Vad är det för skillnad mellan virkgarner och stickgarner?

av Luna
(Linköping, Sverige)

Jag har lite problem att förstå skillnaden mellan virk- och stickgarner. Hjälp!Stickgarn, virkgarn och vadsomhelst-garn

Kärt garn har många namn, konstaterar "Billigt garn"-Anna.

Vilken bra fråga! Den absoluta och avgörande skillnaden är denna:
  • Stickgarn kan du sticka och virka med.
  • Virkgarn kan du virka och sticka med.

Puh. Det känns skönt att ha detta klarlagt, en gång för alla. Tänk vilka konsekvenser det skulle kunna bli om du råkade förväxla de två! Eurokrisen och klimathotet är ingenting i jämförelse.

Sedan har vi förstås vävgarn och brodergarn, som du kan virka och sticka med, medan tandtråd går använda till stickning, virkning och rengöring mellan tänderna.

Låter det för enkelt? Ja, du har rätt. Inte ska man skämta om så seriösa saker. Eurokrisen grundar sig varken på stickgarn eller virkgarn.

Nämen! Nu gör jag det igen!

Tillbaka till allvaret. Det som krånglar till garnvalet är två saker: traditionella virkgarn har egna grovleksbeteckningar, och vissa garn — särskilt de som ibland kallas "stickgarn" — kan bete sig något irriterande när du virkar med dem.

Virkgarn och deras storlekar

När du tittar på de bomullsgarn som säljs som "virkgarn" ser du att de följs av en särskild nuffra, som 12/3 eller 8/4 eller 8/8. Det är inte vilka bråktal som helst, utan ett härligt och gammalt, standardiserat sätt att beteckna garngrovlekar. Den sista siffran står för hur många trådar som är sammantvinnade i garnet, och talet före snedstrecket anger längd per viktenhet. Vilket i sin tur innebär att ju högre det talet är, desto tunnare är varje tråd.

Ja, det är ungefär här som du kan skämta om världsekonomin.

Fördelen med den grovleksbeteckningen är att du kan vara säker på att ett 8/4-garn från tillverkare A är precis lika tunt som ett 8/4-garn från tillverkare B. Därmed kan du koncentrera dig på andra väsentligheter, som eko-märkning, kvaliteten på bomullen, färgnyansen, om det är merceriserat och kabeltvinnat eller inte, och huruvida det är något bra på tv när du vill maska.

Ett raggsocksgarn från tillverkare A kan däremot vara grövre än raggsocksgarn från tillverkare B. Det vore enklare — och aj, så mycket tråkigare! — om garnfabrikanterna höll sig till en fastlagd standard för alla sorters garn.

Förtydligande:
  • Du kan sticka med ett 8/4-virkgarn.
  • Du kan sticka och virka vad helst du vill av ett raggsocksgarn, inte enbart raggsockor. Och du kan virka och sticka raggsockor med andra garn än raggsocksgarn.

Annat viktigt för virkare

Viktigast för stickare och virkare är förstås om garnet är skönt att arbeta med, att det sköter sig i tvätten och att det stickade eller virkade blir precis så följsamt eller stelt som du vill ha det.

Men för virkare tillkommer en liten detalj som har med skönheten att göra. När du virkar gör du fler moturs-rörelser än när du stickar. Det leder till att vissa garn tvinnar upp sig, att trådarna delar på sig och lever rövare. Skillnaden är inte stor, men det kan mycket väl vara så att ett garn du älskar att sticka med inte alls är lika trevligt att virka med.

Vältvinnade eller entrådiga garn brukar sköta sig även när de snurras lite moturs. Huruvida detta garn säljs som ett stickgarn eller ett virkgarn spelar ingen roll. Men du kan vara ganska säker på att det inte kallas "tandtråd".

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om billiga garner, stickning, virkning.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...