Vad betyder "KAL" och "raveler"?

av Madeleine Bergh
(Ljungskile)

Kan du hjälpa mig med några engelska ord jag inte lyckats klura ut eller finna den korrekta översättningen av vare sig på nätet eller i lexikon? Det rör sig om "KAL" (i samband med mönster på en cardigan) och ordet "Ravelry/raveler".

Givetvis kan jag sticka vidare utan att förstå innebörden men det hade varit kul att veta!

Tack på förhand
MadeleineAllting utvecklas, så även sticknördstermer

Får du också en känsla av att det är förkortningarna, inte maskorna, som är avgörande inom stickning? undrar "Billigt garn"-Anna.

Du kan lugnt sticka vidare utan att behöva fördjupa dig i dessa begrepp, för de påverkar inte din stickning.

Nämen! Vad säger jag? Såväl "KAL" som Ravelry kan lyfta din stickning till nya höjder, så skriv upp detta på en särskild kom-ihåg-lapp:

"KAL" är förkortningen för en "knit-a-long", eller parallellstickning på svenska. Vilket i sin tur är något som liknar en bokcirkel. Fast du behöver inte bulla upp med snittar och vitt vin varannan lördag, för cirkeldeltagarna träffas oftast enbart på bloggar, Fejan, Twitter eller webbforum.

Och så slipper du skämmas över att du inte har läst ut månadens bok (faktiskt inte ens öppnat den), eftersom det som diskuteras är ett gemensamt stickprojekt. Till exempel en cardigan, som alla cirkeldeltagare stickar utifrån en och samma beskrivning, fast på varsitt håll. Och i olika stadier: någon har precis börjat att lägga upp, någon annan fäster den sista tråden och de flesta har fastnat vid varv 117 och skriker efter hjälp.

Nämen! Sa jag verkligen att det är som en bokcirkel? Det är mycket, mycket bättre. En KAL är som en superfokuserad syjunta där du kan utbyta erfarenheter med personer som verkligen fattar att den där cardiganen är det mest makalösa som någonsin har skapats av maskor, och att jo, varv 117 är fullständigt obegripligt.

Istället för att du sitter och stickar ensam i din tv-soffa kan du alltså få — och ge — stöd och råd, och umgås med andra garngalningar som stickar samma sak. Samtidigt som du sitter och maskar ensam i din tv-soffa! Teknikens under!

En parallellstickning kan vara mer eller mindre organiserad. Ibland skriver du upp dig på en KAL-blogg, ibland hakar du bara på i smyg och tjuvläser allt i efterhand.

Och motsvarigheten inom virkvärlden kallas CAL, crochet-a-long, parallellvirkning.

Hitta gratis stickmönster på RavelryEn raveler är en person som är medlem på webbplatsen Ravelry, som är ... som är ... tja, ett socialt medium för stickare och virkare, kan vi väl säga.

Nämen! Vad säger jag? Ravelry är så mycket mer! Det är enorm samling med länkar till gratismönster och köpemönster, diskussionsforum en masse (bland annat flera grupper för garnåtervinnare), ett ställe där du kan dokumentera och diskutera dina pågående och avslutade projekt i text och bild, och givetvis kan du lägga till folk i vänlistan och göra tummen upp och betygssätta garn och ...

Låt oss säga så här: Om du någonsin behöver svaret på frågorna "Var hittar jag en gratis beskrivning på XXX?" eller "Vilket är ett lämpligt ersättningsgarn till YYY?" eller "Vad ska jag ägna den närmaste timmen åt, så att jag slipper börja läsa min bokcirkelsbok?" är Ravelry det första stället du ska leta på.

I maj 2012 hade Ravelry över två miljoner registrerade användare. (Och en av dem är jag: billigtgarn.)

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om billiga garner, stickning, virkning.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...