Garn på Mallorca (Palma)

av "Billigt garn"-Anna

Gamla adressen för La Tienda Taller, garnbutik i Palma de Mallorca.

Gamla adressen för La Tienda Taller, garnbutik i Palma de Mallorca.

Ska du besöka staden Palma på ön Mallorca? Där hittar du flera garnbutiker, bland annat den lilla charmiga La Tienda Taller.

Och den ligger mitt i smeten. Så om ditt resesällskap vill shoppa något annat än garn kan de prova kläder, köpa glass och godis och spana in hattar alldeles i närheten.

Finns det reakorgar? Japp. Är utbudet av garn, stickor och virknålar plus andra sybehör bra? Absolut. Servicen? Tipptopp!

Men det är inte därför som denna butik står överst på min lista över Palma-garnaffärer:

La Tienda Taller
Carrer de la Volta de la Mercè, 2 local 3
Öppet: måndag-fredag, kl 9—13, 15—19.

(Adressuppgiften uppdaterad i juli 2019)


Nej, topplisteplaceringen handlar om jaktlycka.

Jag gillar egentligen inte att handla i vanliga garnaffärer.

Ge mig begagnat! Ge mig fynd och dolda skatter! Jag vill återvinna garn från gammal lump, shoppa mysteriegarn på loppis och roffa åt mig reagarn. Alltså fixa material till min stickning och virkning genom att använda hjärnan och intellektet snarare än plånboken.

Och hittar jag något riktigt, riktigt fint garn vet jag att det inte beror så mycket på min köpkraft som på min garnfyndarskicklighet och turliga omständigheter.

Tur. Det är grejer, det.

Så varför besöka en helt vanlig garnaffär och köpa helt vanligt garn till helt vanliga priser? Förutom att du kanske är lite extra hejsanhoppsan och tjillevippen på semestern?

Jo, första gången jag såg den här garnaffären var under en upptäcktsfärd som dottern och jag gjorde. Vi gick bara omkring slumpmässigt i Palma, svängde höger, svängde vänster, gick uppför trappor och nedför backar.

Och så plötsligt låg det en garnaffär där, runt ett hörn.

"Vill du gå in?" frågade dottern.

"Nej, nej. Det räcker med att att veta att den finns här", sa jag och tog en mobilbild. Kilroy was here, men gav fan i att köpa något, liksom.

Jag memorerade en riktig Hans och Greta-väg, med brödsmulor i form av en tatueringsstudio med "Global" i namnet precis vid svängen och smågodisbutiken Söt-Palma (numera nedlagd, reds. anm.) på samma gata som tatueringarna. Mitt lokalsinne är inte det bästa, men jag har ett rackarns minne för skyltar och varumärken.

Sedan tänkte jag inte mer på det.

Ett par månader senare var vi tillbaka i Palma på Mallorca, och plötsligt kände jag att det skulle vara kul att titta i garnbutikens skyltfönster igen. Bara titta. Ta en ny bild. Kanske gå in och klämma lite på garnen.

Så vi knatade till butiksmyllret på shoppinggatan (Carrer del Sindicat), vände ryggen till tatueringsstudion, gick en bit och ... garnaffären var inte där. Vi svängde vänster, vi svängde höger. Fram och tillbaka. Ingen garnbutik.

Hette tatueringsstället inte "Global"? Var det "World" eller "International"? Hade butiken lagt ned, eller var det en sådan där Harry Potter-grej, att du måste komma vid rätt tillfälle och från rätt vinkel? Vad heter det i mugglarvärlden ...? Popup-butiker!

Jag har nog aldrig längtat efter nya nystan så mycket som då. Visst, jag hade gott om garn i resväskan, och ännu mer där hemma. Men ändå.

På stranden och på fiket och i bilen upp till bergen satt jag och kollade i mobilen för att se om jag kunde lista ut vad butiken hette. Vad stod det på skyltfönstret? Fanns garnaffären kvar? Var låg den egentligen? Vad hette gatan med Söt-Palma? Hade vi svängt vänster istället för höger, förväxlat ett litet torg med ett annat?

Inför nästa Mallorcaresa var jag mer förberedd. Jag hade letat upp adresser till flera garnbutiker i Palma, ritat upp kartor och skrivit ut. Fast jag var bara ute efter en enda: den gäckande affären med namnet La Tienda Taller, som jag till slut lyckats dechiffrera från mitt foto.

Det handlade inte om att köpa garn. Det var en större kamp än så. Det var jag mot Palmas smågator. En fråga om heder. Att lyckas hitta tillbaka till affären skulle vara ett bevis på att jag var en livsduglig och samhällsnyttig individ. Eller något.


Okej, den här gången tog jag och maken en lite annorlunda väg. Jag var beväpnad med flera stadskartor plus väganvisningar från Google.

(Det hade givetvis fungerat med La Tienda Tallers egen Facebook-karta.)

"Här är Global Tattoo-stället" skrek jag och började småspringa.

"Varför svänger vi runt så mycket?" frågade maken.

"Vi smyger oss på från andra hållet!"

Och tänka sig, där var garnaffären! Med ingång, inte bara skyltfönster. Och tänka sig, de hade öppet! Och det var som ... Shangri-La och Disneyland i ett.

Hade La Tienda Taller sådant garn jag nästan var ute efter? Eh, nej, eftersom mitt referensnystan var ett återvunnet, tunt lingarn. Men de hade liknande. Så jag köpte ett par nystan. Och ett par nystan till. Och en virknål. Och några nystan till.

Inte för att jag behövde det.

Utan för att jag kämpade, vann och förtjänade det.

Kommentarer till Garn på Mallorca (Palma)

Klicka här för att kommentera

Jul 11, 2016
Helt rimligt!
av: Anna

Bra kämpat!

Mar 20, 2017
Vilken kämpe du är
av: Annica

Tack för en underbar reseberättelse.
Jag och min nyfunna vän Jeanette som jag hittat på MITT Nyöppnade stickcafé för ett år sedan, vi pratade om resor förra tisdagen på stickcaféet.

Jag är så sugen att åka iväg en vecka. säger Jeanette. Jag är på. säger jag. Ok om jag hittar en resa som passar (då jag sitter i rullstol och behöver lite anpassning) åker du med då? Jajamen. På onsdag morgon ringer hon.

Jag har hittat en resa till Mallis om 1 månad😃😄
På fredag var vi in och bokade resan och den 29 april åker vi.

Men vi måste ju kolla om det finns någon garnaffär på Palma, säger jag.

Och då hittar jag din härliga berättelse på första försöket.

Tack vår resa är räddad😃😄😉😁😀

Ändå har hela gänget varit på Älvsjömässan symässan för en månad sedan. Man kan ALDRIG få för mycket garn.

Mvh Annica Hedern
Sundsvall

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Recensera en garn-butik.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...