Garn i Stockholms city (T-Centralen)

av "Billigt garn"-Anna

Visst säljer Panduro Hobby garn. Kungsgatan, Stockholm, februari 2016.

Visst säljer Panduro Hobby garn. Kungsgatan, Stockholm, februari 2016.

Sugen på att köpa garn i det innersta av Stockholms innerstad? (Lugn, fyra av shopparna finns på webben också!)

Det finns många garnaffärer i Stockholms stad och Stockholms län. Och du kan också hitta flera garnbutiker mitt i smeten.

Hm. "Garnbutik" kanske är att ta i. "Butik som har garn" är mer korrekt.

Här är i alla fall fyra — nej fem! — garnförsäljare som ligger på ett kort promenadavstånd från T-Centralen.

Rundan passar perfekt om du är i huvudstaden på snabbvisit, eller om du drabbas av akut garnnödighet när du ska luncha med vänner som jobbar eller konfererar mitt i stan. För att inte tala om när du behöver ett brejk medan ungarna är på jeansjakt i Gallerian.

Var går egentligen gränsen för city-kärnan? Det tänker jag inte jiddra om. Men de här garnaffärerna ligger inom ett så litet område att jag lyckades damma av en garnshop-hopping med hämningslöst nystklämmande och lite powerwalkande på en dryg timme när jag först gick rundan 2016.

Resultat: fyra små shoppingkassar, flera besvikelser, inte en enda fika-paus.

Hösten 2019 förlängde jag garnshoppingrundan en kvart, med ännu en garnaffär. Förlåt, affär med garn.

Okej, att det gick relativt fort beror inte bara på att garnsäljarna ligger nära varandra, utan också på att jag var snabb att avfärda det mesta av utbudet.

Min shopping-filosofi när det gäller "köpegarn" (till skillnad från återvunna garn) är tydlig: Undvik de vanliga garnhyllorna och gå direkt till rea-backarna.

Och just det, garnkrängarna låg på dessa platser och hade detta utbud när tipsen skrevs i början av 2016 + hösten 2019. Men du vet hur det är med garnbutiker. En dag är de där, den andra dagen har de försvunnit. Hojta till om någon affär har gått upp i rök!

Slöjd-Detaljer

Butik på nätet: slojd-detaljer.se

Mäster Samuelsgatan 56
(T) T-Centralen

Mittemot Åhléns City — eller kanske bakom, beroende på vilket perspektiv du har — ligger en nöjespark för pysslare. Slöjd-Detaljer skryter om mer "än 10 000 artiklar för kreativitet, hobby och hantverk", så de riktar inte in sig på just garngalningar.

Ändå har de en hyllvägg fylld med garner från Järbo garn plus en del annat, och det räcker mer än väl när garnsuget blir för övermäktigt.

När en butik förlitar sig på en (1) leverantör brukar tyvärr reorna vara begränsade. Under mitt första besök fanns det gott om pysselpryttlar med röda lappar, men bara ett som innehöll lite garn. Under ett senare besök hittade jag strumpgarn från Svarta Fåret i reabacken.

De visade sig däremot ha stick- och virktillbehör av det roligare slaget till ordinarie pris, som smarta stickväskor och knooking-nålar. Men inga rundstickor. Gah! (Det har de i sin webb-butik.)

Förutom i Stockholm har Slöjd-Detaljer också fysiska butiker i Skara, Göteborg och Malmö.

Klara Tyg & garn skrädderi

Klara Tyg & garn på Facebook (ingen online-försäljning)

Klara Norra kyrkogata 32
(T) T-Centralen eller Hötorget

Det finns butiker som säljer garn, och så finns det garnbutiker. Detta är en affär av det senare slaget, även om den också säljer tyg.

Lokalen är liten. Det känns som att garnhyllorna kramar dig medan garnkorgarna buffar dig i magen, och det är en mycket angenäm omfamning. Om garn är godis är det här en affär med sött-surt-salt från olika leverantörer, och du kan mycket väl hitta en ny älskling bland garngotterna.

Givetvis har Klara Tyg & garn en reakorg. (Jag föll dock för ett par bautastickor och ett strumpgarn från Sandnes till ordinarie pris.)

Servicen? Topp! Även om just den grovlek på lingarn jag frågade efter inte fanns. Det kan förstås bero på att garnfabrikerna inte tillverkar sådant till handstickare och virkare.

