem vid stickning av tå upp-socka

Klicka här för att kommentera

Tack så mycket!
av: Jessica Albaeus

Tackar så mycket för ett mycket bra och utförligt svar!
Jag funderade ett bra tag kring detta och valde sedan att prova mig fram och använda den vägen som jag gissade var rätt! Det funkade ganska bra :-)
Dock så har jag valt att sticka ännu mindre sockar än de storlekar som finns i receptet, så omräkning i all ära också! ;-)
Det blev bra, inga hål i hälen ;-)
Dock blev sockan lite för lång för mig så jag överväger att nysta upp hälen och ta bort ett par varv på foten.. Tråkigt dock men, gör om gör rätt!

Kram!

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man begriper (eller gör) beskrivningar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...