Garnpris per meter eller verklig garnkostnad?

av Åse
(Skåne)

Om jag vill köpa nytt garn så billigt som möjligt, hur ska jag då räkna?

Det är ju uppenbart att det inte fungerar att jämföra vad olika nystan kostar, inte ens de med samma vikt.

Det verkar vara lite mer rättvisande att jämföra kronor per meter garn, men stick- och maskstorlek spelar också in.

Jag skulle vilja kunna jämföra pris för till exempel färdig tröja. Något tips om detta?

Blir till exempel en tröja i grovt garn oftast dyrare än en i tunt?

Och tack för en underbar sida! :-)

Så här räknar du ut vilket garn som är billigast

Ibland verkar det som om "Billigt garn"-Anna föredrar siffror framför maskor. Det stämmer inte, eftersom det är samma sak. Enligt henne.

Du har rätt. Att shoppa efter jämförpriser kan vara knepigt, eftersom du måste jämföra rätt saker. För de flesta konsumtionsvaror fungerar det med priset per kilo, liter eller meter.

Om du vill köpa billig frukt till kidsens fruktstund lönar det sig absolut att jämföra äpplen och päron, medan kilopriset på apelsiner respektive oxfilé blir tossigt.

Och nej, kilopriset på garn säger inte mycket.

Priset per nystan? Än mer intetsägande. Det är lika poänglöst som att jämföra priset per toalettpappersrulle, eftersom vissa rullar är så luftiga att de endast räcker till ett par nummer ett och en rejäl nummer två, medan andra räcker till minst en veckas resultat av fiberrik kost.

Priset per meter, då? Min makes vuxna kusiner brukar tala om jämförpriset APK, alkohol per krona, vilket är ett vettigt mått för den som endast är ute efter maximal berusning. På samma sätt fungerar meterpriset på garn, för du får ut mer maskor och därmed mer masknjutning med ett tunt garn.

Om du tänker in scenariot efter själva stickandet och virkandet spelar ännu fler saker in. Skulle du sticka ett par lovikkavantar i babyakryl om det visade sig vara billigare? Knappast.

För att jämförpriset ska vara riktigt, på riktigt användbart måste du också räkna på hur hållbart och bärbart resultatet blir. En akryltröja som noppar sönder sig i första tvätten kommer att vara dyrare än bomullströjan som du kan använda två gånger innan den förlorar formen, men billigare än ylletröjan som du vägrar ha på dig eftersom den killar och sticks något så förbannat. Den killar faktiskt mer än det billigaste dasspappret.

Men om vi inte är så petiga, då?

Snabb jämförelse av garnpriser

Vi tar två olika sorters garn som jag har lånat ur sortimentet i en garnbutik på nätet. För att jämförelsen ska vara hyfsad rättvis är båda ullgarn, fast från olika länder och av olika grovlek.

Garnet A kostar 29 kronor per 50 grams-nystan som innehåller 70 meter. Uppgiven masktäthet är 14 m = 10 cm.

Garnet B kostar 57 kronor per 100 grams-härva och innehåller 300 meter. Uppgiven masktäthet är 24 m = 10 cm.

Fort, utan att räkna för mycket, vilket är billigast?

Sett till vikten är garnet B 1 krona billigare per 100 gram. Sett till meterpriset får du också betydligt fler meter av garnet B. Då torde det vara billigast. Eller?

Vi tar den jämförelse du vill göra istället: Den faktiska garnkostnaden för att sticka eller virka till exempel en tröja. Låt oss låtsas att vi ska slätsticka en damtröja i storlek L. Låt oss även låtsas att vi kör den stickfasthet som garnfabrikanterna hävdar gäller för deras garn.

Trumvirvel, spännande stråkmusik ...

Så här räknar du ut den faktiska garnkostnaden

För att räkna ut den faktiska garnkostnaden behöver du
  • lista ut garnåtgången för det du ska sticka, det vill säga en damtröja i storlek L
  • uppgifter om pris per nystan, löplängden (meter/viktenhet), masktätheten
  • en miniräknare.

Garnåtgången kan du plocka ur tabeller eller listor som finns på nätet. För garnet A använder jag onlineverktyget jag tipsar om, och för garnet B kör jag mina egna tabeller.

För att sticka en damtröja i garnet A behöver du ungefär 905 meter garn. Då behöver du 905/70 = 13 nystan. Lägg till ett nystan för att vara på den säkra sidan. Muddar i resårstickning kräver lite mer garn. Det ger 14 nystan à 29 kronor = 406 kronor.

För att sticka en damtröja i garnet B behöver du ungefär 2200 meter garn. Då behöver du 2200/300 = drygt 7 härvor. Säg 8, eftersom du inte kan köpa halva härvor och du vill vara på den säkra sidan. Det ger 8 x 57 kr = 456 kronor.

Tänka sig. Nu visade det sig att att garnet A istället var något billigare!

Och återvunna garn, då?

Nu handlade förstås frågan om nya garn, inte alls om min favoritsort: återvunna nystan. Men du kan göra en snabbare överslagsberäkning för återvunna garn, utan att passera miniräknaren.

För att maska fram en damtröja i storlek L behöver du ett slaktplagg som är något större än det du tänker sticka eller virka, helt enkelt för att ungefär 10 procent av det garn som du återvinner inte duger som maskföda. Du får lov att leta efter något som är större än en damtröja, till exempel en långkofta eller en herrtröja i storlek XL.

Om du hittar ett sådant plagg som är billigare än 400 pix, ja, då är återvunnet garn betydligt mer prisvärt än garn A och garn B. Dessutom får du mer garnnjutning per krona, GPK.

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om billiga garner, stickning, virkning.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...