Öka maskor i slutet av ett varv

av Annelie Ingvarsson
(Laholm)

Lägga upp nya maskor i slutet av varvet? Lätt!

Lägga upp nya maskor i slutet av varvet? Lätt!

Jag håller på med ett arbete där man ska lägga upp flera maskor i slutet på varvet och jag har glömt hur man gör. Kan någon hjälpa mig med det?

Hälsningar Annelie

Öka flera maskor i slutet av varvet är en baggis ... som kan göras bättre

Den tekniska stickaren har svaret — och det är inte "Billigt garn"-Anna:

Hm. Jag är så intrasslad i mina egna arbeten (värsta ärmflärparna, tackar som frågar) att jag helt fräckt utgår från att du menar stickning.

(Om du inte gör det, och din fråga istället gäller virkning: virka bara nya luftmaskor i slutet av varvet, och så var det kirrat.)

Stickning: Öka flera maskor i slutet av varvetHur som helst, det finns vissa personer som väljer att lägga upp extra maskor genom att ta extra garn och göra en vanlig korsuppläggning med hjälp av det, och sedan sticka ihop de nya maskorna med de gamla. (Och som du ser utgår jag helt fräckt från att du fattar vad jag menar med en "vanlig korsuppläggning". Jag är såååå nördig.)

Men jag — och de flesta stickfanatiker, åtminstone dem jag kan tänka mig luncha med — skippar den extra tråden. Vi lägger upp nya maskor i slutet av varvet med stickad uppläggning eller ännu hellre omslag efter de ordinarie maskorna.

Oroa dig inte, om du inte har koll på omslags-uppläggning får du det strax i en snajdig bildkurs. Och videokurs.

Om du lärde dig att sticka i skolan fick du kanske fuska dig fram genom en omslags-uppläggning första gången. Möjligen. Det beror på hur smartsigast din slöjdlärare var. Den typen av uppläggningar är inte så värst stadiga... och bara användbara ibland.

Och så finns det ett problem med omslag: det kan bli ett hål, en sladdermaska, mellan dina stickade maskor och de nya maskorna du stickar upp från omslagen.

För att lösa det lägger du upp ett omslag mindre än de maskor du behöver och...

Nä, förresten, gå direkt till TECHknittings bildkurs. Den förklarar det så mycket bättre. Jo, texten är på engelska. Räds icke: teckningarna förklarar allt du behöver veta.

Även Garnstudio har en bildkurs över konsten att lägga upp nya maskor i slutet av varvet, men de missar den där lilla knorren med att se till att omslagen inte förvandlas till slappa maskor.

Och här är videodemonstrationen av hur du lägger upp nya maskor i början av varvet. Förlåt, slutet av varvet. Äsch, det är samma sak! (Du vänder ju på stickningen, som du vet.)


Mys med maskor... även på slutet av varvet!

Kommentarer till Öka maskor i slutet av ett varv

Klicka här för att kommentera

1 maska ökning
av: Elisabeth

Hej,

Tack för tipset på länken. Jag har dock bara 1 maska som jag skall öka i slutet av vartannat varv (stickar trekantssjal). Hur gör jag detta smidigast utan hål? I länkhänvisningen verkar det funka bäst om man har fler än 1 maska.


Gör en "vanlig" ökning
av: "Billigt garn"-Anna

Det där med att lägga upp nya maskor med omslag är mest praktiskt när du ska öka *fler* än två maskor i slutet eller början av ett varv.

Annars blir det lite som att använda ett fräsigt Black&Decker-verktyg för att sätta i ett häftstift.

Ska du bara öka *en* maska i slutet blir det oftast snyggast om du gör ... en vanlig ökning, innanför en kantmaska. Eller ovanlig, ifall du just nu bara behärskar en eller två sorters ökningar.

Och själv föredrar jag att - istället för att öka i slutet av varje varv - öka en maska i början plus en i slutet vartannat varv (alltså ett varv med ökningar, ett utan). Men det är lilla kinkiga jag, det.

Experimentera lite med vänster- och högerlutande ökningar på en provlapp, så ser du vilka sorter som klär din sjal bäst.

Garnstudio visar till exempel ett ökningssätt i sin handarbetsskola: att plocka upp, vrida och sticka i tråden mellan två maskor i varvet nedanför.

(De visar även hur du får ökningarna att luta till höger respektive vänster.)

Om du går till KnittingHelp kan du se videor på nästan så många användbara ökningar som du kan tänkas behöva under en normal livstid - och dessutom med matchande sorters minskningar.

Mumma!Öka antal maskor?
av: Anonymous

En anonym läsare undrade lite om hur många maskor det var hon skulle lägga upp i början av varven, när det står

"lägg nu upp 1 m i början av varje varv 5 ggr i var sida och 2 m i början av varje varv tills det finns 92 m på stickan."

Om du undrar samma sak, gå till den lilla utredningen av vad 1 m i början av varje varv 5 ggr i var sida egentligen betyder.

/"Billigt garn"-Anna

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man stickar + virkar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...