Inoljat lammullsgarn?

av Yvonne

Läste någonstans att det finns något som heter inoljat lammullsgarn. Har du någon aning om var man kan hitta sådant? Skulle bli jätteglad om det finns att uppbringa.

Inoljat ... eller gör eget lanolingarn

"Billigt garn"-Anna gillar feta nystan.

Lanolingarn som du tillverkar själv.


Varför vill du att garnet ska vara inoljat? Det är en ärlig fråga, ingen sarkasm.

Om du är ute efter att göra blöjbyxor eller andra ... hygienprodukter ... kan du Googla efter "lanolingarn", alltså garner där det naturliga ullfettet sitter kvar, och i vissa fall dessutom är förstärkt med en extra dos fårfett.

Det är lanolinet som gör ullen magiskt självtvättande. (Och att vissa personer inte kan bära ullplagg.) Och hur gärna jag än vill skriva kiss, piss och urin på min egen webbplats överlåter jag tygblöjefantaster till att förklara kemin.

Min lanolingarns-dealer verkar ha gett upp verksamheten, men det finns massor av norska, danska och finska blöjullsförsäljare.

Annars kan du lika gärna behandla vanligt, icke superwashbehandlat ullgarn med en lanolinkur och därmed göra eget lanolingarn. (Kolla på apoteket, ett ställe som säljer ingredienser till hudvård eller en tygblöjsfirma.)

Sedan finns det en annan sorts inoljat ullgarn: garn som fettats i spinneriet för att det ska vara lättare att väva eller sticka i maskin. Det garnet är täckt av spinnolja.

Det är inte särskilt behagligt att sticka med — det känns som att dra handen i vaxat hår — men det går alltid att tvätta först. Sådant garn kan du hitta billigt på eBay, på stora, stora koner.

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om billiga garner, stickning, virkning.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...