Förskjuta mönster 1 maska? (Spiralsockor)

Hur ska jag göra när det står att jag ska förskjuta mönstret en maska åt vänster vart 4:e varv?

Fattar mig inte på det, och jag vill verkligen sticka ett par spiralsockor till min dotter, så jag är tacksam för svar. :)

Rubbad ribbstickning (jaja, förskjuten resårstickning)

Vilket är värst? "Billigt garn"-Annas usla ordvitsar eller det faktum att hon gör provlappar på papper?

Spiralsockor stickade på magic loop i återvunnet ullgarn.
Spiralsockor? O, klassiska skapelser!

Varenda garnjätte har sina egna version, till exempel Drop designs spiralstrumpor med långa resårskaft.

Är du riktig strumpnörd ska du förstås hävda att de inte alls har lika god passform som sockor med häl.

Men jämfört med vanliga tubsockor är de överlägsna. Och det beror just på den förskjutna resårstickningen som skruvar sig i en spiral och anpassar sig till ut- och inbuktande former på till exempel en fot.

Det du ska förskjuta — "Gå din väg, maska! Jag vill aldrig någonsin se dig något mer!" — är just själva mönsterrapporten. Som det kallas. Alltså det gäng maskor (och varv) som du envist upprepar över stickningen.

Tillåt mig att demonstrera med hjälp av ett partytrick: ett stycke rutat papper, en sax och ett gäng tuschpennor.

I det här papperslappsfallet är det en 2x2-ribbstickning, alltså resårstickning med två räta maskor följda av två aviga maskor. Rutorna med små prickar i motsvarar aviga maskor (sedda från rätsidan) och rutorna som är tomma föreställer räta maskor.

Sticka förskjuten resår, steg 1


Vad händer om vi rubbar denna 2 rm, 2 am-rutin vart fjärde varv? Fram med saxen! Klipp, klipp! efter fyra varv.

OBS! Sätt inte saxen din stickning! Papperslappen och kapningen är endast visuella hjälpmedel som ska illustrera förskjuten resår. Okej?

Vart fjärde varv i pappersform, inte stickning (förskjuten resår)


Nu förskjuter vi, alltså flyttar, varje fyra varvs-lapp ett steg (en ruta = en maska) åt vänster i förhållande till varv-lappen nedanför.

Och vad får vi då? Tada! Det går att se spiralen växa fram.

2x2-resåren förskjuten en maska åt vänster.


Den där lapptrappan är nu inget vidare stickdiagram för en spiralsocka. Inte minst för att pappersremsorna flyger iväg vid minsta nysning. Och sedan är det petitessen med att de första maskorna inte riktigt syns. Istället: fram med tuschpennorna och det något mer stickiska språket.

Förskjuten resår som stickdiagram. Åtminstone som färgpluttar.


Ser du att jag har klippt bort ett varv, en rut-rad? Det är bara för att göra "vart 4:e varv" lite tydligare. Förskjutningen på pappers-resåren kommer nu vid papperslappens varv 4, varv 8, varv 12...

Om det är så att du också ska sticka 2x2-resår, precis som det rutade pappret låtsas göra, ser den mer pladdriga beskrivningen ut så här...

Första varven (röda pluppar): Sticka 2 räta maskor, 2 aviga maskor och så vidare varvet ut.

Jo, det ser ut som tre varv på papperslappen. I din stickbeskrivning börjar du förmodligen vid strumpskaftet och stickar en betydligt längre resår, med fler varv.

Dags att börja förskjuta.

Varv 4—7 (rosa duttar): Sticka 1 avig maska. Sticka 2 räta maskor, 2 aviga maskor ända tills du har tre maskor kvar på varvet. Sticka då 2 räta maskor plus den sista maskan avigt.

Varv 8—11 (blå blemmor): Sticka 2 aviga maskor, 2 räta maskor och så vidare varvet ut.

Varv 12—15 (grönbruna grejsingar): Sticka 1 rät maska. Sticka 2 aviga maskor, 2 räta maskor ända tills du har tre maskor kvar på varvet. Sticka då 2 aviga maskor och den sista maskan rät.

Varv 16—19 (syns ej på lappen): Tjoho! Tillbaka till det normala! Sticka 2 räta maskor, 2 aviga maskor och så vidare varvet ut.

Och på det viset fortsätter du att snurra till resåren.

Begripligt? Kanske blir det tydligare med en papperslös version — Garnstudio/Drop designs instruktionsvideo:
Kommentarer till Förskjuta mönster 1 maska? (Spiralsockor)

Klicka här för att kommentera

Spiralsockor
av: Graciela

Hej fina och roliga Anna!

Utan din förklaring skulle jag aldrig fixa att sticka spiralsockor.

Tack för att du mycket generös använder din tid att hjälpa andra.

En stor garnkram till dig.

Graciela
Tack, Graciela!
av: "Billigt garn"-Anna

Och mina färgpennor, saxar och papper tackar även de för möjligheten att förklara stickning ... På ett helt annat sätt än vad de vanliga stickbeskrivningarna gör.

Tack från en ovan stickare!
av: Lisbeth

Jag lyckades för det var så lätt att följa din beskrivning, och med humor går allt lättare. Tack!

Varv efter nr 19?
av: Laila

Jag stickar enligt " pluppmönstret" allt verkar vara ok (har 11 maskor/sticka) tills jag kommer till varv 16-19. Jag stickar som det står där, men hur stickar jag efter det sista 19:e varvet? Har nog repat upp över 10 ggr nu 🥴 Vill väldigt gärna göra dessa spiral sockor till mina 3 barnbarn i julklapp.

Laila: Hur du stickar efter varv X
av: "Billigt garn"-Anna

Oj, Laila! Vad kämpigt att behöva repa upp. Även om det givetvis ger skön stickträning, på samma sätt som en rask promenad är bra vardagsmotion trots att återvänder till samma ställe.

I spiralstrumpor ska du fortsätta att sticka spiralresår och förskjuta maskor ända tills det är dags att sticka tårna ... eller mudden, om du stickar nedifrån och upp.

Så när du har stickat en hel mönsteromgång börjar du om från början. Alltså inte genom att repa upp och börja från absolut första maskan, utan från början av 'mönsterrapporten', de maskor och varv som ska upprepas och tjatas hela stickningen och virkningen.

När du har stickat tillräckligt många varv med *2 rm, 2 am* — den 'normala' resårstickningen — börjar förskjutningen om på nytt, på samma sätt som förut.

Det vill säga varv som ser ut så här: 1 am, *2 rm, 2 am*. Upprepa *-* tills du har 3 maskor kvar på varvet. Avsluta med 2 rm och 1 am.

Och så vidare. Att följa en stickbeskrivning är ofta som att bläddra i en kalender (utan datum). Efter lördag kommer en söndag, och efter söndag börjar veckan om på nytt med en måndag följt av en tisdag.

tack NEW
av: Gerty Carlsson

Tusen tack för hjälpen! Jag har skrivit ner allt, gjort mallen med alla "duttar"så nu ska här stickas.

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man begriper (eller gör) beskrivningar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...