Hur virka raka motiv?

Petra undrar: "Jag rundvirkar (i spiral) mössor och stör mig på att mönstret vrider sig. Särskilt som jag sett på Kask att de virkar mönster med raka kanter. Hur gör man?"



Så här virkar du motiv (i flera färger) som ser raka ut

"Billigt garn"-Anna virkar och vrakar bland alternativen.

Nu ska vi se... Du virkar i spiral. Och stör dig på att mönstret vrider sig, som i spiral. Hm. Någon mer naturlag du vill trotsa? Tyngdlagen? Newtons tredje lag?

Nå, det finns faktiskt lösningar. Ja, i pluralis. Närmast tänker jag på det som ryms inom Anna-pannans första lag, som lyder "gilla läget", och Anna-pannans andra lag, som är "ändra läget".

Konsten att byta färg snyggt i virkning

Vill du få stiligare färgövergångar i flerfärgs-virkning? Tricket är att byta färg precis innan du har avslutat maskan i den gamla färgen. På så sätt får även den nya maskans maskbåge-tak rätt nyans.

Och vilken är den sista snärten på en virkad maska? Oftast, som när det gäller fasta maskor, är det när du håvar in och drar garnet genom de två sista maskorna på virknålen. Det är alltså då du ska hejda dig och byta färg. (Och för till exempel halvstolpar är det sista steget när du drar garnet genom de tre maskorna på virknålen.)

Så här byter du färg i virkning.

Ändra läget för rakare figurer i flerfärgsvirkning


För att förstå lagarna om att ändra respektive gilla läget måste vi först kika på vad som händer när du virkar fastmaskor runt i spiral. Var hamnar maskorna på det nya varvet, jämfört med maskorna på varvet som du virkade innan?

Det är ingen filosofisk fundering, utan en praktisk sådan. Om du virkar med nedtag i båda maskbågarna kommer den nya maskan att hamna mellan två maskor på varvet nedanför.

Virkar du däremot en fastmaska med nedtag i enbart bakre maskbågen kommer den nya maskan att hamna nästan precis ovanför maskan på varvet nedanför.

Jämför maskorna i den provvirkade tuben på bilden här nedan.

Hur virkar du motiv som ser raka ut?


På tuben är avigsidan vänd utåt. På de fem första och sista varven är fastmaskorna virkade i enbart bakre maskbågen. På de fem varven i mitten är fastmaskorna virkade i båda maskbågarna. Ser du hur märktråden börjar vrida sig, som i spiral, precis där vid mitten?

Du kan alltså ändra läget, det vill säga att enbart rundvirka i bakre maskbågen. Min Facebook-grytlapp är till exempel virkad på det viset.

Virkad grytlapp med Facebook-F


På grytlappen (och Kask-mössorna) är avigsidan vänd utåt, men du kan även använda rätsidan som ... rätsida. Snyggsida. Utsida. Då får du ett flerfärgsmönster där de främre maskbågarna skymtar fram som tvärgående ränder. Ett vackert rätside-exempel är Anna-Erikas virkade kurbitsmössa.

Men det är inte det enda sättet. Du kan också ändra läget genom att sänka dig ett snäpp. Inte när det gäller din ambitionsnivå eller din strävan efter det raka, utan när det gäller maskbågarna.

Spana in den här spiralvirkade tuben, där den blå tvåmasksplutten strävar rakt uppåt, utan att skruva sig det minsta:

Om du virkar stickmaskor i spiral får du raka motiv.


Hemligheten? Så kallade stickmaskor.

Åtminstone kallas de så enligt Virkboken av Heidi Fuchs, och Handarbetsboken av Svea Fredricsson (via Anna, Mormor hade stil). På brittisk och amerikansk virkengelska kan de exempelvis benämnas som shallow, split, waistcoat och centered. Och sedan dc eller sc beroende på nationalitet.

Nog med namedroppingen. Hur virkar du dem? Jo, det är fasta maskor som du virkar genom att sticka in virknålen i V:et under de vanliga maskbågarna. Kötta alltså in virknålen mellan de vertikala maskbågarna och ut på baksidan, när du virkar din fasta maska.

Så här enkelt virkar du stickmaskor, till raka motiv. Och korgar, väskor, mattor, grytlappar.


Stickmaskor ger raka och fina motiv, perfekta för att följa uppritade korsstygnsmönster. Men du kan bara virka dem i rundvarv eller framåtvarv, inte fram och tillbaka.

Dessutom blir det rätt stabbigt, så stickmaskor är inte de mest medgörliga maskmedarbetarna för just mössor. Men till korgar, väskor, mattor och grytlappar är de fantastiska!

Ett smidigare sätt att ändra läget? Tänk längre! Japp, du får också rakare motiv om du gör som Mmatilda, nämligen virkar förlängda fastmaskor.

Virka raka motiv i flera färger? Äh, gilla läget!


Istället för att böja dig krum när det gäller maskbågar och extra luftmaskor kan du gilla läget. Rita då upp ett motiv som är anpassat till din typ av virkning, fastmaskor genom båda maskbågarna. För även om maskorna vrider sig i spiral behöver inte motivet göra det.

Diagram för rundvirkning, rita eget motiv


Skippa alltså det vanliga, rutade pappret och använd istället diagrampapper anpassat till sådan virkning. Det finns bland annat på Tapestrycrochet.com. På den webbplatsen hittar du också gratismönster och videoinstruktioner för flerfärgsvirkning.

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man stickar + virkar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...