Antique Pattern Library

av "Billigt garn"-Anna
(Stockholm)

AntiquePatternLibrary.org

AntiquePatternLibrary.org

Är det något som gör mig sprittig i hela kroppen är det gamla stick- och virkbeskrivningar. Gärna av det obegripliga slaget. I betydelsen "Hur sjutton kunde någon ha på sig det här?", inte att mönstren är omöjliga att dechiffrera.

Webbplatsen Antique Pattern Library är textilhantverkets motsvarighet till Project Gutenberg, det vill säga att det är en webbplats med gamla, inskannade verk där upphovsrätten har gått ut. Eller så har nuvarande upphovsrättsinnehavare gett biblioteket tillåtelse att återpublicera mönsterhäftet, om verket är lite färskare.

Alltså — det är okej och lagligt att dessa fantastiska mönster sprids. (Vilket det *inte* är om du — utan upphovsrättsinnehavarnas tillstånd — skannar in ett uppslag med virkade blommor i Hemmets Journal från 1990-talet och lägger upp på din blogg. För att dra ett fiktivt men inte helt orealistiskt exempel.)

Webbplatsen är ingen ögonfest, men rackarns vilka skatter. Som The New Filet Crochet Book: Original Designs Which May Be Used Also For Cross-Stitch and Beadwork, With Patterns Represented in a New Way från 1912. Eller Knitting and Crochet, a Guide to the Use of The Needle and The Hook från 1886.

(Bara titlarna får nackhåren att dansa cha-cha-cha.)

antiquepatternlibrary.org


Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Rekommendera en gratismönster-samling.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...