Sticka andra maskan rät före den första?

av Anneli
(Storebro)

I stickbeskrivningen står det:

Sticka 2:a m rät framför och före 1:a m (dra ut m så den inte blir för kort). Sticka 1:a m rät.

Sedan står det sticka 2:a maskan rät bakom och före 1:a m (dra ut m så den inte blir för kort), sticka 1:a m rät.

Jag fattar ingenting. Hoppas att du kan hjälpa mig med en förklaring.

Så här stickar du korsade maskor


"Billigt garn"-Anna lutar sig mot klassikerna när maskorna i sin tur ska luta åt höger och vänster.

Åhå, jag anar ett raffinemang till strukturmönster i dina korta stickbeskrivningsrader! Bakom meningarna döljer sig nämligen en sorts flätstickning i miniatyr, fast utan flätsticka eller hjälpsticka. Allt som krävs är lite extra fingerfärdighet.

Låt oss se om lite fler ord och bilder kan minska förvirringen. Och nu är säkert ditt mönster mycket tjusigare än det i exemplet, men om du vill testa dina nya kunskaper på ett annat sätt får du ytterligare ett användningsområde för korsade maskor.

Korsa maskor framför (eller till höger):


Istället för att ha koll på nästa maska ska du spana in de två yttersta maskorna på vänsterstickan. Inte nog med det, du ska dessutom låta båda maskor sitta kvar på vänsterstickan tills du är färdig med dem. Lite svettigt är det allt!

Du ska titta på nästa två maskor på stickanTa din högersticka och låt den passera den första maskan. Pilla istället in stickan i den andra maskan, den som sitter till vänster om den första maskan.

Hoppa över den första maskan och för in stickan i den andra maskan.Fånga in garnet och forma en rät maska. Och låt inte maskorna glida av!

Sticka en rät maska. Låt båda maskor sitta kvar på stickan.Vänd tillbaka uppmärksamheten till vänsterstickan, och sticka nu den maska som du hoppade över, alltså den första maskan, rät.

Sticka en rät maska i den första maskan.Släpp de båda maskorna från vänsterstickan. Du har nu korsat två maskor framför, och den andra maskan har lagt sig över den första maskan och lutar åt höger.

Du har korsat en maska framför, eller till höger.


Korsa maskor bakom (eller till vänster):


Koncentrera dig återigen på de två yttersta maskorna på vänsterstickan. Du ska än en gång låta dem sitta kvar på stickan tills du är färdig med dem.

Du ska låta de två yttersta maskorna sitta kvar på stickan tills du är färdig med att sticka dem.Tyckte du att den första maskan blev lite fräckt bemött när du korsade maskor framför? Nu blir det ännu fräckare, för du ska glida förbi den första maskan på baksidan av stickningen, och köra in högerstickan i den bakre maskbågen på den andra maskan.

Vän av ordning funderar nu på om den maskan inte blir vriden? Och det är sant. Och spelar ingen roll, för det kommer inte att synas.

Hur som helst, tjoffa alltså in högerstickan i den bakre maskbågen på den andra maskan.

Jobba på baksidan av stickningen. För in stickan i maskbågen på den andra maskan från stickans spets.Fånga in garnet och forma en rät maska. Låt inte maskorna glida av.

Sticka en rät maska. Låt båda maskor sitta kvar på vänsterstickan.Vänd uppmärksamheten åter till framsidan av stickningen. För in högerstickan i den första, yttersta maskan på vänsterstickan.

För in stickan i den yttersta maskan på vänsterstickan.Fånga in garnet och forma en rät maska. Låt de båda maskorna glida av vänsterstickan.

Du har nu korsat två maskor bakom, och den första maskan har lagt sig över den andra maskan och lutar åt vänster.

Du har korsat en maska bakom, eller till vänster.Sticka blixtmönster, exempel på korsade maskor


Sticka blixtmönster med korsade maskor


Detta stickade strukturmönster är så klassiskt att det finns i Nordiska museets samlingar med stickningsprover. Det du!

Blixtmönstret stickar du på ett maskantal som är delbart med 7, och till det lägger du minst två kantmaskor, en i vardera sida.

För att beskrivningen inte ska bli alldeles för lång används förkortningen "korsa framför" för de två följande maskorna, när du stickar andra maskan rät före den första. "Korsa bakom" handlar på motsvarande sätt om de två nästa maskorna, men där stickar du alltså andra maskan rät bakom, före den första maskan.

Här är blixtmönster, innanför kantmaskor:

Varv 1: * 5 rm, korsa bakom. * Upprepa *-* varvet ut.

Varv 2 och alla jämna varv till och med varv 12: aviga maskor

3: 6 rm, * korsa bakom, 5 rm. * Upprepa *-* fram till sista maskan. Sticka sista maskan rät.

5: * Korsa bakom, 5 rm. * Upprepa *-* varvet ut.

7: * Korsa framför, 5 rm. * Upprepa *-* varvet ut.

9: 6 rm, * korsa framför, 5 rm. * Upprepa *-* fram till sista maskan. Sticka sista maskan rät.

11: * 5 rm, korsa framför. * Upprepa *-* varvet ut.

(Och varv 12 är alltså ett avigt varv.)

Upprepa de 12 varven.

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man begriper (eller gör) beskrivningar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...