Avmaskning 3, 2 m? Hur stickar jag då?

Hej! Jag har kört fast. Hur stickar man när det står i beskrivningen:


"När arb mäter 73 cm avm. 34 mittersta m för halsen och sticka var för sig. Avm. därefter 3,2 m vid halsen."

Hur gör jag?

Stickbeskrivningar är inte (alltid) för korkade, bara förkortade

"Billigt garn"-Anna vill ogärna försvara torftiga instruktioner, men det kanske finns en poäng i att inte babbla på.

Ja, du. Ibland verkar det som att författare bakom stickbeskrivningar har ytterst stela fingrar. Orkar de verkligen inte skriva bara en aning fler ord och tecken?

Den där lilla maskliknande saken mellan trean och tvåan i "3, 2 m" är givetvis ett kommatecken och inte ett decimaltecken.

Du ska alltså inte maska av 3 och 2 tiondelars maskor, utan kommatecknet ersätter ett "och", precis som att "en stor, gul väska" betyder "en stor och gul väska".

Det gör förstås inte själva instruktionen så värst mer begriplig. "Avmaska därefter 3 och 2 maskor vid halsen" är i sin tur en förkortning av följande:

Den längre stickbeskrivningen (med bild)


"Avmaska först 3 maskor i början av det varv som är närmast halsen. När du kommer till nästa varv som börjar vid halsöppningen avmaskar du 2 maskor."

Stickning: maska av 3, 2 maskor vid halsöppningen

Den riktigt långa stickbeskrivningen

Meningarna ovan i sin tur är en förkortning av ... är du beredd? Jag försörjer mig ändå som ordbajsare, så nu blir det riktigt, riktigt långt:

"Nu, högt ärade stickare, ska du forma en lätt U-formad halsöppning. Den ska bara vara lite svängd, ungefär som Mona Lisas leende.

För att åstadkomma detta behöver du maska av i omgångar, runt omkring de där 34 maskorna som du maskade av i mitten av arbetet. Stickningen alltså.

Du maskar alltid av i början av varvet, för annars måste du knipsa av garnet innan du fortsätter att sticka. Och det vore väl förargligt?

Efter att du har maskat av de 34 maskorna i mitten fortsätter du att sticka varvet ut. Vänd och sticka tillbaka. Du kommer förstås inte längre än till de maskor som du har maskat av för halsöppningen, och det är helt i sin ordning.

Vänd, och maska av de 3 första maskorna. Sticka varvet ut. Vänd och sticka tillbaka.

Återigen är det så att du inte kommer längre än till avmaskningen. Det är fortfarande helt i sin ordning. Vänd, och maska av de 2 första maskorna. Sticka varvet ut.

Notera att du har fått en liten sväng på halsöppningen. Den ser ut som trappsteg nu, men du kan välja att göra en snyggt lutande avmaskning. Annars kommer vi att snygga till det trappstegen längre fram i beskrivningen, vid halsmudden."


Hela den rafflande historien var den långa varianten av "Avm. därefter 3,2 m vid halsen", åtminstone för den ena sidan.

Sedan måste du göra motsvarande manöver fast spegelvänt på den andra sidan. Det som stickiska heter "lika, fast åt motsatt håll".

Och låt oss inte gå in på vad jag anser om det språkbruket, eller avmaskningar istället för minskningar innanför kantmaskor — mina fingrar börjar stelna till.


Kommentarer till Avmaskning 3, 2 m? Hur stickar jag då?

Klicka här för att kommentera

Andra sidan stickas lika, men åt motsatt håll NEW
av: Anonym

Hur gör man när man är klar med den ena sidan av halsen?

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om billiga garner, stickning, virkning.

Sök garnbus, sticklycka och virktokigheter:

Anpassad sökning
prenumerera på rss-feed
Håll dig uppdaterad!

Säg hej: Facebook  Twitter  Ravelry

Få Billigt garn-tips i ditt flöde

Följ Billigt garn för
garn-galenskaper i flödet.

Sticka och virka billigare


A N N O N S
Handla garn billigt hos Adlibris.com

Fynda garnpaket på Adlibris
garnpaket


Virknålar
virknålar


Utbytbara rundstickor
rundstickor


A N N O N S