Öka antal maskor i stickning? Hur många maskor är '1 m i början av varje varv 5 ggr i var sida'?

Jag följer en stickningsbeskrivning och jag förstår inte riktigt vad de menar. Det står så här:

"lägg nu upp 1 m i början av varje varv 5 ggr i var sida och 2 m i början av varje varv tills det finns 92 m på stickan."

Vad menar de, att jag ska öka med 7 maskor i början på varje varv och 5 i slutet?

Skulle vara tacksam om någon hjälpte mig med vad som menas och hur jag ska göra det.

Tack på förhand.

"Gångra" rätt i stickbeskrivningar

"Billigt garn"-Anna konstaterar att det inte är samma sak att hoppa på ett ben två gånger som att hoppa jämfota en gång.

Vänta nu ... var fick du sju maskor ifrån?

Aha, du har lagt ihop maskorna från olika varv på ett och samma varv!

Det ska du inte göra. Det vore som att... som att... som att fråga tandläkaren om det där med att borsta tänderna två gånger om dagen går att lösa genom att du helt enkelt borstar 14 gånger på måndagen, så att du har resten av veckan fri. Eller som att hävda att du kan göra 25 armhävningar på raken när du bara gör en halv armhävning i veckan under ett års tid.

I stickning — och övriga verkligheten — är frekvensen viktig. 1x5 är inte samma sak som 5x1. Ökar du en maska per varv över fem varv får du en helt annan lutning på din stickning än om du ökar fem maskor på ett varv.

Begrip beskrivningen: Vad ska du göra? Hur ofta?

Stick- och virkbeskrivningar kan se ut på lite olika sätt, för även torftiga texter åtnjuter en viss litterär frihet. Däremot brukar de flesta garniga instruktioner följa den här strukturen:

1. Vad du ska göra, alltså vilket moment du ska utföra.
2. Hur många gånger eller hur ofta du ska göra det som beskrivs under (1.)

Och det gäller att du skiljer mellan 1:an och 2:an, annars blir det knasigt.

Ska det luta eller skjuta ut?

Nu har jag inte läst hela din stickbeskrivning, så jag gissar. Ska plagget, ärmen, sjalen, (vad det nu är) luta ungefär 45 grader där vid meningen som beskriver ökningen? Och är prylen, ärmen, sjalen, (vad det nu är) symmetrisk, så att det lutar lika mycket åt båda sidor? Ungefär så här... fast med ett knippe rara maskor i mitten, där sicksacklinjen är:

Öka 1 m i början av varje varv 5 ggr i var sidaI sådana fall betyder "Lägg upp 1 m i början av varje varv 5 ggr i var sida" följande:

1. Du ska öka 1 maska, genom att lägga upp en ny maska, i början av nästa varv. Sticka varvet ut. Vänd. Och sedan lägger du upp 1 maska i början på nästa varv. Alltså varje varv, både det från rätsidan och det från avigsidan. Sticka varvet ut. Vänd.

Allt detta är "lägg upp 1 m i början av varje varv"-biten.

2. Och hur många gånger ska du göra det? Jo, "5 ggr i var sida". Det vill säga att du ska lägga upp 1 maska i början på 5 varv från rätsidan sett, och på 5 varv från avigsidan sett. Sammanlagt 10 ökningar fördelat på 10 varv.

Följande ökningar — efter de där 10 varven — ger en lite kraftigare lutning. Då ska du inte längre öka med 1 maska i varje sida, utan med 2. Och du ska fortfarande öka genom att lägga upp nya maskor i början av varven.

Det vill säga: "lägg nu upp ... 2 m i början av varje varv".

Och hur många gånger ska du göra det? Så många gånger att du till sist har 92 maskor på stickan, varken mer eller mindre.

Alltså, lägg inte upp alla maskor på en gång, utan 1 maska i början av varje varv tills du har 5 ökningar på varje sida. (Och eftersom du har två sidor blir det tio ökningar totalt.) Sedan 2 i början på varje varv, tills du har så många maskor du behöver. Vilket råkar vara 92.

Och för övrigt anser jag att även en halv armhävning i veckan räknas som regelbunden motion. Basta.

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man begriper (eller gör) beskrivningar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...