Virka en ros

Gratis stickmönster och virkmönster till 13 19 rosor


Sugen på att sticka eller virka en ros eller en hel bukett till gåbortspresent eller som dekoration på ... toapappersgömman? ... den virkade tårtan? Här hittar du länkar till ett dussin (plus sju) gratis virkbeskrivningar och stickbeskrivningar på rara och rysliga rosor.

Du vet det där frödingska ordstävet om att en ros ändå alltid är en ros, om än i ett sprucket krus? Den stämmer inte på virkade och stickade rosor, för det är få av dessa gratis virkmönster och stickmönster som alstrar något som liknar denna ädla blomma. Möjligtvis ser de ut som röda blåsippor eller vita smörblommor som fått läppinjektioner i blombladen.

Virka en ros efter gratis beskrivning
Liten rosa ros virkad i återvunnet shetlandsullgarn.


Å andra sidan går det rasande fort att sticka eller virka en ros, och det går knappt åt något garn alls. Och sådant gillar vi mer än eventuella försök att bräcka naturens överdrifter i kronblad och pistiller.

Virkade rosor, gratis beskrivningar:

Fem minuters-rosen
Knöka ihop ett gäng fastmaskor i en luftmaskekedja, snurra ihop. Tada! En snabbvirkad ros enligt Makena.

Putande ros från platta
En beskrivning på en vacker och smart virkad ros bjuder Greitzan på. Du börjar med att virka en liten rund bottenplatta, sedan bygger du upp blombladen utifrån mitten av plattan.

Virka en ros med stjälk och blad
Tänk att en remsa med fyrkanter kan ge en sådan realistisk ros-look! Mönstret hittar du på Järbo Garns blogg.

Fröken Elsas virkade rosor
Fröken Elsa har fått lov att översätta och publicera virkbeskrivningen "Strip Method Crochet Rose", med luftmaskor, stolpar och tre varv. (Scrolla ned på sidan för att hitta virkmönstret.)

Lättvirkad tårt-ros
Suimi har virkat en tårta efter en beskrivning i Virka amigurumi av Mia Bengtsson, och prytt den med en mycket lättvirkad ros: bara en snurrad remsa av en mycket avlång triangel.

Virkad uddkants-ros
Även Husmorsskolan har virkat en prinsesstårta och prytt den med en ros, som är en ihopsnurrad uddkant.

Virka en morgonros
Tant Gröns ros är lite mer avancerad: virka en rund plätt (med nedtag i bakre maskbågen), och fyll den sedan med blad virkade runt, runt i främre maskbågen. Du kommer att fatta när du ser den. Attans, vad tjusig.

Tant Gröns ros och rosenknopp
Jajamensan! Tant Grön har ännu fler mönster på virkade rosor: en fylligare variant och lite snodda knoppar. Läckert!

Gratis ros-virkmönster från Garnstudio och Icakuriren i skön förening
Om du hänger på Garnstudio har du säkert redan taggat ros-raringarna. Här publiceras de i en bukett på Icakurirens webbplats: rosor i form av hårband, bokmärke, nyckelring och armband ...

Virkade rosor (med bildkurs)
En virkbeskrivning på rosor i Allers har orsakat huvudbry och en liten telefonstorm, och förklaras därför i både bild och text på Ullcentrums blogg. Och den finns i två versioner, en med i huvudsak luftmaskor, en med stolpar.

Virka bokmärksros
Efter att ha tittat i en fransk inredningstidning blev Lyllos inspirerad att virka en ros vars stjälk fungerar utmärkt som bokmärke. I beskrivningen hittar du själva rosen; stjälken är bara luftmaskor med improviserade blad.

Virka stolp-ros med snurr
Den här virkade rosen är nästan roslik, eftersom du snurrar till stolp-remsan så att blombladen ligger läckert omlott, precis som på en riktig ros.

Stickade rosor, gratis mönster:

Sticka Nicky Epsteins ros (eng, pdf)
Visst går det att sticka blommor, även om de virkade varianterna fullständigt dominerar garnpysselscenen. Den här varianten står begåvade Nicky Epstein för. Och just det, det ingår en virkad blomma med pärlor i beskrivningen.

Förvånansvärt realistisk ros (eng)
Denna ros är uppbyggd av flera slätstickade blomblad. Och tänka sig, den ser ut som en ros. En riktig ros. Fast stickad. Beskrivning från briljanta OddKnit

Rätstickad ros (eng, video)
O, så enkel! O, så snygg! Spana in den smarta, rätstickade rosen:


Rätstickad ros (med reflex)
Också Hildurs barnbarn rätstickar sin ros, men minskar in mot rosens början. Och som komplement: en virkad kant i reflexgarn, så att du kan få en reflexros!

Filtad ros med stick-stjälk (eng)
Berrocos stickade och filtade ros har en mycket speciell stjälk: Du kör ned en jumpersticka i den, så att du kan ställa den i en vas.

Sticka en miniros (eng)
Mochimochiland specialiserar sig på små, stickade och fullkomligt bedårande saker. Som denna miniatyr-ros. Ögonen? Dem kan du skippa.

Genomarbetad, stickad ros (eng)
Låter det *för* snabbt att sno ihop en rätstickad bit för att trolla fram en ros? Ja, då ska du ta en titt på Libby Summers stickade ros i flera delar, med stjälk. Stickbeskrivningen är gratis på Ravelry.

Beskrivningen på den stickade krångel-rosen från Coats finns tyvärr inte längre tillgänglig på webben.

Men ungefär så här stickade jag min version av den: Slätsticka ett stycke om 54 m (delbart med 6) och 7 varv. Knorva sedan till stickningen genom att sticka 6 m, veva med vänsterstickan framåt ett varv, precis som om du vevade på en vev. (Ja, det ska bli ett vridet veck). Sedan stickar du 6 m till, snor runt ... sticka de sista 6 maskorna.

På följande två varv: sticka 2 m tillsammans. Maska av. Pilla ut blombladen och snurra ihop till en ros. Sy ihop ordentligt.

Den där "knorven" fungerar på samma sätt som en lettisk vridning.

Så här blev krångelrosen i återvunnet ullgarn. Hm, hur var det med läppinjektioner?

Sticka en ros, gratis beskrivning


Det var nitton av mina favoritrosor i stickat och virkat skick. Har du tips på fler länkar till stickade och virkade rosor?

Kommentarer till Virka en ros

Klicka här för att kommentera

Ros
av: Anna

Tack för en rolig och informativ blogg!
Tips på "virka en ros":

Mvh Anna


"Billigt garn"-Anna tackar: Vilket bra tips! Virka både en ros och en stjälk med blad (fast utan taggar) bara genom att följa en video.

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Rekommendera en gratis beskrivning.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...