Kärleksknutar! Virka en sjal

av "Billigt garn"-Anna

Om du virkar en sjal i kärleksknutar blir det simplaste garn märkvärdigt.

Om du virkar en sjal i kärleksknutar blir det simplaste garn märkvärdigt.

O, kärleksknutar! Kärleksmaskor eller salomonknutar är en smart virkteknik för att visa upp märkvärdiga garn, och för att göra helt vanliga garn lite märkvärdigare.

För den oinvigde ser kanske maskorna ut att vara virkade av en riktig fiffikus.

Sch, avslöja inte att du snabbt skapar den nätiga looken med enbart luftmaskor och fastmaskor — låt dem tro att det är något verkligt avancerat!

Okej, de långa luftmaskorna har en liten extra knorr, men ändå. Det är bara grundläggande virk-lirkande.

Det svåraste är faktiskt att välja vilket garn du ska använda. Som tur är behövs det inte mycket alls. Snyggast blir det förstås i tunna garn. Och melerade. Och lätt håriga, som mohair.

Den här trekantssjalen är virkad av något så simpelt som ett en-trådigt återvunnet blandgarn i 75 procent lammull, 25 procent nylon. Och för att göra sjalen extra trådig är den dessutom virkad med två trådar. Av det en-trådiga. Du fattar.

Hjälp, hur virkar jag kärleksknutar?


Att virka kärleksknutar är lätt. Plus riktigt vintage. I boken "Art needlework" från 1893 beskrivs maskan under rubriken "New and charming stitches". Och förtjusande är verkligen vad den är.

Virka 'knutar' på gammalt vis


Okej, 1800-talsbilden kanske inte är så tydlig. Vad sägs om denna sprillans nya bildsekvens?

Hur virkar man kärleksknutar? Så här!


Räcker inte den heller? Låt oss se om det går att förklara detta fenomen nöjaktigt i text:

Virka steg för steg:


Du börjar med att göra en helt normal löpögla och sedan en helt vanlig luftmaska.

Och nu kan du kirra själva kärleksknuten.

Dra ut öglan en bit. Hur långt? Det beror på hur lång sida du vill ha på knut-kvadraten. Om du följer en färdig beskrivning kan det hända att det står ett mått, kanske 1,5 cm eller 4 cm. Eller något.

Tips! Efter bittra erfarenheter litar jag inte längre på mitt ögonmått utan använder mina fingrar som guide. Jag gör alltså de långa öglorna lika långa som omkretsen runt pekfingret, pekfingret och långfingret, tummen och pekfingret...

(Nej, jag tänker inte visa upp den förvridna kärleksknutsgardinen som jag virkade efter ögonmått. Eller okej då. Notera höjdskillnaderna i nederkanten.)

Varför blir kärleksknutarna sneda när jag virkar dem?


Fånga nu in garnet och dra det genom den långa öglan, precis som när du gör en luftmaska.

Ta virknålen och för in den bakom öglan så att virknålen hamnar mitt emellan maskbågarna på ena sidan och den bakomliggande garnsträngen på andra sidan.

Håva in garnet igen. Du har nu två maskor på virknålen.

Greppa tag i garnet och dra det genom de två maskorna.

Fanfar! Du har virkat en kärleksknut!

För att göra nästa kärleksknut drar du bara ut öglan lika långt igen, och fortsätter.

Men sedan då? Ja, du tänker förmodligen inte nöja dig med att virka en lång orm av trådiga maskor med småknutar, utan överväger säkert att skapa de där fyrkanterna som liknar keltiska knutar.

Det gör du genom att fästa kärleksknutarna i varandra. Hur? Ah, det räcker med en vanlig fastmaska i den där pluttknuten mellan de långa bågbuskarna. Kärleksknutens lilla kärleksknutte.

Steg två är att fästa kärleksknuten genom att virka en fastmaska


Jaha? Och hur kan detta bli en trekantssjal eller en rektangulär sjal?

Vi kommer till det. Nu.

Virka en trekantssjal av kärleksknutar


Det smartaste sättet att virka en trekantssjal av kärleksknutar är att börja nedifrån, med en liten kvadrat. Sedan gör du nya kvadrater utifrån den och arbetar dig uppåt.

Vid sjalens sidor behöver du göra tre långa öglor för att fixa till en ny kvadrat, i mitten räcker det med två kärleksknutar för att bygga på med ytterligare en fyrkant.

Knappmakerskan förklarar hur du virkar en trekantssjal i en tydlig teckning som beskrivning.

Garnstudio/Drops design demonstrerar i video:


Virka en fyrkantig kärleksknutssjal


Vill du hellre virka en halsduk, sjal eller poncho med raka kanter? Det är också en baggis att få till ett nät av kärleksknutar med rektangulär form.

Fast då är det bättre att du börjar virka en lång orm av knutar, till kortsidan eller långsidan.

Behöver du ett mönster? Inte då. Följ med när Garnstudio visar:Vilket garn, och vad var garnets tidigare liv?

Garnet i lammull/nylon kommer från en Myrorna-fyndad, ganska enkelt designad damtröja.

Dock var den klurigt stickad. Dels var den stickad i dubbelt garn, dels hade flera garnspolar använts till en enda plaggdel. Så fyra varv var stickade med ett nystan, fyra med ett annat, nästa två med det tredje, och så fortsatte det.

Mycket märkligt. Det tog säkert två timmar att nysta upp hela tröjan. För att krångla till det extra nystade jag upp dussinet nystan till en-trådigt garn innan jag härvade och tvättade det.

Mycket jobb? Äsch. Färgen gjorde min belåtenhet fullständig. Vi kan kalla den vårgrön. Eller Shrek-grön. Eller möjligtvis grön som galla. Fast jag föredrar att benämna den lemon tonic. Inte för att jag kan något om groggvirke.

Garnkostnad?

O, återvinningen av garnet kostade mer i möda än i cash. För sjalen gick det åt garn för mellan fem och tio kronor. Den är fjäderlätt!


Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Galleri: Visa vad du stickat eller virkat i återvunnet garn.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...