Sticka vantar: Hur ska tummarna se ut?

av Monica

Förstår ej stickbeskrivningen på tummen på mönsterstickade vantar ...

"Ökning för tummen enligt beskrivning/diagram".

Det verkar som att tummen börjar med en kil ovan mudden, inte som lovikkavantar eller "vanliga" vantar som jag stickat tidigare där tummen börjar på ett ställe.

Tolkar jag mönstret fel? Hjälp, snälla någon!

Få tumme med tummar

"Billigt garn"-Anna drar ett streck eller två. Och inte särskilt raka:

Nej, du tolkar stickmönstret alldeles rätt. Det är klart att du ska sticka vantarna med tumkil!

Jojo, lovikkavantar och barnvantar och mindre nogräknade stickade handskkonstruktioner brukar ha ett horisontellt tumhål någonstans i handflatan. Men de flesta av oss har inte tummen mitt i handen, även om det ofta känns så.

Tittar du på din näve ser du att handen är betydligt bredare över tummen än över handryggen, så det blir förstås mer anatomiskt korrekt att göra en extra ökning för tummarna.

På vantar som ska fungera lika bra för högern som vänstern sitter tumkilen på sidan av handen.

Men eftersom vi primater har motsättliga tummar ger tumkilar som växer fram på handflatesidan ett bättre grepp. Då får du en höger- respektive vänstervante.

Som på skissen nedan. Som förstås saknar tummetott-tutorna.

Olika varianter på tummar (med och utan kil) på stickade vantar


Exempel på diagram, sticka tumkil på vanteTill det riktiga bekymret... nämligen när du ska öka för dina tumkilar om du bara har ett mönsterdiagram att kika på. Men du får säkert också en ledtråd i själva stickbeskrivningen, om du läser noga.

Okej, då visar vi konstruktören ett fiktivt finger och låtsas att ditt vantdiagram innehåller en tumme som startar lite som bilden till höger. Där ser du att tumkilen börjar med en (1) maska.

Alltså ökar du en maska... och fäster lite lämpliga stickmarkörer före och efter den lilla rackaren.

När du fortsätter tummen upp ökar du enligt diagrammet en maska vart tredje varv, på vardera sida om de tidigare tummaskorna. Först en ökning precis efter din första maskmarkör, sedan en ökning före din andra maskmarkör.

Enkelt, va? (Det blir oftast det med påhittade exempel.)

En annan version av ökningar är den där du ökar kilen kring en mittmaska, som i det här sticknings-tv-inslaget, i regi av Garnstudio/Drops design:Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man begriper (eller gör) beskrivningar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...