Ofullbordad stolpe? (Virka ihop flera stolpar till en)

av Naja Heilmann
(Klässbol)

Vad kallar du en stolpe som inte är riktigt färdig?

Vad kallar du en stolpe som inte är riktigt färdig?

Virkar en gammal opskrift, ananasfantasier. Fatter intet denne varv:

1 ofullbordad st i första dst, 1 ofullbordad st i andra dst, drag garnet genom 2 m på nålen, 1 ofullbordad st i nästa dst, 1 ofullbordad st i sista dst, (drag garnet genom 2 m på nålen) 3 ggr.Så här minskar du stolpar — genom att virka 'halvfärdiga' stolpar tillsammans

"Billigt garn"-Anna fnissar åt såväl recept som virkade maskor som försöker göra sig märkvärdigare än vad de är.

Heter beskrivningen verkligen "ananasfantasier"?

Det är ju ta mig tusan genialt! Som något ur en kokbok från 1970-talet, när recept kunde heta "baconöverraskning" och "pölsarapsodi", snarare än de mer ärliga "varma, mjuka klumpar" och "innehållet ur tre konservburkar upphettade i kastrull".

Men nu gäller det virkning, vilket är ett område jag behärskar en aning mer än matlagning. Åtminstone brukar jag sällan bränna vid mina maskor, även om de kan bli oaptitliga på andra sätt.

En ofullbordad stolpe låter lite märkvärdigt, som om dessa maskor vore snäppet under en "fulländad stolpe". Jag föredrar att kalla manövern halvfärdig stolpe, eftersom "en halv stolpe" är för likt "en halvstolpe". Som är något helt annat, och dessutom komplett i sig.

Det är en fråga om perspektiv. Du vet sådana där enerverande inspirationsföreläsare som envisas med att fråga "betraktar du glaset som halvtomt eller halvfullt"? Eller i mer virkiga termer: betraktar du din virkning som ett pågående projekt (WIP, work in progress) eller ett oavslutat arbete (UFO, unfinished object)?

Jag gillar när saker händer, och föredrar därför att se en stolpe som halvfärdig snarare än ofärdig, förlåt ofullbordad.

Nu är jag säker på att stolparna själva skulle rodna av indignation om de blev tilltalade med dessa snudd på nedsättande namn, men de har som tur var inga öron att höra med, eller Twitterkonton där de kan slå ned på svekfulla maskare.

Vad ska de halvfärdiga stolparna vara bra för?


De "ofullbordade" stolparna är inte mycket att haka upp sig och virknålen på, för de är ingen egen art av maskor.

De är bara en bit på vägen till det du egentligen ska åstadkomma enligt ditt mönster. Vilket är att minska fyra stolpar till en, i en snajdig trekantsformation. Med lite fantasi kan bli en del av en ananas, antar jag.

Andra fall av halvfärdiga stolpar stöter du på just i grupper, snarare än som individer. Till exempel när du virkar popcornmaskor, bubblor, muscher, stolpgrupper, stolpkluster, "stolpar avmaskade tillsammans" och "ihopvirkade stolpar".

Puh.

Så här virkar du halva stolpar — för att minska!


Nog tramsat, nu går vi in på just dina ofullbordade stolpar och din snart fulländade stolpgruppstriangel till ananasfantasin.

Det där med "i dst" är bara en fingervisning om var du ska putta in virknålen, vilket brukar vara nästa maska på föregående varv. Du har alltså förmodligen virkat minst 4 dubbelstolpar på varvet före detta varv.

När du virkar en helt vanlig och pålitlig stolpe börjar du med att göra ett omslag runt virknålen. Sedan kör du in virknålen i nästa maska ("gör ett nedtag") och drar igenom garnet. Du har då tre maskor på virknålen.

Nästa steg är att fånga in garnet och dra det genom de två yttersta maskorna på virknålen. Du har nu två maskor på virknålen.

Hade det handlat om en normal stolpe, som inte försökte göra sig märkvärdig, skulle du nu dra garnet genom de två sista maskorna på virknålen.

Men det gör du inte. Du stannar här. Åtminstone tillfälligt. Stolpen är alltså inte färdig. Den är oavslutad. Ofullbordad. Halvfärdig. En halv helstolpe.

Minns du hur du virkade den? Du gjorde ett omslag runt virknålen, gjorde ett nedtag i lämplig maska (nästa på varvet nedanför, i det här fallet), drog upp en maska, fångade in garnet och drog det genom de två yttersta maskorna på virknålen.

Japp. Den enkla — men ordrika — manövern är din ofullbordade stolpe.

För att kunna virka ihop stolpar när du minskar dem måste du virka 'halva' stolpar


Men den halvfärdiga stolpen i sig har inget eget uppdrag. Det är grupparbetet av flera halvfärdiga stolpar som räknas. Så låt oss virka ett gäng stolphalvor till.

Påbörja ytterligare stolpe genom att göra ett omslag runt virknålen, kör in virknålen i nästa maska och dra igenom garnet. (1)

Dra garnet genom de två yttersta maskorna, precis som när du virkar en stolpe. (2)

Du har nu två halvt fullbordade stolpar på virknålen.

Beskrivningen säger nu "drag garnet genom 2 m på nålen". Gör det.

Det innebär att du har förvandlat två halvfärdiga stolpar till en nästan ihopvirkad stolpe. (3)

Minsann. Men det slutar inte där. För du ska virka två halvfärdiga stolpar till.

På väg mot en minskad eller ihopvirkad stolpe


Gör ett omslag runt virknålen, pilla dit virknålen i nästa maska och dra upp garnet. (4 m på virknålen).

Dra garnet genom de två yttersta maskorna. Du har nu 3 maskor på virknålen.

Gör den sista ofullbordade stolpen genom att återigen göra ett omslag och dra upp en maska i nästa maska. (5 m på virknålen).

Och ja, dra garnet genom de två yttersta maskorna på virknålen. Du har nu 4 maskor på virknålen.

 Minska 4 stolpar till 1, eller virka ihop 4 stycken stolpar


Nästa steg i din virkbeskrivning är "(drag garnet genom 2 m på nålen) 3 ggr". Så du håvar in garnet och drar det igenom de två yttersta maskorna, sammanlagt tre gånger.

Från fyra maskor på virknålen till en, genom att dra garnet genom de två yttersta maskorna på virknålen, sammanlagt 3 gånger


Och vad har vi fått då? Jo, det är en maska kvar på virknålen, och du har minskat 4 stolpar till 1.

Du har under denna dramatiska resa även virkat en gäng halvfärdiga eller ofullbordade stolpar. Du kan nu till sist betrakta dem som just fullbordade, och du har dessutom färdigställt, fullgjort, förverkligat en triangelformad stolpgrupp. O, förträffligt!

Virka en trekantig stolpgrupp, 4 stolpar ihopvirkade.Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man stickar + virkar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...