Lära barn sticka

av Kicki Brodin
(Gustavsberg)

Var eller hur får man information om hur man lär ett barn (7-8 år) att sticka?

Finns det särskild info för barn?

Tycker det är svårt att lära barn genom att bara visa.

Lära barn (och andra nybörjare) att sticka

Det finns gott om sätt att lära ut och in, anser "Billigt garn"-Anna.

Hm. Hur lärde du dig själv att sticka? Därifrån kan du få tips!

Nu är det inte så stor skillnad mellan barn och andra nybörjare. Barn är förstås kortare.

Att de är småväxta är en klar fördel, eftersom du kan ha din adept i knät, och till och med lägga dina nävar över elevens händer och styra händelserna på det viset.

För nybörjare som du inte kan vara så handfast med gäller att du långsamt visar ett moment i taget — till exempel räta maskor, utan att gå in på momentet trådspänning eller avmaskning eller en massa konstiga sticktermer — och med stort tålamod talar igenom varje steg medan din lärling imiterar dig.

"Nu för jag in den här stickan härifrån. Nej, den här grejen ska sitta kvar. Håll emot med pekfingret. Ja, precis så. Ser du garnet här? Det ska vi liksom fånga in. Sätt spetsen på stickan här. Nej, här. Du ska dra garnet genom hålet. Nästan! Prova igen. Okej, vi provar igen imorgon."

Ja, tålamod är jobbigt. Ja, det är omständligt. Och det behövs. Att sticka är nämligen precis som att cykla. Det är egentligen inte genom att titta på andra som du lär dig. Nej, du måste sätta dig på sadeln och börja trampa.

Cykling och stickning handlar om fysisk inlärning, att förfina teknik genom feedback, och att utveckla balans respektive en graciös fingerbalett. Cyklar du fel trillar du och får skrubbsår, så det är ganska effektivt. För stickning gäller att någon vänligt påpekar att du kanske borde testa att glida in med stickan från andra hållet.

Och det där att lära ut kräver också upprepade försök, ansträngningar där du jämför det senaste försöket med det föregående. Om dina demonstrationer inte tycks vara nog kan du givetvis komplettera med lättillgängliga hjälplärare som gör lektionen till roliga timmen. Både för dig och din elev.

Det gäller bara att minnas vad Husmorsskolan skriver i sitt utmärkta inlägg om att lära barn att sticka: "Du behöver mer tålamod än kunskap, mer kärlek än skicklighet!"

Böcker är bra hjälplärare för nybörjare


Utifrån min egen långa erfarenhet som barn, ungefär 18 år av mitt liv, kan jag bara konstatera att mina bästa lärare bodde på Qcc-hyllan på såväl barn- som vuxenavdelningen på biblioteket.

Många stickböcker innehåller grundkurser i stickning i bild och text, utöver stickbeskrivningar på schysta prylar.

Min mamma försökte visa mig "ovanliga maskor" (mer kända som "aviga maskor"), men det var först när jag såg en bildsekvens i en bok som det klickade i huvudet och fingrarna på mig. "Åhå, du tar alltså stickan från höger till vänster!" Under tiden hade min kära moder fått höra både det ena och det andra om sina undervisningsmetoder.

Böckerna som fick det att säga klick hittade jag på vuxenavdelningen. Jag var så lillgammal att jag avskydde saker som var anpassade till folk i min egen ålder.

Nu var jag visserligen barn under den bistra tid då man var tvungen att gå fram till tv:n och byta kanal med sina bara händer (inte för att det var någon större idé, eftersom det bara fanns två tv-kanaler), men böcker tar dig fortfarande långt. Och så är de inspirerande. Och skriker inte på en om man råkar göra "fel".

Den tålmodigaste läraren finns i burken


När jag försökte lära barnens kusiner att virka enorma mormorsrutor satt jag både och visade och greppade tag i pojkarnas händer för att de skulle känna efter hur de formade stolpgrupperna. Det räckte inte. Och jag fick bita i virknålen för att inte lära ungarna fula ord.

Istället för att skicka kidsen till bibblan fick de söka upp en betydligt mer tålmodig lärare, som gång efter annan demonstrerade tills de båda suckade "Jahaaa!"

Kan du gissa vilken lärare det är? Jo, jag syftar på en av den moderna civilisationens mest åtråvärda bekvämligheter: YouTube.

Jösses, vad jag lär mig saker genom YouTube-rullar! Om en tio, tjugo år kanske jag själv har lämnat nybörjarstadiet?

En insats du kan göra som sticklärare är att vaska fram tydliga instruktionsfilmer på det stickmoment som du försöker lära ut. Ett bra ställe att börja på är Drops Designs instruktionsvideor, som saknar distraherande snack.

För den som undervisar barn professionellt finns Slöjdlexikon.

Är det någon som har tips på specifika böcker och videor som är lämpliga för nybörjare, barn som vuxna?

Kommentarer till Lära barn sticka

Klicka här för att kommentera

som att cykla
av: Fröken Slöjd

Hej
Så härligt att du skriver att lära sig sticka är som att lära sig cykla - jag säger det ofta till mina elever - det är ju precis så. Det är svårt och besvärligt - man trillar och får skrapsår alt tappar maskor och tjorvar ihop stickningen. Plötsligt lossnar det - man fullkomligt glider fram på såväl cykel som i stickningen och håller man på ett tag kan man efter lång tid grensla cykeln eller stickorna och kunskapen sitter kvar.

Appråpå Qcc hyllan så läste jag mig i tonåren till hur man sätter upp en väv i en vävstol utan att någonsin sett en dylik när det sen blev vävutbildning efter gymnasiet så greppade jag det direkt - härlig känsla. Tacka vet jag biblioteken och för all del Youtube nu.

Hälsningar Fröken Slöjd

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om billiga garner, stickning, virkning.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...