1 rm, 1am, 1 rm i samma maska, hur stickar jag det?

av Elisabeth
(Uppsala)

Hur stickar jag 1 r, 1 a, 1 r i samma maska?

... genom att inte släppa taget


"Billigt garn"-Anna gillar att dra tråden till bristningsgränsen:

Att sticka 1 rm, 1 am, 1 rm i samma maska är ett av förbaskat många sätt att öka två maskor på en gång. Och ett av de roligaste. Det sträcker nämligen ut maskan som maghuden på en höggravid kvinna, och du hinner tänka "Åh, nej! Det är ett stort j-a hål i min stickning. Håll i alla små barn och kattungar så att de inte trillar igenom!"

Men stickar du små muscher försvinner de där maskhålen i det allmänna blocknings-utslätandet. Och stickar du glest björnbärsmönster (som i Smogen) är de utspända maskorna bara snygga. Vilket inte går att säga om sträckmärkena på min mage.

Och tricket med en tre maskor i samma maska-ökning är att du — tvärtemot vad alla självhjälpsexperter rekommenderar — vägrar att släppa taget. Okej, gammalt groll och mänsklig smälek kan du gott glömma. Men du ska se till att maskan på vänsterstickan stannar lugn och fin på sin plats tills du är färdig med den. Om du så måste hålla kvar den med våld.

Så här: När du kommer till maskan som ska få flera maskor i sig, börja med att sticka en rät maska, precis som vanligt... MEN, låt maskan som du just stickat i sitta kvar på vänsterstickan. (Bild 1)

Nu ska du återigen penetrera den där maskan på vänsterstickan... fast du kör in högerstickan från andra hållet, eftersom du ska sticka en avig maska.

(Om du hade försökt att sticka två räta maskor efter varandra hade garnet snott upp sig, och du hade istället fått två omslag på högerstickan. För att få "riktiga" maskor måste du alltså sticka en avig maska efter den räta... alternativt sticka först i främre maskbågen, sedan i bakre, sedan... eller rät maska, omslag, rät maska... men det är såväl överkurs som ett par av de andra, förbaskat många sätten att öka två maskor på en gång.)

Sticka alltså en avig maska, men låt maskan på vänsterstickan sitta kvar och vänta, trots att den har jobbat dubbelt så mycket som sina polare. (Bild 2).

Öka maskor genom att sticka 1 rm, 1 am, 1 rm i samma maskaOch nu då? Jo, sticka återigen en rät maska i den där hårt arbetande maskan på vänsterstickan, som nu ser ganska uttänjd ut. (Bild 3).

Sådär! Nu får du släppa den stackars maskan från vänsterstickan, och du har stickat 1 rm, 1 am, 1 rm i en och samma maska. (Bild 4). Vilken kämpe! (Både du och maskan.)

Sticka 3 maskor i samma maska, ökning för bland annat muscherOch hängde du inte med, ta en titt på denna spansk-engelska rulle, som tar andningspaus vid lämpliga tillfällen. (Och låt dig inte distraheras av att personen använder kastteknik i sin stickning. Om du stickar med garnet över vänster pekfinger — som de flesta svenskar gör — fortsätt med det):Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om hur man stickar + virkar.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...