Hur syr jag ihop en tröja på bästa sätt?

av Anonym

Hittills har jag sytt ihop genom att lägga de stickade delarna rätan mot rätan och sy med efterstygn. MEN... det blir tjocka och klumpiga sömmar. Hur syr jag ihop en tröja på bästa sätt?

Osynliga sömmar! Så syr du ihop stickat snyggast

"Billigt garn"-Anna svarar väl förutsägbart:

"Bästa" sättet att sy ihop stickade och virkade tröjor? Hm. Jag visste inte att det var en tävling.

Men i sådana fall får efterstygn en klar jumboplacering. Virkade sömmar — där du virkar en söm innanför kantmaskorna med smygmaskor — är en finalkandidat.

Min favorit?

Jag undviker sömmar så långt det är möjligt. Går det att sticka eller virka runt eller sömlöst i ett stycke, gör det. Sömmar försvagar både plagget och din ork.

Sy ihop din stickning osynligtNär jag väl tvingar mig att sy ihop gör jag det osynligt, elastiskt och från rätsidan (och framför en uschligt långsam brittisk deckare på burken).

I vissa stickböcker och -tidningar kallas sömmen "maskstygn", inte att förväxla med *riktiga* maskstygn, som imiterar utseendet på maskorna, och som du kan använda till tvärsömmar (som på axeln) och broderade mönster, som fejkad intarsiasticking.

"Varvstygn" vore en bättre svensk beteckning på det som på engelska kallas mattress stitch, eftersom poängen med dem är att få maskorna på ena styckets varv att nussa tätt och intimt med grannmaskorna som bor på motsvarande våning på det andra stycket.

När du syr ihop från rätsidan, tänk på:

  • Du behöver en kantmaska om du ska sy ihop stycken. Gör en tydlig, en som du verkligen hittar efteråt. (Jag kör med första maskan avig på varje varv. Den syns väldigt bra och stramar till kanten lagom.) Sömmen gör du innanför kantmaskan.

  • Du kan "blocka" din stickning, alltså tvätta, forma och plantorka, innan du syr ihop — ELLER vänta med våtspänningen tills efter montering. Om du formar delarna i fuktigt tillstånd före ihopsömnaden måste den tråd du syr ihop med vara färdigkrympt.

  • Sy löst, och dra åt sömmen först efter ett par varv. Då är det lättare att hitta rätt varvvåning att sätta nålen kring, och du kan testa bit för bit att sömmen verkligen blir elastisk.

  • Använd en tunnare tråd än den du stickar med för en smidigare söm, gärna i en annan färg. Vissa föredrar att pilla bort en tråd från garnet de använt till tröjan. Jag kör ibland med ett helt annat garn.

    Varför? Ja, dels syns inte sömmen (om det inte är väldigt stor färgskillnad på garnet). Dels kan du välja ett smidigare garn än det du stickade med — ett akrylblandat, ett tätt tvinnat istället för ett fluffigt, ett tunt och jämnt istället för det där bouclébuckliga, eller varför inte en vaxad tråd till bomullströjan?

  • Sömmar på stickningar ska inte pressas med strykjärn, men du får dem snyggare om du låtsasstryker dem. Alltså fuktar sömmarna lite och bara stryker över dem med handen när stickningen är färdigmonterad (= ihopsydd på stickiska). Japp, handens tryck räcker fint.

Och så här syr du osynliga sömmar:

Följande lilla kurs är på engelska, men det spelar ingen roll, för det är *bilderna* du vill åt. Det är alltså sömmen som kallas "mattress stitch", ganska långt ned på sidan.

Ordlös men tydlig är Garnstudio/Drops designs videogenomgång av den osynliga sömmen:Om du föredrar pedagogiska och ruggigt välinspelade videor, titta på Eunny Jangs demonstrationer, såväl av vanliga maskstygn som sömmar där du syr ihop varv med varv och varv med maskor:Om det är första gången du gör de här typerna av sömmar, sticka ett par provlappar och gå loss med ett restgarn. Testa dig fram. Öva först. Ge dig själv tillåtelse att göra några riktiga miffosömmar. Det är så du lär dig... och uppfinner nya, smartare metoder.

Och du, om du *mäter* dina stickade stycken istället för att räkna varv... Ha! Hahaha!

Varje söm, oavsett om du virkar ihop styckena med smygmaskor, kör osynligt från rätsidan eller — huvaligen! — drar på med efterstygn, blir snyggare om det är lika många varv på båda sidor om sömmen.

Sluta mät. Räkna.

Jaja, men rätstickat, då?

För rätstickade stycken finns också en nästan osynlig söm, som du lätt lär dig med ramsan "glad mun, sur mun".


Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man begriper (eller gör) beskrivningar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...