En virkad förvaringsficka (hängande korg) för smått och flott

av "Billigt garn"-Anna

Schyst häng i hallen! Okej, det kanske inte hamnar i någon inredningstidning.

Schyst häng i hallen! Okej, det kanske inte hamnar i någon inredningstidning.

Går det att virka ordning på sitt liv?

Kanske inte, men med en virkad förvaringsficka eller hängkorg på en krok i exempelvis hallen kan du i alla fall samla ihop sådant som ligger i vägen för din framfart, och lyfta upp det som du behöver för att göra dig redo för omvärlden.

Och du behöver bara virka en triangel, med nästan vilka garn som helst. Den färdiga förvaringsfickan liknar också en triangel när den har blivit proppad med småjox och bös.

Vem bestämmer i ditt hem, du eller garnen?


Egentligen hade jag tänkt att maska tofflor i tunisisk virkning eller krokning av det merinoblandgarn jag hade över efter att ha rätstickat en mössa av en stor lapp.

Men garnet hade andra planer, och tvingade mig dessutom att sitta uppe sent, sent för att titta på flera avsnitt av "90 days to wed". Suck. Garnet ville hellre låta sig virkas dubbelt, i mossvirkning (alltså omväxlande en fastmaska och en luftmaska), och användas till förvaring av gästtofflor. Plus hålla reda på den där mössan, och vantar, paraply, min blingbling-sjal och annat krafs som samlas på vägen in och ut ur hallen.

Virka busenkel väggförvaring (om du har en krok)


Den här modellen på hängande förvaring eller hängkorg gillar jag så mycket bättre än de mer runda, droppformade som jag har virkat förut. Triangelformen är liksom... proper, även om du går loss med heltossiga restgarnsfärger.

Visst, du behöver en krok, en knopp eller ett handtag att hänga upp den på. Men du kan lätt virka en sådan här förvaringsficka alldeles lagom stor för det du vill hänga upp. Oavsett om det är lökar, solskyddsmedel, tidningar eller krukväxter.

Ja, det senare har jag inte testat själv. Ännu. Men du kan se exempel på hur sådana här virkade förvaringsfickor används som blomamplar på Ravelry.

Principen är så simpel: virka en likbent triangel där de två basvinklarna är 45 grader, och toppvinkeln 90 grader. Alltså som en kvadrat som är delad mitt itu på diagonalen.

Dela triangelns bas (den längsta sidan) i tre delar med hjälp av markeringstrådar, och vik in först vänster hörn och sedan höger hörn över det vänstra, vid markeringarna. Sy ihop det som nu liknar ett kuvert i botten, och vid den sneda överlappningen. Och jo: du behöver en hängögla för att kunna hiva upp hängkorgen någonstans.

Virka en enkel förvaringsficka, till exempelvis hallen, av en triangel


Om du gör som jag, och låter dig inspireras av "Bramble basket hanging organizer", virkar du din triangel i mossvirkning nedifrån och upp.

Och tänk, det gjorde inget att min triangelbas var alldeles slirig och vinglig! (Men varför är det ibland så svårt att hitta den sista maskan på varvet? *hytter med näven åt de skrattande virkgudarna*)

Vilket garn, och vad var garnets tidigare liv?
Koftan som jag återvann garnet ifrån var faktiskt stickad av två trådar, så det var extra skruvat att se hur annorlunda färgerna skiftade när de blev mossvirkade i just dubbelt garn.

Bandgarnet från koftan av märket Izi består av 40 % merinoull, 40 % akryl, 20 % nylon, och är ljuvligt kaotiskt. (Jag brydde mig inte ens om att försöka avkrulla det.)

Så länge du inte tänker förvara något väldigt tungt i hängkorgen kan du verkligen använda vilka garn du vill, även rena ullgarn. Och jo, det känns som att det går vansinnigt fort om du virkar med dubbelt garn och en grov virknål.

Varifrån kommer virkmönstret?
Modellen heter som sagt "Bramble basket hanging organizer", och det är ett gratismönster publicerat på webbplatsen 1dogwoof.

Virkbeskrivningen är superkort eftersom du upprepar ett mönstervarv om och om igen, och den är skriven i amerikanska termer (ch = luftmaska, sc = fast maska). Specialvarv för uppstart och för hänget ingår förstås också.

Däremot kan det vara lite segt att hitta själva mönstret bland all text på sidan, så jag rekommenderar att du använder din webbläsares sökfunktion (till exempel "Hitta på sidan", eller vad det kan heta i din meny) för att söka efter "instructions". Vid det andra omnämnandet av "instructions" börjar själva beskrivningen, med foton på virkningen och monteringen och hela fadderullan.

Garnkostnad?
Den begagnade Izi-koftan som jag återvann garnet ifrån kostade 20 kr på Artikel2 (tidigare Emmaus), och av den stickade jag också en mössa. Garnmängden till den virkade förvaringsfickan torde alltså landa på... 15 spänn?

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Galleri: Visa vad du stickat eller virkat i återvunnet garn.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...