Nysta för nysta(rt), nål för hål.

av Mimmi
(Göteborg)

Börjar med ett besök på secondhand. Väljer snabbt ut ett par stickor i storlek 3 för 5 kr. Med lite, lite tur finns det rundstickor för 10 kr, och då väljer jag det ISTÄLLET. Vilken tur! Där fanns en!


Nästa investering blir en virknål, givetvis också i mellanstorlek för 5 kr. Den fungerar till det mesta i virkväg, men är också bra till sammanfogning av stickade stycken, knapphål, som hjälpsticka med mera.

Då har jag alltså shoppat loss för 15 kr.

Ser efter vad de har för garner denna dag. Kan välja "alla sorter", eftersom mellanstorleken av stickor fungerar till det mesta. Sticka riktigt "tajt" i tunna garner, lagom med avsedd tjocklek, och med extra omslag i tjockare kvalitéer.

Medan jag fyndar bland garnerna, som det tyvärr var lite skralt med just idag, tänker jag på vad som kan finnas i gömmorna hos mamma och syskon. Något halvfärdigt som jag kan tigga till mig? (Stickor och nålar är ingen idé; dem använder de själva).

Vad har jag som är lämpligt att repa upp i garderoberna hemma? Mest tygplagg. Tar en ny vända bort till virknålarna. Det kan inte hjälpas. Det måste nog bli en grov virknål också. 5 kr till.

Eftersom all min hantverksutrustning är borta, måste jag få tag på en bra sax till mina blivande trasremsor. Finns inga.

Men kanske på köksavdelningen?

Skyndar dit och jaa! En hyfsat bra Fiskars (eller räknas det som smygreklam? I så fall: en begagnad sax av från början mycket god kvalité). Turen står mig bi, den ena kniven på saxen är av det lite mer spetsiga slaget. Toppen till sprättning. Men vad står det här? 35 kr. Uj uj uj, det svider!

Summerar snabbt:
Stickorna 10 kr, (det blir rundvarianten, de är mest användbara), mellan + grov nål à 5 kr och saxen för 35 kr. Redan uppe i 55 kr. Inte bra, det gallrar ju raskt ur bland de tänkta garnerna.

Hela tiden är det något som gnager i det undermedvetna, något jag glömt, men vad?

Måttband? Nej, jag klipper en remsa ur rutade blocket hemma. Knappnålar/säkerhetsnålar? Nej, jag får hålla ihop delarna med virknålen på ena sidan, och med handen på den andra, medan jag provar. Men? Ja, just det! Nål och tråd! Till trasremsorna, annars blir det inga nystan.

Tillbaka till syhörnan. Där ligger ju trådrullar i en påse.

Jag vädjar till den blida damen i kassan, men hon är helt omedgörlig, fast på ett mjukt och behagligt sätt.

"Nej tyvärr, lilla vän", säger hon. "Vi har så låga priser och allt går till välgörande ändamål, så vi delar inte upp något som redan är i påsar".

Med en djup suck tittar jag igen på påsen. Sju trådrullar i blandade färger för 15 kr. Jag blir så splittrad. Det är ju ett löjligt bra pris, men det plockar bort ytterliggare ett gäng restnystan.

Ja ja, det är bara att inse att jag är besegrad, men vadå, synål också!

Det blir tantens tur att sucka (men försiktigare än min nyss), när jag frågar om hon kan hjälpa mig att hitta EN synål.

"Vi får se vad vi har här" säger hon och går fram till den lilla trälådan med småplock. "Nej, en nål kan jag inte hjälpa dig med, men här är en påse med blandat ..."

Jag sluter ögonen, tar ett djupt andetag, börjar räkna tyst till tio, men kommer på att tanten måste undra vad jag håller på med, och om det vore lämpligt att hon ringde till något bra ställe med snälla människor i vita rockar. Så vid fyr ... slår jag upp ögonen, sänker ner blicken mot påsen som tanten fortfarande håller - dock lite mer avvaktande.

Och min mardröm blir sann. Blandat var ordet. Tre dragkedjor varav en mycket sliten (undrar om den funkar alls), tryckknappar, hyskor, hakar, "klä om-knappar", en liten men söt fingerborg, och eureka! ett nålbrev! med fyra nålar och en tråditrädare. Brukar inte tråditrädarna vara det som försvinner först? Åtminstone hos mig.

Med darrande händer tar jag ett försiktigt tag i påsen, rädd för att den bränns. Fånig tanke, vet inte var den kom ifrån. Vrider lite på den fram och tillbaka och får syn på prislappen. 40 kr!

Knäna sviktar lite för golvet gungar, men jag samlar mig.

Upptäcker plötsligt att tanten pratar med mig. Undrar hur länge hon gjort det?

"...för tryckknappar, och om du syr mycket vet vad dragkedjor kostar" avslutar hon.

Helt rätt, hon har helt rätt. Vilken dag som helst-dagar före idag är det så sant det hon säger. Men idag har jag bara 300 spänn! För ett halvår! Gör nya beräkningar och kalkyler och inser att visst har hon rätt. Om något av mina kommande alster kräver tryckknappar eller hyskor med hakar så har jag inte råd att köpa det hemma i butiken.

55 plus 15 kr för trådarna och nu 40 kr för "blandat". 110 kronor. Jag skäms nästan att säga det, men jag fick faktiskt en liten tår i ögonvrån. Inte bara i vrån förresten, båda ögonen blev oförklarligt fuktiga. Det måste var dammet här inne.

190 kronor kvar. Jag hade från början tänkt dela upp beloppet i tvåmånadersintervaller, 100 kr per gång.

Visst, jag hade överträtt första ransonen med 10 spänn, men hade fortfarande inget att sätta alla nyfunna grejerna i.

Valde ut garnerna med mest "vill ha-nivå" och det plockade till ytterligare 80 kronor. 190 av 300 förbrukade, 6 månader att ta mig igenom.

Tanten såg mycket lugnare ut nu när hon såg att jag höll i min plånbok och faktiskt tänkte betala. Hon gav mig till och med ett litet leende när hon räckte mig mina inköp och gav tillbaka växeln. Nickade och sa: "Tack så mycket lilla vän, det blir säkert något fint av det där"! Jag tackade henne också, fast med ett lite mer stelt leende.

Medan jag gick mot utgången där jag puttade upp dörren med foten slog jag numret på mobilen. Innan dörren slog igen bakom mig sa jag: "Hej mamma, det är jag! Ska du och pappa göra något idag, eller kan jag komma över en liten sväng ...?"

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Grundutrustning till stickning och virkning: Vad skulle du köpa för max 300 kr?.

Sök garnbus, sticklycka och virktokigheter:

Anpassad sökning
prenumerera på rss-feed
Håll dig uppdaterad!

Säg hej: Facebook  Twitter  Ravelry

Få Billigt garn-tips i ditt flöde

Följ Billigt garn för
garn-galenskaper i flödet.

Sticka och virka billigare


A N N O N S
Handla garn billigt hos Adlibris.com

Fynda garnpaket på Adlibris
garnpaket


Virknålar
virknålar


Utbytbara rundstickor
rundstickor


A N N O N S