Lyft 2 m med garnet framför arbetet?

av Sussi
(Sörmland)

Jag stickar en hålmönstrad sjal, Svarta Fåret nr 623.

Så här står det på varv 3: 1 rm, 1 omslag, 2 rm ...

Okej hittills, men nu:

lyft 2 m med garnet framför?

Lättaste lyftet i det kända universum


"Billigt garn"-Anna svarar:

För att lyfta maskor på rätt sätt måste du ställa dig mycket nära din stickning och böja benen, inte ryggen...

Nä, förlåt. Sporten stickning innehåller förstås inte några kotknäckande lyft. Däremot kan det vara ansträngande för axlarna, handlederna och grannrelationerna, särskilt om du fyller varenda tvättlina på torkvinden med drypande härvor av svulstig ull.

"Lyfta" betyder på stickiska något så simpelt och tillbakalutat som att flytta över en maska utan att sticka den, i det här fallet från vänsterstickan till högerstickan.

Och det där stackars garnet, då? Jo, om du bara höll på att flytta maskor från den ena stickan till den andra skulle det inte bli mycket till sjal.

Istället skulle du se ut som en en skådis i en fånig Hollywood-rulle, en fejkstickande stjärna som inte har bemödat sig med att ägna några timmar åt att faktiskt lära sig sticka (trots att hon i intervjuerna hävdar att hon gjorde sina egna stunts) utan bara vispar runt med stickorna som om hon rodde en mycket liten eka.

Tsk, tsk. Var är respekten för oss garngalningar, jag bara frågar?

Nåja. Du som inte fejkar utan stickar på riktigt kommer givetvis att fortsätta maska när du väl har utfört dina lyft. Så garnändan som har hängt och dinglat passivt medan du hjälpte maskorna att glida över till andra stickan måste ta vägen någonstans. Och det finns bara två ställen för garnet att ligga: framför eller bakom de lyfta maskorna. På avigsidan eller rätsidan.

(Med "arbetet" menas helt enkelt din stickning. Precis som det stickiska ordet "lyft" ger det ett sken av ansträngning, men det tycks inte få allmänheten att respektera stickningskonsten och dess utövare mer.)

Tillåt mig att demonstrera, med en provlapp slätstickad i återvunnet lovikkagarn. (Och kära grannar, de där ynka härvorna var verkligen inte i vägen för någon.)

Eftersom du ska låta garnet ligga framför förutsätter jag fräckt att du är inne på att avigt varv, och att du ska lyfta maskorna avigt.

(Det vill säga, att du kör in stickan som om du skulle sticka en avig maska. Vilket du inte gör, eftersom du bara tänker flytta över maskan.)

När du kommer till den första maskan du ska lyfta, se till att garnet är på den sida av stickningen som är närmast dig (alltså "framför arbetet"). Kör in stickan i maskan från höger till vänster, som om du skulle sticka en avig maska. (Bild 1)

Sticka inte maskan, utan låt den bara glida över till högerstickan. (Bild 2). Du har nu lyft en maska ... med garnet framför.

Lyft en maska avigt med garnet framför

Eftersom du ska lyfta två maskor, kör in högerstickan i nästa maska... och låt garnet ligga kvar på den sida du ser. (Bild 3)

...och flytta över den till högerstickan, ostickad. (Bild 4)

Lyft två maskor avigt med garnet framför

Nu är glidartillvaron över. Sticka nästa maska enligt vad som står i beskrivningen. Du har två lyfta maskor, med garnet framför. (Bild 5)

Två lyfta maskor på slätstickad provlapp

För ytterligare bubbel om masklyft i stickning, se lyfta maska.

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man stickar + virkar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...