Garn till amigurumi

av Cattis
(Stockholm)

Jag har precis börjat virka amigurumis och jag undrar vilka garner som är bäst? Fungerar det även med akryl? Bomullsblandning? Ull?

Tacksam för alla tips och råd i denna viktiga fråga!

Alla garn (nästan) är amigurumi-garn

"Billigt garn"-Anna anser att garn ska vara snälla och billiga, även till maskotar med japanska namn.

Det är en mycket viktig fråga. Och vi (jag och mitt ego) är beredda på att ställa upp i en mycket intensiv Arga leken med vem som helst som hävdar att ett särskilt garn eller något särskilt material skulle vara *bättre* än andra när det gäller att pilla ihop amigurumis ... amigurumin? ... amigurumisar?

Mina barndomsår var proppfyllda med stickade och virkade låtsaskompisar, och de var lika älskade av deras mamma/matte/skapare oavsett vilken garntåt jag råkat komma över. Raggsocksgarn och bomullsstumpar från syslöjden var en stor favvo.

Jag har bara tjuvkikat i Mia Bengtssons Virka amigurumi (leve den svenska amigurumin!), men vore det inte fräckt att virka dessa gosedarlings i lovikkagarn? Eller rivna tygremsor och 12 mm-virknål? Mmm, megavirkning!

Den enda gång du verkligen behöver fundera över materialvalet är när du ska göra gosedjur som ska användas av småbarn. Och förresten, undvik att göra leksaker till bebisar om du inte vet vad du pysslar med. Såväl lösa armar, horn och svansar som garnludd är potentiella kvävningsrisker.

Hjärtekatt, i lämpliga garn till amigurumi-virkning
Hjärtekatt, virkad i återvunnen bomull, bomull/akryl, bomull/viskos.


Annars: Föredrar du garn med virkstuds, alltså elastiska garn? Välj typiska stickgarn i ull eller akryl eller bandgarn som består av stickade tuber. De är mycket ursäktande när det gäller ojämna maskor.

Är du en mer ettrig och jämn maskare som föredrar oelastiska garn, ordning-och-reda-garn? Välj bomull- eller linblandningar.

Återvinner du garn? Lyxa till det med alpacka eller silke, eller varför inte chenillegarn, som ger en härligt minimarsvinsrufsig yta. (Och chenillegarnens ovana att orma sig utanför maskorna märks inte när du virkar amigurumi, eftersom du virkar fast och hårt för att stoppningen inte ska sticka ut.) Öglegarn ger bonushår.

Tänker du skita ned din virkade eller stickade gullegris? Välj något (inklusive stoppning) som du kan tvätta.

De enda hyfsat olämpliga garnen för amigurumi är ultramoderna effektgarn, sådana där som består av smala strängar med bollar, knölar och nonwoven-tussar.

Och garn med elastan i är lite ... tja, oberäkneliga när det gäller att följa ökningar och minskningar på samma sätt som ett stramt bomullsgarn. Därmed inte sagt att de är sämre. Bara annorlunda.

Det bästa garnet för virkade eller stickade små maskotar är de restgarn du redan har hemma. Alltså garn du redan har virkat eller stickat med, och därför vet hur det beter sig. På ett ungefär.

Okej, vi skippar Arga leken: Vilket garn är ditt favorit-amigurumi-garn?

Kommentarer till Garn till amigurumi

Klicka här för att kommentera

Garn till amigurumi - akrylgarn
av: Therese

Hej!

Jag virkar amigurumis och använder akrylgarn, det fungerar jättebra. Det håller formen och är billigt =). Titta gärna på min blogg!

http://thessansamigurumis.blogg.se/

Candy
av: Ida

Jag tycker om att virka i bomullsgarner. Smånystanen Candy tycker jag mycket om. Men naturligtvis går det bra med akryl också ...

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om billiga garner, stickning, virkning.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...