Dubbelt garn: Hindra att det snurrar ihop sig?

av Nanna
(Kungsbacka)

Jag ska sticka i dubbelt garn, men det snurrar sig bara.

Måste jag nysta ihop dem först?

Vad ska jag göra?

Så här snurrar du upp garn som tvinnat ihop sig

De flesta problem inom stickning och virkning kan du se som en övning i mindfulness, hävdar "Billigt garn"-Anna. Dubbelt garn, två trådar, är dubbelt så rogivande!

O, garntrådar som tvinnar ihop och knorvar sig utan att du har bett dem om det, är det inte bara vansinnigt irriterande?

Liksom, vad är poängen? Varför kan de inte hålla sig på lagom avstånd från varandra? Nejnej, de ska slingra sig sådär tätt och skruvat och intimt, precis som om de försökte ... göra nya garn.

Om nu garn förökade sig på det viset.

Vilket de inte gör. Även om mina restgarn tycks ha pluppat ur sig en hel kull smånystan varje gång jag kikar i lådan.

Nej, det är inte därför som garnen virar ihop sig. Det har andra naturliga förklaringar, och det finns också helt naturliga lösningar. Är det inte vackert?

Är problemet verkligen ett problem?


Innan vi fyller huvudet med frågor och möjligheter kring detta trassel, låt oss först undersöka om det faktiskt är ett problem.

När du virkar eller stickar med två trådar, spelar det någon roll att de tvinnar ihop sig?

Ibland inte. Inte om det handlar om småsnurr. Några varv. Plus några till.

Men knorvandet kan också ställa till förtret och ledsamheter. Det gör det när det är övertvinnat, och det påverkar
  • utseendet på det stickade (eller virkade), till exempel om maskorna börjar luta för att de kämpar emot den överdrivna tvinningen, eller när snodden syns tydligt
  • ditt sticktålamod, eftersom det blidas en baksnodd med extra korvar som du hela tiden måste lirka upp för att kunna fortsätta.

Notera ordvalet: "när", inte "om".

Varför gör garnen på detta viset?


Varifrån kommer dina två garntrådar? Nej, frågan handlar inte om hur garn förökar sig, utan om huruvida ditt dubbla garn kommer från ett nystan eller två.

Om du stickar med dubbelt garn från ett och samma nystan, med en tråd tagen från insidan av nystanet, och en tråd från utsidan, är det givet att det kommer att tvinna sig.

Titta efter själv: den yttre tråden roterar runt den inre. Resultat: snurr. Kanske inte så mycket, men ändå. Snurr!

Denna omsvepning blir ännu påtagligare om du stickar med två trådar i en stickstil där du dessutom själv snor runt garnändarna, som i tvåändsstickning.

Och om du stickar med garnändar från två olika nystan, då?

Jo, visst händer det att du faktiskt snurrar till garnändarna en aning när du matar in dem i maskorna. Och det även om du "bara" stickar med dubbelt garn, och inte i någon teknik där du plockar upp och ned olika trådar. Som i flerfärgsstickning som fair isle, eller intarsiastickning.

Snodden blir inget större problem så länge du håller nystanen åtskilda, till exempel att du lägger det ena till vänster om dig, och det andra till höger. Eller lägger dem i varsin plastpåse eller djup skål.

Låt inte nystanen dansa runt för fritt; det leder bara till elände och för mycket slingrande.

Men den största snurren uppstår när du stickar fram och tillbaka i dubbelt garn. Japp, din egen rotation kan sätta garnändarna i spinn.

Hur vänder du på arbetet när det är dags att sticka ett nytt varv? Vänder du stickan medurs eller moturs?

Alltså, det spelar absolut ingen roll vilket håll du vänder stickningen, men om du hela tiden vänder i samma riktning så tvinnar garnändarna sig. Basta. Det är du som tvinnar dem.

Om du istället växlar mellan att vända arbetet medurs och moturs undviker du att garnändarna snor sig.

Hur vänder du på stickningen?


Här är en rulle som demonstrerar metoden. Även om den handlar om dubbelstickning, och inte stickning med dubbelt garn. Olika tekniker, samma problem, samma lösning.


Om det känns onaturligt och besvärligt att växla mellan moturs och medurs, vänd bara stickan några extra varv åt "fel" håll när garnändarna har börjat sno sig. Eller joxa med dina garnnystan, om det känns bättre. Vänta inte tills baksnodden blivit för jobbig att jobba med, utan kika efter vid en sisådär vart femte, sjätte varv.

Vad ska jag göra åt mitt överlöjligt ihopsnurrade garn?


Okej, ska vi snacka lösningar?

Vi börjar med din idé: Är det någon vits att nysta ihop de olika trådarna till ett enda nystan, redan från början?

Absolut, det är smidigt. Och roligt. I alla fall om du kan nysta ihop dem i samma takt. Råkar du få olika trådspänning på de två trådarna får du istället ett annat, bubblande problem.

Men att nysta ihop två trådar är ingen garanti för att du ska undvika övertvinning. Tyvärr.

Också enkelt garn, en enda tråd, kan snurra till sig för mycket. Eller snurra upp sig. Om du tar tråden från insidan av nystanet kan du till exempel få övertvinnat garn.

Så vad gör du istället? Jo, du tvinnar tillbaka garntrådarna. Helst innan snodden blivit dig övermäktig.

Och det är inte särskilt besvärligt. Tvärtom. Det är en sådan där manöver som ger dig, dina axlar och händer en välbehövlig paus från det stickiga.

Dessutom har du en svårövervinnerlig kraft på din sida: gravitationen.

Tvinna upp dubbelt garn från ett (1) nystan


Om du använder två trådar från ett enda nystan snurrar du upp snodden genom att låta nystanet hänga fritt medan du håller en garnände i vardera hand. Nystanet kommer automatiskt att vrida och vimsa sig till normalläge.

Först måste du förankra garnändarna till nystanet så att inte mer garn smiter iväg. Det kan du till exempel göra genom att köra in en penna i garnnystanet, över garnändarna.

Så här tvinnar du upp garn som snoddat till sig


Du kan också använda en säkerhetsnål, en gummisnodd, ett hårspänne eller en pappersklämma. Vad helst du har hemma. Som en strumpsticka:


Snurra upp snodden från två garnnystan


Stickar du med dubbelt garn från två olika nystan? Ja, då är det lite besvärligare att låta nystanen hänga, även om det går med ett rejält krokodilhårspänne.

Istället tar du tag i nystanen, ett i varje hand, och låter stickningen hänga. Du måste givetvis se till att maskorna inte smiter, antingen genom att tjoffa in stickningen långt från spetsarna, eller genom att sätta gummisnoddar som stopp.


Kort sagt: Det är alltid rätt att ta en paus mellan varven. Ta ett djupt andetag och låt garnen ta skruv åt motsatt håll. Helst innan trådarna blivit helsnurriga.

Kommentarer till Dubbelt garn: Hindra att det snurrar ihop sig?

Klicka här för att kommentera

Dubbelt garn NEW
av: Nanna

Hej Anna!
tack för ditt svar. Jag skall prova att snurra upp så ofta det går.❤️❤️❤️

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om billiga garner, stickning, virkning.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...