Tröja av alpacagarn?

av Pia
(Småland)

Jag har läst att alpacagarn är mindre lämpligt till tröjor, eftersom garnet är såpass glatt att arbetet gärna drar sig och ger plagg med dålig passform. Vill man ändå sticka större plagg av alpacagarn så bör de inte stickas på rundsticka eftersom sömmarna stabiliserar ett plagg. Stämmer det? Vad har du för erfarenhet?

Är det någon idé att planera en tröja med mönsterstickat ok à la Bohusstickning i alpacagarn, eller är det bättre att sticka ett sådant plagg i vanligt ullgarn och eventuellt använda alpaca för vissa mönsterpartier?

Kommentarer till Tröja av alpacagarn?

Klicka här för att kommentera

Var inte ängslig för alpacka
av: "Billigt garn"-Anna

Ja, plagg som är stickade och virkade av alpackagarn kan växa på både bredden och längden, efter tvätt och normal användning. Din lugna stickning börjar plötsligt bölja, bubbla, skvalpa. Det är inte lamasläktingarnas fel, utan det blir så med garn som saknar elasticitet eller stickstuds.

Strunt samma. Självklart ska du sticka av alpacka om du inte är allergisk. Alla förtjänar att uppleva alpacka åtminstone en gång i livet; dina stickfingrar blir alldeles överväldigade. Det är så mjukt och varmt och glansigt ... åh!

Men visst, sömmar fungerar ofta bättre än rundstickning. Och mönster i intarsiastickning istället för fair isle-stickning gör att plagget inte blir så vidrigt varmt. Andra alpacka-fans använder tunnare stickor än vanligt, eller grövre, eller kör med vridna maskor och mosstickning. (Jag blandar gärna ren alpacka med en tunn ulltråd.) Vad som fungerar för din stickstil ... tja, du får testa.

För det riktiga tricket när det gäller oelastiska garn är att göra rejäla provlappar — tänk mössa!

Tvätta. Torka. Och tyng ner, för att se hur garnet beter sig i verkligheten, när det har en massa maskor under sig och tvingas lyda tyngdlagen.

Gör provlappar med enbart alpacka, och med ull + alpacka. Då kan du se hur du gillar det, och kan räkna ut hur du ska anpassa maskantalet.

Interweave har en utmärkt beskrivning på hur du tyngdtestar din alpacka-provlapp, med strumpstickor och ett par extra nystan.

Spana in den pdf:en. Där hittar du fler alpackatips.

Men men men.....
av: Nixpix

Men om man stickar på rundsticka, kan man sy en söm i sidorna ändå? Och spelar det någon roll om man stickar fast eller löst? Jag har kammat alpackagarn som jag vill göra en tröja av.

Kör! Jag menar: sticka!
av: "Billigt garn"-Anna

Nixpix, det är bara att sticka på!

Om du vill sticka på rundsticka, gör det.

Rundstickor fungerar lika bra, om inte bättre, än 'vanliga' stickor för fram och tillbaka-stickning. (Alltså sådan stickning som inte är rundstickning, utan där du vänder och stickar tillbaka.)

Vill du rundsticka en tröja i alpackagarn, gör det.

Vill du sticka en tröja med sömmar i alpackagarn, gör det.

Det blir jättegosigt!

Det är först när du tycker att din stickning eller din färdiga tröja inte beter sig som du vill som du kan fundera på om du ska byta metod eller räkna om.

Tack!
av: Nixpix

Jag testar. Garnet är heeeeelt fantastiskt och tipset med tunn ulltråd ska jag ha i åtanke 🙏🏼🙂

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om billiga garner, stickning, virkning.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...