Avmaskning 3, 2 m? Hur stickar jag då?

Hej! Jag har kört fast. Hur stickar man när det står i beskrivningen:

"När arb mäter 73 cm avm. 34 mittersta m för halsen och sticka var för sig. Avm. därefter 3,2 m vid halsen."

Hur gör jag?

Stickbeskrivningar är inte (alltid) för korkade, bara förkortade

"Billigt garn"-Anna vill ogärna försvara torftiga instruktioner, men det kanske finns en poäng i att inte babbla på.

Ja, du. Ibland verkar det som att författare bakom stickbeskrivningar har ytterst stela fingrar. Orkar de verkligen inte skriva bara en aning fler ord och tecken?

Den där lilla maskliknande saken mellan trean och tvåan i "3, 2 m" är givetvis ett kommatecken och inte ett decimaltecken.

Du ska alltså inte maska av 3 och 2 tiondelars maskor, utan kommatecknet ersätter ett "och", precis som att "en stor, gul väska" betyder "en stor och gul väska".

Det gör förstås inte själva instruktionen så värst mer begriplig. "Avmaska därefter 3 och 2 maskor vid halsen" är i sin tur en förkortning av följande:

Den längre stickbeskrivningen (med bild)


"Avmaska först 3 maskor i början av det varv som är närmast halsen. När du kommer till nästa varv som börjar vid halsöppningen avmaskar du 2 maskor."

Stickning: maska av 3, 2 maskor vid halsöppningen

Den riktigt långa stickbeskrivningen

Meningarna ovan i sin tur är en förkortning av... är du beredd? Jag försörjer mig ändå som ordbajsare, så nu blir det riktigt, riktigt långt:

"Nu, högt ärade stickare, ska du forma en lätt U-formad halsöppning. Den ska bara vara lite svängd, ungefär som Mona Lisas leende.

För att åstadkomma detta behöver du maska av i omgångar, runt omkring de där 34 maskorna som du maskade av i mitten av arbetet. Stickningen alltså.

Du maskar alltid av i början av varvet, för annars måste du knipsa av garnet innan du fortsätter att sticka. Och det vore väl förargligt?

Efter att du har maskat av de 34 maskorna i mitten fortsätter du att sticka varvet ut. Vänd och sticka tillbaka. Du kommer förstås inte längre än till de maskor som du har maskat av för halsöppningen, och det är helt i sin ordning.

Vänd, och maska av de 3 första maskorna. Sticka varvet ut. Vänd och sticka tillbaka.

Återigen är det så att du inte kommer längre än till avmaskningen. Det är fortfarande helt i sin ordning. Vänd, och maska av de 2 första maskorna. Sticka varvet ut.

Notera att du har fått en liten sväng på halsöppningen. Den ser ut som trappsteg nu, men du kan välja att göra en snyggt lutande avmaskning. Annars kommer vi att snygga till det trappstegen längre fram i beskrivningen, vid halsmudden."


Hela den rafflande historien var den långa varianten av "Avm. därefter 3,2 m vid halsen", åtminstone för den ena sidan.

Sedan måste du göra motsvarande manöver fast spegelvänt på den andra sidan. Det som stickiska heter "lika, fast åt motsatt håll".

Och låt oss inte gå in på vad jag anser om det språkbruket, eller avmaskningar istället för minskningar innanför kantmaskor — mina fingrar börjar stelna till.


Kommentarer till Avmaskning 3, 2 m? Hur stickar jag då?

Klicka här för att kommentera

Avmaskning vid hals, i klartext
av: Anonym

STORT TACK för tydlig information vid avmaskning.
Jag har stickat i 50 år, då efter Marks & Kattens
beskrivningar, och där var beskrivningen väldigt
koncis och klar, inget "att de förstår de väl
själva". Detta gjorde nog att flera vågade sig
på att sticka, utan att lägga ifrån sig stick-
beskrivningen med en "suck" och att jag stickar
"det här så småningom".

Klara instruktioner ska det vara:), de som
utarbetar beskrivningarna ska inte alla gånger
tro att det får stickerskorna/arna förstå själva
hur man ska göra!

STORT TACK igen för en klar och informativ
beskrivning:)!

En kommentar till tidigare inlägg avmaskning
av: Anonym

Hej igen,

Jag vill bara kommentera mitt inlägg (stickat i
50 år). Mitt tillägg är att jag är medveten om
att det finns massor av bra instruktioner på
Youtube, men oavsett det, fram för klara och
instruktiva stick- och virkbeskrivningar så
inte stick- och virkarbetet hamnar i en korg,
och i värsta fall inte fullföljs:).

Ha det gott alla handarbetsvänner ute i landet!

Avmaskning 3,2 m?
av: Rosie

Hej jag läste din förklaring, då jag sökt svar på samma problem att förstå.
Det var en riktigt bra pedagogisk förklaring men min fråga är nu, hur gör jag på rundstickor?

Avmaska på rundsticka
av: "Billigt-garn"-Anna

Rosie, om du stickar på rundsticka börjar du med att gratulera dig själv till att ha valt ett så överlägset stickredskap, jämfört med strumpstickor och jumperstickor (de där långa, raka stickorna med ploppar i ändarna).

