Räkna om till raglan nerifrån-och-upp

av Helena
(Stockholm)

Jag har ett mönster till en enkel babytröja i 8/4 bomullsgarn. Framstycke och bakstycke är likadana och rektangulära. Ärmarna ska sys fast på tröjan och de är helt raka närmast axeln.

Jag vill fästa armarna med raglan.

Jag har räknat ut att jag måste göra fram- och bakstycke och ärmarna en armbredd kortare än vad som står i mönstret.

Hur vet jag om jag ska göra raglanavmaskningar varje eller vartannat varv? Ska det vara ett särskilt förhållande mellan antalet maskor i ärmar respektive fram/bakstycke?

Så här räknar du om din beskrivning till raglan

"Billigt garn"-Anna raglar ofta och gärna, räkna med det.

O, så ska stickbeskrivningar hanteras! Varför gnälla på nedhasade axlar när det går att agera?

Sedan är det förstås en fråga om hur hårt du är villig att arbeta. Du skulle kunna tjuvkika på någon av de många, färdiga och alldeles gratis stickbeskrivningarna på babytröjor som är nedifrån-och-upp-raglan. Men det är roligare att säga "kan själv!"

Och det kan du. Du behöver bara optimism och självförtroende. Och en gnutta matematik. Vad är det värsta som kan hända? Det handlar om stickning och inte raketforskning, så en liten felräkning kommer inte att förändra vår kända civilisation. Nä, det är bara att repa upp och maska på nytt.

Fast det förstås, det gäller att minnas en sak: Nyckelordet för babytröjor är "knäppt!"

Babyplagg har ofta knappar i halsen. Och det är inte för att ge kläderna lite klass och stil. Nej, bebisar är små, människoliknande varelser med stora huvuden, så du behöver planera för en knapp-kant, antingen i ett halssprund eller längs en eller båda raglansömmarna.

Men, men, till mask-matematiken. Det enklaste sättet att förklara hur du ska tänka är att göra på mitt vis. Eller inte riktigt, eftersom jag helst stickar uppifrån-och-ned-raglan. Men jag börjar alltid med att skissa.

Så, låt oss attackera en skiss på en tröja. De svarta konturerna motsvarar en tröja med raka, nedhasade axlar. De rosa en tröja med raglanskärning.

Skiss på stickad raglantröja för baby


Som du ser stämmer det alldeles utmärkt att du ska börja göra raglanminskningar på fram- och bakstycke när de är en halv ärmbredd kortare än det var tänkt i din stickbeskrivning. Men ärmarna måste bli längre, eftersom de trekantiga bitarna som du ritade bort från tröjkroppen måste ta vägen någonstans. Förslagsvis hamnar de på ärmarnas axelpartier, på raglantröjors vis.

Du vill att raglan-lutningen raglar ungefär i 45 grader. Ungefär. Det här är stickning, inte arkitektur. Det innebär att du minskar 2 maskor (en på varje sida, i början och slutet av varvet) vartannat varv. Ja, jag rekommenderar minskningar innanför kantmaskor snarare än avmaskning. Det ger dig en snyggare söm.

Och självklart gör du lika många minskningar på fram- och bakstycke som på ärmarna.

Om du på stick-konventionellt vis stickar bakstycket först kan du använda det för att kontrollräkna hur många raglanminskningar du behöver göra på framstycket och ärmarna.

Ifall du upptäcker att maskorna tycks ta slut för fort kan du sakta ned minskningen i slutet, och bara minska de 2 maskorna på vart fjärde varv. Till exempel. Det skönaste sättet att sticka är att bara slappna av och följa med i det som händer.

Nu vet jag inte hur breda ärmarna är i din ursprungliga beskrivning, men det räcker att ärmen på det bredaste stället är ungefär 35 procent av maskantalet som fram- PLUS bakstycke har. Plaggets bröstmått i maskor motsvarar alltså 100 procent.

Om det nu skulle vara fler än 35 procent av maskantalet gör det inget — tröjan blir då bara större i halsen. Vilket är bra på babytröjor. Även om nyckelordet är "knäppt!"

Vänta nu? De 4 procenten, då? Jo, för att få bättre stuk på tröjan är det alltid bra att ha en ... underärmsflärp. Nä, jag har ingen aning vad det heter egentligen. Jag har visserligen slaktat många tröjor, men vad styckdelarna faktiskt kallas bekymrar mig sällan.

Hur som helst, genom att maska av ett gäng maskor under armen, en bit som du sedan syr ihop med motsvarande del på ärmen, får du en bättre passform.

En lagom bit är 8 procent av de däringa 100 procenten. Det vill säga 4 procent på vardera sida. Det ger tröjan klass och stil.

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man begriper (eller gör) beskrivningar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...