Panduro Hobby

Online-försäljning: panduro.com

Kungsgatan 34
(T) Hötorget

Ja, vad ska man säga om Panduro Hobby? De finns runt omkring i Sverige och säljer på webben, så det är inte märkligt att det också finns en butik i Stockholms city.

Och jag gillar Panduro, förutom det där kit-tänket. Att det går att köpa färdiga paket där du klistrar del A mot del B och målar C med medföljande färger för att göra en kopia av bilden på förpackningen. Det gillar jag inte. Låtsaskreativitet.

Men med garn kan du vara hur skaparglad som helst. Precis som Slöjd-Detaljer har Panduro Hobby på Kungsgatan garn från Järbo garn, men de har även nystan av eget märke. I hyllorna läckrade sig också lingarn från Marks & Kattens och akrylgarn i skrikiga neonfärger.

Rea? Jo, vid första besökstillfället var det lockpris på en sorts garn, men när valet står mellan rabatterad akryl och lin till ordinarie pris väljer jag naturmaterial.

Som präktig konsument hade jag före min snabbvisit kollat upp på webben att butiken verkligen hade kroknålar, tunisiska virknålar, i lager. Det stämde inte. Jaja.

Ohlssons tyger

Webbutik: ohlssonstyger.se

Sveavägen 20
(T) Hötorget

Ohlssons kallar sig för "en riktig tygaffär". Så varför säljer de garn? Ingen aning, men de få garnsorterna är fina.

Alltså inte allt. Jag ska inte nämna märkesnamn, men en del av garnhyllan kändes som akrylträskets dyigaste utkanter. Förlåt. Jag är en sådan garnsnobb.

Ohlssons hade 2016 bland annat bomullsgarn från DMC och ett par sorter från Adriafil, till exempel mumsiga Knitcol i merinoull. Tyvärr superwash-behandlad.

I reakorgen hittade jag två Natura-bomullsnystan som tappat sin banderoll och därför var nedsatta till mindre än halva priset. Dessutom kör Ohlssons med mängdrabatt. Köper du tre eller fyra nystan av vissa garnsorter får du ett bättre pris.

Ohlssons tyger har fler butiker i Stockholmstrakten plus på flera orter i Sverige.

Adlibris

Webbutik: Adlibris, garn & stickning*

Kungsgatan 15
(T) Hötorget eller Östermalmstorg

Bara drygt 200 meter från Panduro-butiken ligger nätsäljaren Adlibris fysiska Stockholms-affär.

Och eftersom de numera säljer betydligt mer än böcker hittar du också garn och sticktillbehör här, framför allt av Adlibris eget märke Create with Adlibris.

Garnavdelningen ligger en trappa ned, och den innehöll hösten 2019 precis lagom mängd variation av färger och material för att något nystan minsann ska vara precis det du inte visste att du behövde. Som ekologiskt odlat bomullsgarn i blekt grönt.

Garnsortimentet var betydligt bättre och mer inspirerade än utbudet av kontorspryttlar, om vi säger så.

Reaback? Nja, det fanns en fyndhörna, men vid det här tillfälligt låg där inga garnnystan.

Garnpriserna i butiken var desamma som på webben, även om vissa garnsorter var skyltade med extra lockrop.

Adlibris har även en fysisk affär, med garn, i Göteborg.

*) OBS! Länken till Adlibris garn-avdelning på webben är en så kallad affiliate-länk. Det innebär att om du shoppar något efter ett klick så bidrar du också med en spänn eller två till driften av Billigt-garn.net. Det kostar inte dig något extra.

~*~


Vilka garnbutiker nära dig eller på webben föredrar du? Tipsa!

Kommentarer till Garn i Stockholms city (T-Centralen)

Klicka här för att kommentera

Oct 03, 2018
nerlagd butik
av: Anonym

Ljungqvists garn på Odenplan finns inte längre. Upphörde januari -18.

Jan 01, 2019
Garn vid Odenplan
av: "Billigt garn"-Anna

Ja, Ljungqvist garn har stängt såväl sin webbshop som sin butik vid Odenplan. Om du vill handla i denna anrika butik får du bege dig till Farsta i Stockholm.

Nära Odenplans station(er) finns en annan garnaffär, Wincentgarner på Norrtullsgatan 27. Där hittar du Rowans handstickningsgarn, och det är en upplevelse att bara titta in i skyltfönstret.

Apr 14, 2019
Ljungqvist
av: Anonym

Nu har även Ljungqvist Garn i Farsta lagt ner.

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Recensera en garn-butik.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...