För med rundstickor kan du både sticka runt och fram och tillbaka.

(Okej, okej, du kan sticka fram och tillbaka på strumpstickor också. Och du kan sticka en tub på jumperstickor om du stickar så kallad dubbelstickning. Men rundstickor är banne mig bäst.)

När du börjar maska av för ärmhål eller halsöppningar eller något annat mystiskt gap som designern har hittat på slutar du att sticka runt, och börjar istället att vända på arbetet (stickningen, med ett märkvärdigare ord) och sticka varv från avigsidan... tills du kommer fram till öppningen igen, för då det är dags att vända och sticka tillbaka från rätsidan. Förmodligen med en avmaskning i början, eftersom det är sådant vi snackar om just nu. Ja, om inte varven från avigsidan är de som ska inledas med avmaskade maskor.

Fram och tillbaka-stickning, alltså. Fast på rundsticka.

Om du stickar vanlig slätstickning ska du då sticka räta maskor på rätsidan, och aviga maskor på avigsidan.

Jag tycker att det är bekvämast att sticka fram- och bakstycke på samma gång, med två olika garnnystan, eller att sticka höger och vänster axel på ett framstycke på samma gång. Men du kan låta den del du inte stickar på just nu bara hänga kvar på rundstickan tills det är dags att ta itu med den.

Avmaskning 3,2 m
av: Rosie

Hej igen, tack för snabbt svar.
Jag förstår fast samtidigt inte.
Jag stickar en barntröja med raglan på rundstickor . Förstod inte det du skrev i slutet. Varför ska jag ta ett nytt garnnystan? Och varför låta bakstycket hänga kvar på pinnen/stickan till senare? Kan jag inte bara sticka från den ena sidan av halsöppningen (alltså där jag maskat av) och sedan vända och sticka till andra sidan och vända, då blir ju allt klart samtidigt dvs även bakstycket om du förstår vad jag menar.

Tänker jag rätt? Kan man göra så?
Annars förstår jag inte vart jag börja och sluta , över ärmen med raglansminskning eller?

Först gången jag testar att sticka på rundstickor så det blir lite förvirrande haha

Jag är såå tacksam för hjälp för nu är jag i akut behov av det eftersom jag kört fadt och inte kommer vidare, tröjan är ju snart färdig liksom 😏 bara sista biten upp till halsen kvar. Har ingen annan i min närhet som kan hjälpa mig så...

Du tänker rätt, Rosie NEW
av: "Billigt garn"-Anna

Åhå! Är det en *sådan* tröja du stickar?

Ja, då tänker du helt rätt. Om du bara har ett hål (främre halsöppningen) och ett stickat stycke (del av framstycke + ärm + bakstycke + ärm + del av framstycke, som sitter ihop) behöver du bara bekymra dig om dem, och strunta i exemplen med fler öppningar.

Med ett stycke och ett hål kan du lugnt sticka vidare med samma nystan.

Nåväl, i din beskrivning står det förmodligen att du ska maska av för det där U:et för den främre halsöppningen samtidigt ("SAMTIDIGT", som Drops design brukar skriva) som du ska göra något annat, nämligen fortsätta med raglanminskningarna.

Jag gissar bara, eftersom jag inte sett beskrivningen du följer.

Hur som helst, om du ska sticka en sådan där U-formad halsöppning ska du först avmaska ett gäng maskor mitt fram.

Om du gör raglanminskningar vartannat varv gör du förhoppningsvis den där avmaskningen på det varv där du ska göra hoptagningarna, för det brukar vara lättast att göra dem från rätsidan. (Beroende på vilken typ av minskningar du kör med.)

Sticka klart varvet (och gör dina raglanminskningar på rätt ställen) tills du kommer fram till halsöppningen = de avmaskade maskorna.

Vänd. Nu kör du ett varv från avigsidan. Du ska förmodligen avmaska ett par maskor i början av varvet, alltså de som är närmast halsöppningen, i enlighet med din beskrivning. Sticka klart varvet, fram till halsöppningen. Om du gör raglanminskningar vartannat varv ska du alltså INTE göra några på avigvarvet.

Vänd. Nu har du ett varv från rätsidan. Börja med att avmaska samma antal maskor som du gjorde i början av förra varvet. Sticka klart varvet, och kom ihåg att göra raglanminskningar, om din beskrivning tycker det.

Och så vidare.

Du stickar alltså fram och tillbaka, och avmaskar ett par maskor i början av varje varv för att få den främre halsöppningen lätt U-formad.

Stämmer det bättre överens med din tröjmodell?

Avmaskning 3,2 NEW
av: Rosie

Ååå tack så jättemycket
Jag tänkte ändå rätt.
Jaa jag ska maska av 14m mitt på för halsringnigen, sticka ut det varvet sedan maska av 2.2 m i var sida och därefter 1m på var sida halsringnigen tills raglanminskningen är färdig.

Jag är nybörjare på stickning och ibland är beskrivningar rena Grekiskan haha men jag kämpar på

Tack för all hjälp, jag fick bekräftat att jag tänkte rätt så nu kan jag köra på

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man stickar + virkar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...