Mina maskor ser helkonstiga ut

av Mia Elisdotter
(Åkersberga)

Konstiga maskor

Konstiga maskor

Jag stickar en tröja i Big Merino från Drops, ett garn som jag inte har stickat med tidigare. Jag stickar rundstickning, alltså bara räta maskor. Nu ser jag att maskorna inte ser ut som vanliga maskor, som V:n typ. Det vänstra "benet" på V:t är rakt och det högra "benet" lutar åt höger. Hela stickningen får nästan ett randigt utseende, som att de lodräta raderna med maskorna ser ut som, tja kolonner.

Jag har testat att sticka både med garnet i höger och vänster hand, med större och med mindre stickor men jag får fasen inte fason på det.

Har frågat runt bland mina stickande vänner och alla bara skakar på huvudet.

Kan det bero på hur garnet är spunnet/tvinnat? Och hur fasen ska man veta det innan man köper ett garn?

Har dessutom köpt samma garn till en tröja med flätor som bildar ett hjorthuvud, men vete katten om jag vågar testa med det här garnet.

Ingen press, men jag är säker på att du har ett klurigt svar.

Det är inte du, det är garnet


"Billigt garn"-Anna kan inte låta bli att pusha för återvunnet garn och provlappar, och vänder sig direkt till källan. Källorna.

Du gissar rätt. De där mysko maskorna är... inte direkt en synvilla, men en optisk effekt som beror på hur garnet är tvinnat. S-tvinnat, som om det skulle hjälpa. De tunna linjerna som utgörs av trådarna ligger i den ena maskbågen nästan vertikalt och i den andra snudd på horisontellt, vilket får den senare att se bredare ut.

Och det är helt normalt. Eller åtminstone väntat. Som sig bör. Du kan se precis samma effekt i artikeln "Why ply? and how!" i nättidningen Knitty, under rubriken "Multi-strand yarns".

Om du istället för köpegarn hade valt att återvinna garn i handstickningsgrovlek från begagnade merinoullsplagg hade du märkt att alla de små, förmodligen två-trådiga trådarna löpt parallellt istället för att vara sammantvinnade. Det hade gett ett annan visuell verkan, med tydligare V-ben på maskorna.

Garnets utseende är nog halva orsaken till Drops egen lilla varningstext som hör till garnet Big Merino:

"Garnets speciella konstruktion gör att det är extra viktigt att behandla plagget rätt: se till att hålla stickfastheten och sticka hellre för hårt än för löst."

Den andra halvan är... Inte för att verka ofin, men har du stickat — och tvättat — ett par provlappar?

Enligt flera kommentarer om garnet på Ravelry beter sig färdiga plagg och prylar på det sätt som superwashbehandlade ullgarn kan göra, nämligen att de växer något väldeliga efter tvätt.

Så om du inte har gjort det än, lägg ifrån dig stickningen en stund och sticka — och tvätta — ett par provlappar med en tajtare masktäthet än du tror att du behöver. Kanske förändrar det masklooken en aning, men framför allt — färre brutala överraskningar väntar.

Där har vi ännu en fördel med att återvinna garn från begagnade plagg: de har redan tvättats både en och flera gånger.

Kommentarer till Mina maskor ser helkonstiga ut

Klicka här för att kommentera

Konstiga maskor NEW
av: Mia

Tack Anna! Och ja, jag har både stickat och tvättat provlappar. Alltid!
Men jag tyckte att det såg okej ut både före och efter tvätt. Det var just när projektet blev större som det blev så tydligt.
Nåväl, jag är nästan klar med tröjan så det får helt enkelt bli en tröja med en "unik" stickad look!
Tack än en gång för ditt svar.

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om billiga garner, stickning, virkning.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...