Virkade brudkronor

av Mimmi
(Mölndal)

Fastmaskor, luftmaskor, stolpar. Svårare än så är det inte att virka en brudkrona.

Fastmaskor, luftmaskor, stolpar. Svårare än så är det inte att virka en brudkrona.

Jag letar efter beskrivningar till virkade kronor och tiaror. Gärna i olika modeller eller bara en grund så att jag lär mig lite om teknik med mera.Grunden för virkade brudkronor och tiaror är enkel ...

Lek med luftmaskor och stolpar, påminner "Billigt garn"-Anna.

... åtminstone när det gäller de traditionella.

Som med all annan spetsvirkning är det en kombination av luftmaskor, fastmaskor och olika sorters stolpar i kluster. Och virkade i tunt, tunt garn eller tråd, och med virknålar som har så spinkiga spetsar att de går av när du försöker använda dem som pormask-klämmare. Ahem. Ja. Vad kan jag säga? Jag ruttnade på finvirkning i tonåren.

För att få de virkade brudkronorna att stå upp, istället för att falla ihop i en maskhög, måste du oftast stärka dem. Alltså med sockervatten, stärkelse eller en lim-lösning.

Skiter du i traditionerna kan du istället gå metall-crazy med smyckestråd/-wire.

Hur som helst, för att experimentera dig fram i kron- och tiara-teknik, och testa olika modeller, behöver du egentligen ingen beskrivning på just brudkronor eller tiaror. Du kan lika gärna låta dig inspireras av virkade ljusmanschetter (gör dem större, alltså öka mönsterrapporterna) eller virkade korgar (skippa botten och börja direkt på sidorna).

Envisas du med att följa andras design är det bäst att börja med ett besök på biblioteket. Gillar vi bibblan? Vi ääälskar biblioteket.

Hoppa över Qcc-hyllan och gå direkt till bibliotekarien och fråga. Kolla upp vad ditt bibliotek kan fjärrlåna, och om de har några äldre virkböcker magasinerade. För du hittar de allra bästa "färdiga" beskrivningarna på brudkronor, tiaror, manschetter och korgar i gamla, goda virkhäften. Om bibliotekarien är omedgörlig, prova antikvariat och begagnatbutiker eller auktionswebbplatser.

Det finns också hyfsat nytryckta häften med brudkronor och annat tillspetsat, som Marks & Kattens "Virkat & stickat häfte nr 6".

Webben, då? Kryllar det inte av gratis virkmönster på the Interwebs? Jorå. Det finns en hel del svenska beskrivningar på virkade brudkronor på nätet, men de flesta kan jag varken länka till eller tipsa om, eftersom de uppenbarligen är piratkopierade ur veckotidningar. Fy på sig, virkdamer.

Däremot finns det gott om beskrivningar på andra sorters kronor.

Inspirations-beskrivningar på virkade (brud)kronor

Järbo garn har en beskrivning på en inte särskilt traditionell virkad brudkrona.

Hemmets Journal bjuder på ett virkmönster till en liten prinsesskrona.

Kerstin har designat en liten krona som passar till en ljuslykta. Om du ökar mönsterrapporterna och stärker den har du en ... tada! brudkrona!

Greitzans virkade kronor är egentligen tänkta som prins- och prinsesskronor.

Drops Designs grovvirkade krona skulle se fantastisk ut i tunnare bomullsgarn eller tråd.

Kanske är Jennys virkmönster till en prinsesskrona lite för enkel för en brudkrona? Går det att virka till tärnorna?

Men KnitterNutters virkade prinsesskrona ser verkligen ut som en brudkrona.

Någon som har fler tips på inspirationskällor till virkade brudkronor? (Ej piratkopierade, tack.)

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Rekommendera en gratis beskrivning.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...