Stickning: Vilka maskor är 'vilande'?

av Ingrid
(Vårgårda)

Håller på att sticka en kofta, men har nu kört fast i och med följande beskrivning som jag inte fattar.

Det står så här: Forma axlar och hals. Maska av 5 m i var sida. (På bakstycket, så här långt är jag med.)

Följande varv från rätsidan: Maska av 5 m, sticka till dess att det finns 10 m på höger sticka, vänd och låt dessa maskor vila på stickan. Sticka var sida för sig. Maska av 4 m för halsen från avigsidan, sticka varvet ut. Maska av resterande 6 m. Återgå till de vilande maskorna och maska av de 20 mittersta m för halsen, sticka varvet ut.

Det jag inte förstår är vilka 4 + 6 maskor som ska avmaskas? De 10 m som jag stickade kan det ju inte vara eftersom de är vilande. Och vad menas med vänd? Till avigsidan då, eller? Hur ska garnet följa med från ena sidan till den andra utan att jag måste klippa av det? Känns som att något moment fattas i beskrivningen eller hur tolkar du det?

Sticka inte som det står, utan det designern (förmodligen) menar


"Billigt garn"-Anna läser mellan beskrivningsraderna och föreslår en annan tolkning.

Å, det fattas uppenbarligen en sak, nämligen: "Andra sidan stickas lika, fast åt motsatt håll", eller motsvarande. Eller ska bakstycket vara asymmetriskt, kanske en kofta med en bar axel? Spännande!

Nä, förmodligen stickar du en helt normal kofta med två lutande axlar och en halsöppning, och jag väljer att tolka beskrivningen som i illustrationen nedan. I torrstickning, det vill säga med papper och penna. Fast utan papper. Eller penna. För det går lika bra att rita i Excel.

Skiss på bakstycke till kofta


I den högst konstnärliga tolkningen menar jag inte att du ska sticka bakstyckets axlar i två färger, utan att du först stickar klart höger axel (gult parti), knipsar av garnet och ansluter garnet på nytt. Då börjar du med att maska av för halsen, och sedan formar du vänster axel. (Grönt parti)

Visst, du hade också kunnat sticka båda axlarna på samma gång, med två separata nystan, och behållit halsringningens maskor på en tråd (för att slippa plocka upp maskor till en halsmudd), men det nämns ju inte alls i beskrivningen, så den möjligheten sparar vi till en annan kofta.

Tycker du att Excel-skissen verkar rimlig? Jag frågar, eftersom jag inte har läst resten av beskrivningen.

Och jag påstår verkligen inte att det står något fel i ditt koftmönster, men det finns ett par saker som kunde ha formulerats på ett annorlunda sätt. Bland annat bör — enligt min tolkning — frasen "sticka var sida för sig" komma lite tidigare. Och "dessa maskor" måste betyda "resten av maskorna", för du kan inte maska av 20 maskor om du bara har 10 maskor på stickan.

Låt oss gå igenom stickbeskrivningen steg för steg, med andra och betydligt fler ord. Många fler ord, för jag blir så pratsam och ivrig när det gäller stickning.

Efter att du har maskat av 5 maskor i var sida ska du börja, eller snarare fortsätta, forma höger axel.

Från rätsidan: Maska av 5 maskor. Du har nu 1 maska på höger sticka. Sticka 9 maskor till, så att du har 10 maskor på höger sticka.

Låt resten av maskorna förbli ostickade, än så länge. De är vilande, alltså. De ska få jobba senare, mycket snart, för att bli halsöppning och ännu en axel.

Vänd på arbetet (stickningen) så att du har avigsidan mot dig, och så att det som tidigare var höger sticka nu är vänster sticka. (Och på det som för tillfället är höger sticka sitter de andra maskorna och vilar sig så fint.)

Maska av de första 4 maskorna (av de 10), och sticka varvet ut. Du har nu ett gäng vilande maskor, ett litet hack med avmaskade maskor plus 6 maskor på stickan. Vänd igen, så att du har rätsidan mot dig. Maska av de 6 maskorna. Ta av garnet. Kvar på stickan har du nu bara de där maskorna som sitter och latar sig. De har vilat färdigt. Det blev en mycket kort paus.

Med rätsidan mot dig, ta fram garnet och maska av de första 20 maskorna som vilat klart. Sticka varvet ut. Du bör nu ha 15 maskor på stickan, och du ska fixa till den andra axeln på samma sätt, fast spegelvänt.

Så vänd, och maska av de 5 första maskorna. Sticka varvet ut. Vänd, och maska av de 4 första maskorna (de sitter närmast halsöppningen). Sticka varvet ut. Vänd, och maska av de sista 6 maskorna. Ta av garnet. Igen.

Vad tror du, fungerar min tolkning?

Kommentarer till Stickning: Vilka maskor är 'vilande'?

Klicka här för att kommentera

Tack NEW
av: Ingrid

Jag förstår precis med din förklaring!! Stort Tack för att du tog dig tid!

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man begriper (eller gör) beskrivningar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...