Ungdomskofta i återvunnet garn

av Maria
(Småland)

Kofta fram

Kofta fram

Kofta lagom för en nybliven tonåring.

Vad var det mest spännande som hände medan du stickade koftan?
Att jag upptäckte att man inte ska vara så rädd att hitta på egna mönster. Och att det var lättare att skapa mönstret än att hitta knappar som blev godkända...

Vilket garn, och vad var garnets tidigare liv?
100 % naturfiberfritt garn av okänt ursprung. Upprepat garn från mammas samling. Inte helt osannolikt att det är något som jag eller syrran burit i barndomen.

Vem har designat? (Du, en webbplats, ur en bok ...?)
Korta versionen: Hämtade inspiration från Drops. Jag stickade provlappar, svor, repade upp. Flera gånger. Hittade på eget mönster. Blev klar.

Långa versionen:

Hittade ett användbart mönster på Drops, med skillnaden att jag tänkte sticka koftan rak för att få bort de värsta 80-talsvibbarna. Jag stickade provlappar för att hitta masktätheten. Räknade om och stickade loss. Framåt ärmhålen insåg jag att f-n vad stort det blev. Insåg värdet av att mäta storleken på rundstickorna (gör provlappar på jumperstickor), och att inte lita på att det handarbetande barnet lämnar tillbaka rätt stickor.

Repade upp och lade undan projektet. Stickade nya provlappar. Stickade loss. Svor något tidigare när det åter blev för stort. Repade upp och knölade undan projektet. Stickade provlappar, mätte på ungen, räknade ut masktätheten. Skapade ett eget mönster (raka stycken). Stickade loss.

Insåg (svärande) att jag stickat förbi stället där första knapphålet borde vara. Vägrade att repa upp, men vet hur fult det glipar om nedersta knapphålet sitter aningens för högt upp. Ändrade raskt designen (det är snyggt med bara tre knappar på mitten...).

Gjorde ärmhål när koftan var lagom lång. Stickade backstyckena lagom långa. På framstyckena mätte jag hur bred axeln skulle vara för att se hur många maskor det skulle vara kvar. Räknade ut hur ofta jag behövde avmaska mot mitten. Stickade ihop axlarna. Stickade en krage som jag sydde fast.

Plockade upp fem maskor för ärmarna, och lade upp två extra för varje vändning. När jag slutligen kommit varvet runt räknade jag hur långt det var kvar till så lång ärmen skulle vara, räknade ut hur många maskor det skulle vara nere vid muddarna för att de skulle vara så vida som ungen ville ha dem, och räknade sedan ut hur långt det skulle vara mellan varje avmaskning.

Sedan botanierade jag både i min och en handarbetande god väns knappsamling för att hitta lämpliga knappar. Fräste i mungipan att det inte går att önska sig stora knappar när knapphålen redan är stickade. Hittade av en slump tre knappar som skrotade i syskrinet. Som blev uppskattade!

Garnkostnad?
Nada. Jag bor i Småland, är född i Småland, uppvuxen i Småland. I andra generation. Minst. Knapparna kommer från ett par slaktade byxor som ursprungligen hade knapparna som dekoration på benen.

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Galleri: Visa vad du stickat eller virkat i återvunnet garn.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...