Snygga minskningar i virkning?

av Joanna
(Stockholm)

Hej, vill fråga en sak, egentligen två, om det går för sig :).


Jo, när man håller på med rundvirkning och ska minska, hur ska man göra för att det inte ska bli så stora hål i maskorna?

Det blir det alltid för mig, och om jag till exempel gör amigurumis så blir resultatet en boll med stora hål på toppen. Och det är ju inte så snyggt.

Hjälp med ett tips på hur jag ska göra för att slippa hålen.

Det andra är: Vad betyder 2ply och 4ply som jämt finns i engelska beskrivningar? Vet att det har något med garn att göra, men vad för garn motsvarar det i Sverige?

Tack på förhand!

Osynliga minskningar + garngrovlekar

Två frågor får två svar av "Billigt garn"-Anna.

Snygga och snygga ... Det finns ett sätt att göra "osynliga" minskningar i virkning, som passar särskilt bra till amigurumi. Men inte till så mycket annat. De är nämligen gräsligt fula på baksidan. Men på en virkad maskot är det bara stoppningen som ser styggelsen, medan omvärlden bara ser en jämn och fin boll-topp. Spana in!

2-ply och 4-ply är ett engelsk-språkigt sätt att sortera in garn i olika grovlekar. Bokstavligen betyder det att garnen är lika tunna eller grova som två- och fyr-trådiga ullgarn var på den gamla goda tiden, men det är inget att hänga upp sig på.

För att hitta svenska motsvarigheter till utländska garn, spana in masktätheten i beskrivningen och kolla om det stämmer med masktätheten på ditt garn. Alltså antingen det som står på banderollen om du kör med köpegarn, eller med dina egna provlappar om du rockar med återvunna garn och mysteriegarn. (Partisk? Vem, jag?)

Här hittar du en tabell.


Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om billiga garner, stickning, virkning.

Sök garnbus, sticklycka och virktokigheter:

Anpassad sökning
prenumerera på rss-feed
Håll dig uppdaterad!

Säg hej: Facebook  Twitter  Ravelry

Få Billigt garn-tips i ditt flöde

Följ Billigt garn för
garn-galenskaper i flödet.

Sticka och virka billigare


A N N O N S
Handla garn billigt hos Adlibris.com

Fynda garnpaket på Adlibris
garnpaket


Virknålar
virknålar


Utbytbara rundstickor
rundstickor


A N N O N S