"Ingen maska" i stickdiagram

Det har kommit in flera frågor om märkliga rutor i stickdiagram:

Först är det Andrea som undrar "Vad gör man med maskor som ska ignoreras? Jag ska sticka löv på en tröja (de ska liksom stå lite uppåt i relief, i samma garn och färg som resten av tröjan). Där ska man först sticka aviga maskor sedan kommer det två maskor som ska ignoreras och sedan ska man göra omslag, rät maska, omslag och sedan ska man ignorera maskor igen. Hur ignorerar man dem? Genom att vägra svara när de ställer frågor? Eller genom att konsekvent titta åt ett annat håll? Är förbryllad."

Sedan är det en anonym skribent som frågar: "Vad innebär 'ingen maska'?"

Maria funderar: "Stickar en tröja där jag har ett mönster som anger först 3 aviga, sedan 3 räta, sedan kommer 2 svarta rutor som säger 'ingen maska ännu'. Ska jag lyfta den, och sedan sticka på? Googlar så fingrarna blöder, men det enda jag hittar är att jag inte ska låtsas om att den finns, vilket betyder vad?"

Och ja, det är alla frågor som har samma svar. Svaret gäller också rutor som kallas "maskan finns ej" och andra versioner.

Stickdiagrammens bindestreck

"Billigt garn"-Anna blir riktigt filosofisk. Det krävs för något så rigitt som rutat papper.

För att kunna förklara de här märkliga rutorna måste du fundera på ett par saker: Maskor som minskas, vart tar de vägen? Och maskor som ökas, var kommer de ifrån?

Nej, det är ingen filosofisk fundering i stil med "Om ett träd faller i skogen men ingen hör det, gör det då något ljud?" Det är ett reellt bekymmer. Åtminstone om du är ett rutat papper.

Som du säkert känner till används stickdiagram för att visa vilken sorts maska du ska sticka härnäst. Den vanliga regeln är att en ruta motsvarar en maska. Diagrammet visar också ovanför vilka maskor du ska sticka nästa maska, så att du hela tiden kan kontrollera att du befinner dig på rätt plats i maskuniversum.

I vanlig spetsstickning ökar du och minskar du oftast så att du har samma antal maskor på varje varv. Rutorna fungerar utmärkt.

Men vad händer om du har *olika* antal maskor på varven? Om du minskar eller ökar ute i kanterna kan du helt enkelt ge stickdiagrammet en knögglig kontur. Men om ökningarna och minskningarna sker *inne* i varvet får du ett problem. Om du är ett rutat papper.

Du kommer nämligen att ha för många rutor tillhanda på vissa varv. Och det går ju inte. Nix, entré för diagram-rutan "ingen maska", "maskan finns ej", "ingen maska ännu", "ignorera maskan" och liknande.

Det betyder alltså att rutorna inte motsvaras av några maskor i verkligheten, men att "tomma rutor" behövs för att rutdiagrammet ska gå jämnt upp. Och du hoppar helt enkelt över de rutorna och fortsätter att läsa stickdiagrammet — och sticka — på nästa sida av "maskan finns ej", "ingen maska", "ignorera maskan".

Tänk dig att du läser detta i en vanlig text:

binde-
streck

Förhoppningsvis läser du det som "bindestreck" och inte "binde-streck-streck". Och det är precis på det viset som de där "ingen maska"-rutorna fungerar. Det vill säga: "Läs ihop det som finns på höger och vänster sida om mig, men ignorera just lilla mig".

De där ingen-maska-rutorna är bara där för att hjälpa dig att läsa stickdiagrammet korrekt. Säg "tack" till rutan, strunta i den sedan.

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man begriper (eller gör) beskrivningar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...