Ful rand (skarv) i strumpstickning

Varför blir det en ful rand eller skarv när du stickar sockor?

Varför blir det en ful rand eller skarv när du stickar sockor?

Jag förstår inte varför jag får en sådan rand när jag stickar raggsockor, just där jag byter varv. Lägger jag stickan fel på något sätt när jag stickar?Stegar och hack: fixa ränderna när du stickar strumpor

Den som säger att "ränderna går aldrig ur" syftar verkligen inte på stickning, menar "Billigt garn"-Anna.

Då ska vi se ... Vilka ränder är det du syftar på? Ränder på härsan eller tvärsan?

För det första kan vi konstatera att det knappast kan ha med just sockor att göra. Nej, märkliga ränder måste bero på att du stickar runt.

Eller, om du stickar raggsockor på två raka stickor kan förstås ränderna vara det vi kallar "sömmar". Men det är väl knappast oväntat?

Alltså chansar jag på att du har råkat ut för en av två mindre lustiga effekter av rundstickning. Och jo, det kan ha lite att göra med hur du lägger stickorna.

Som wallraffande maskreporter grävde jag djupt i stickförrådet för att hitta en uppsättning strumpstickor, så att jag kunde sticka en liten provtub där båda tok-ränderna syns.

Ja, att "wallraffa" är att bedriva journalistik under täckmantel, och jag stickar annars enbart med rundstickor. Men en av effekterna uppstår oftare vid rundstickning med strumpstickor. Turligt nog är jag utbildad journalist med godkända kurser i gräv-metodik. Puh!

Min gissning är att det gäller:
  • horisontella hack i färgerna när du stickar horisontella ränder
  • lodräta maskspår, stegar, som dyker upp när du byter sticka.

Hack i rundstickade ränder


Om du ska sticka en rand i en avvikande färg på något du rundstickar blir det ett hack i färgerna, alltså att det nya varvet börjar ett steg högre upp än det gamla.

Det är precis så det ska vara. Faktiskt. När du stickar runt stickar du inte i cirkel på cirkel, utan i spiral.

Okej, det är inte särskilt snyggt. Som tur är finns det små knep som gör att du kan dämpa hackets ... hack, så att ränderna ser nästan jämna ut. Tricket är enkelt, fast det hänger lite på hur många varv färgränderna har.

Spana in Snyggare övergångar mellan ränder i rundstickning

Stegar i rundstickning — lodräta ränder och skarvar


Det finns en sorts längsgående ränder i rundstickning som det samlade sticksamhället har döpt till "stegar". Eller, jag vet inte vem det är som har hittat på det, men eftersom det liknar just en stege är det en toppen-beskrivning.

Och att det faktiskt har ett namn visar på just det du misstänker: Det är inte bara du som råkar ut för det. Skönt att veta, va?

Stegarna brukar inte dyka upp om du rundstickar något tröjbrett på en enda rundsticka. Men om du stickar en smal tub, med strumpstickor, magic loop eller två rundstickor, kan de poppa fram i övergångarna eller skarvarna när du växlar från en sticka till en annan.

Varför? Tja, det beror på att du spänner garnet för löst. Eller för hårt. Båda varianterna ger stegar.

Första maskan på den "nya" stickan blir för sladdrig i förhållande till de andra. Eller så blir sista maskan på den "gamla" stickan (eller kabeldelen) för tajt. Och eftersom de där avvikande maskorna sitter precis ovanför varandra blir det en uttalad, lodrät rand.

Efter att ha tjuvkikat på andra stickare kan jag högst icke-statistiskt säkerställa att det är lite vanligare att strumpsticks-stickare får första maskan på stickan för lös. Och att sista maskan på stickan blir för tajt händer lite oftare för händer som arbetar med magic loop eller två rundstickor. (Hela undersökningen är baserad på tre personer. Jag vet, jag vet. Du har väl hört talas om journalistikens förfall?)

Men huruvida du ska dra åt garnet mer eller mindre beror helt och hållet på din stickstil, så du får själv försöka lista ut på vilket sätt just dina maskor motarbetar dig.

Och vad kan du göra åt den saken?

Det finns ett par lösningar. Och den första vill du säkert inte höra talas om.

1. Träning


Förlåt. Men ju mer rutinerad du blir på att sticka runt med strumpstickor, magic loop eller två rundstickor, desto mindre uttalade blir stegarna eller de fula skarvarna.

Om du spänner garnet för löst, träna på dra till garnet ordentligt i den första maskan på den nya stickan. Stickorna ska ligga nära, nära varandra.

Om du spänner garnet för hårt, träna på att få den sista maskan på den "gamla" stickan lika stor som sina maskkompisar. Se till att stickorna respektive stickdelen plus rundstickskabeln *inte* ligger för nära varandra.

Här är en demofilm på båda spännarsätten med magic loop, alltså rundstickning av något på en lång, lång rundsticka:


2. Förskjut maskorna ett snäpp (gäller strumpstickor)


En liten ojämn maska hit eller dit spelar ingen större roll. Stegarna eller de lodräta ränderna uppstår först när de ojämna maskorna sitter staplade på varandra.

Så vad händer om du flyttar skarvarna mellan stickorna? Ränderna försvinner!

Flytta skarven genom att göra så här:

Fäst en maskmarkör mellan den första och sista maskan på varvet, så att du kan hålla reda på var varvet börjar och slutar.

När du har stickat alla maskor på sticka nummer ett, lägg ifrån dig extrastickan på bordet eller sätt den bakom örat. Sticka även den första maskan eller de två första maskorna på från sticka nummer två med samma sticka som tidigare, innan du växlar till extrastickan.

Och så vidare, så att övergången mellan stickorna flyttar sig ett masksteg eller två till vänster.

Här är en amerikansk demonstration, på fyra strumpstickor (istället för fem). Eftersom strumpmudden är i 2x2-ribbstickning förskjuts två maskor varje gång:


3. Blocka


Tack vare den internationella inverkan på stickspråket har vi — vem? vilka? ingen aning — på svenska bildat verbet "blocka" av engelska "block". Det täcker allt som vi annars kallar "våtspänning", "forma i fuktigt tillstånd", "ånga delarna" och "spänn ut mellan fuktade dukar".

Och vad innebär det? Jo, om dina stegar eller fula skarvar inte är så framträdande kommer de faktiskt att försvinna när du väl har tvättat och dragit till det stickade till rätt proportioner.

Okej, jättestegar går inte att trolla bort på det här sättet. Men små maskskillnader försvinner så småningom. Särskilt om du har stickat sockor. All tvätt och uttänjning på fötterna gör att garnet justerar sig till en sorts normalläge. Till sist.

Var det någon av de här sorters ränderna du syftade på?


Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om billiga garner, stickning, virkning.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...