Hur får jag garnet att sluta färga av sig?

av Camilla
(Tyresö)

Jag köpte en härva ullgarn som jag tror är växtfärgat, men det färgar av sig. (Blev nästan helt svart om händerna när jag nystade garnet.)

Bör jag sticka av garnet först och sedan försöka tvätta bort det som färgar av sig? Eller kan jag tvätta garnet på något sätt innan jag stickar av det?

Ja, tvätta garnet först ...

Varför sura till det med ättika när det fungerar fint med tvätt? frågar sig "Billigt garn"-Anna.

Hu, tyger och garn som torrfäller hör inte hemma i möblerade rum.

Den som hävdar att det är nyttigt att skita ned händerna och göra avtryck i världen får gärna komma hem till mig och skrubba rent min soffa från jeansbakar.

Tvätta garnet om det färgar av sig.


Tvättar du det överfärgade garnet *innan* du stickar med det undviker du det värsta kladdet, och slipper att sabba dina kläder, fåtöljer och dina något försenade, überviktiga blanketter som du smusslade ned i stickväskan.

Och funderar du på att låta ditt färgstarka garn leka med andra små garn ska du absolut vaska av det först. Annars lär det färgade nystanet blöda ned de andra nyanserna i den första gemensamma tvätten.

Att tvätta garn, nytt eller återvunnet, är ett av mina absoluta favoritpyssel. Det är något så överjordiskt lyxigt med att stå att handtvätta i en tid och en världsdel där var och varenda kotte har tillgång till tvättmaskin och torktumlare, och där snajdar-kottar har kemtvätt och blixtlåsreparation som arbetsplatsförmån.

Bara det där att stänga av mobilen, låsa in sig i badrummet, knapra Ballerina-kex, sniffa ullschampo och... Ja, förlåt. Det jag ville säga var: Du tvättar ditt nya garn på samma sätt som du tvättar krusiga upprepsgarn för att förvandla dem till släta och pysselvänliga återvunna garn.

Härva om nystanet först och knyt om härvan löst på en tre, fyra ställen... för om du försöker tvätta nystan får du bara trassliga, svampiga klumpar. Inte så stickvänligt.

Följ sedan instruktionerna på:

Återvinn garn steg för steg: Chockerande bildspecial

Skölj tills vattnet är klart (alltså fritt från färg-gegga), och eftersom ditt garn är nytt och fräscht (om än en aning ohyfsat) räcker det med att du låter härvan hängtorka precis som den är. Som det beskrivs på sidan:

Upprepning i den hårda skolan, lektion tre: Skakad, inte störd

Tvätten jagar bort de löst sittande färgkolijoxerna. För mer djupgående och pillemariska pigmentproblem rekommenderar många (som klädfirman JC och växtfärgare) att du ska skvätta ättika eller vinäger i tvätt- eller sköljvattnet. Det sägs fixera färgämnena. Då gäller det förstås att färgämnena är just sådana att de reagerar med det sura.

Men jag har aldrig behövt gå så långt. Kanske för att jag är så överdrivet förtjust i att stänga av mobilen, låsa in mig i badrummet, knapra Ballerina-kex, sniffa ullschampo och... ja, förlåt.


Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om billiga garner, stickning, virkning.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...