Virkad olivgrön topp med svaj i ramie/akrylgarn

av "Billigt garn"-Anna
(Stockholm)

Mallar mig i min virkade topp.

Mallar mig i min virkade topp.

Jag kallar den egentligen för "Olivgrön somrig topp, typ". Det är en uppifrån-och-nedvirkad kofta eller cardigan med vid, nästan kjolig underdel. I ursprungsdesignen har den empire-skärning. Och det är en sådan där modell som du kan virka i vilket garn som helst, med vidare eller mindre flaxig kjoldel, med korta eller långa ärmar. Praktisk, skön, lättvirkad - och betydligt mer kvinnlig än något annat plagg jag har i garderoben.

Vad var det mest spännande som hände medan du eller virkade koftan, förlåt toppen?

Början av toppen virkade jag som passagerare under en bilfärd från Stockholm till Höga kusten. Nattetid. Utan lampa.

Jag har inga som helst problem att sticka i mörker - och vi snackar totalt jävla mörker efter Gävletrakten - men att virka är det värre med. Fingertoppskänsla? Inte så värst, efter över 30 år av härdande virkning och stickning.

En klokare människa hade förstås roat sig med något annat. Som att leka "gul bil!" med ungarna i baksätet. Eller åtminstone "ganska ljus bil!" Men de sov.

Så jag satt på helspänn och väntade in de där fjuttiga sekunderna då vi svishade förbi en upplyst bensinmack - en stolpe! - eller en tätort med gatulampor - en stolpe till!

Och banne mig, jag lyckades virka fem varv på vägen upp.

Vilket garn, och vad var garnets tidigare liv?

Ramie/akryl-garn, 50-50 av varje. Det tillhör inte de vanligaste garnsorterna. Ramie är en billig växtfiber som annars är väldigt poppis att blanda med bomull, men som blandgarn med akryl är den också lyckad. Lagom varm. Lagom glansig. Lite noppig tweed-känsla. Och extremt dragkänslig; det var inte den bästa akrylen. Och så hade den inget fall att tala om, vilket gav mig skrämselhicka vid första provningen. "Herregud! Det kommer att se ut som en kofta sydd i wellpapp!"

Garnet kom från en knytkofta stickad med två trådar, inköpt i reabacken på Stockholms Stadsmission. Det är lite omständligt att återvinna garn från plagg som är stickade i dubbelt garn, men attans vad mycket garn du får! Och det behövs till virkade plagg.

Vem har designat? (Du, en webbplats, ur en bok ...?)

O, vad jag önskar att jag uppfunnit den här själv. "Vilket garn som helst" och uppifrån-och-ned-raglan är så jag.

Men nej, det är geniala LilyGo som står för virkbeskrivningen för den fina koftan. Den är helt klart värd de 5 USD den kostar via Ravelry eller LilyGos webbplats.

Nämde jag att LilyGo är ett geni? Det säger jag inte enbart för att hon (september 2010) valde att använda min bild på Ravelrysidan.

Garnkostnad?

Ha! Betydligt mindre än själva beskrivningen. 35 spänn, har jag för mig. Och de präglade lättmetallknapparna kommer från en gammal avlagd Ellos-kavaj, så för dem betalade jag noll och nada pengar. De var så fina att jag var beredd att ta den kostnaden.

Kommentarer till Virkad olivgrön topp med svaj i ramie/akrylgarn

Genomsnitts-betyg starstarstarstarstar

Klicka här för att kommentera

Betyg
starstarstarstarstar
Virkad topp, jättesygg!
av: Mimmi

Hej!
Jätteläcker topp/kofta!

Den blir ett kommande projekt (har som vanligt lite för många påbörjade just nu...)

Ungefär hur mycket, i runda slängar, garn uppskattar du att det gick åt?

Bara så man inte upptäcker när man kommer till nederkanten att man antingen får göra den kort eller avsluta i annan färg! ;D

Alternativt kan man ju faktiskt randa den hela vägen...

Härligt höstiga stick- o virkhälsningar.

Mimmi

Betyg
starstarstarstarstar
Bra fråga! (Och ett inte så tydligt svar ...)
av: "Billigt garn"-Anna

Aj, aj, aj. Jag brukar köra med väga och mäta-metoden för att försöka lista ut om ett återvunnet garn räcker till ett tänkt projekt.

Men det gjorde jag inte inför den här, eftersom jag har lärt mig att nystanen från en långärmad M-tröja stickad i dubbelt garn definitivt räcker och blir över till en virkad M-tröja i enkelt garn. (420 gram gick det åt av mitt återvunna garn, men petitesser som löplängd har aldrig bekymrat mig.)

LilyGo behövde 1400 m garn till sin holkärmade ursprungsmodell (storlek S?), och hon använde en 3.5 mm-virknål, precis som jag. Med ett lika tunt garn kanske det alltså skulle krävas en sisådär 2000 m för en långärmad kofta eller topp. Plus lite till för större storlekar.

Det finurliga med uppifrån-och-ned-modeller är att du kan prioritera var du vill ha "fingarnet" och var du vill ha kontrasterna. Så du behöver inte göra den randig om garnet håller på att ta slut.

Du skulle till exempel kunna göra överdelen - med långa ärmar - i en färg, och underdelen och linningen i en annan. Eller midjan och linningen i en annan nyans för en riktigt skräddad look.

Och eftersom den virkas fram och tillbaka kan du också göra vertikala ränder eller kilar ...

Å, vad "Orchid top" är smart!

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Galleri: Visa vad du stickat eller virkat i återvunnet garn.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...