När jag inte hade något pyssel hemma ...

av Cattis
(Bålsta)

Sedan strax före tonåren hade jag, som säkert både du och alla andra garn-galningar på den här webbplatsen, samlat på mig en HEL DEL prylar. Det var olika stora stickor i metall, bambu och till och med babyrosa plast. (De var urdåliga, de böjde sig ...) Alla var samlade snyggt i en två-liters saft-tillbringare. I en gammal knivask av metall fanns även virknålar, stoppnålar och andra udda och mystiska nålar, som jag inte ens riktigt visste vad de skulle vara bra för. (Men de var väldigt bra att ha!) Många konstiga sytillbehör kom i min ägo efter farmors bortgång, och jag använde dem ofta! Säkert inte alltid på "korrekt" sätt, men ändå :)


Där fanns så klart en symaskin med diverse tillbehör och attiraljer, och trådrullar i guds alla färger. Två Moppe-byråer från Ikea hade sina små trälådor fyllda till bristningsgränsen. Där fanns en låda som bara innehöll knappar, för alla typer och smaker, blanka, matta eller tygklädda ... En annan var rågad med resårband. Rund resår, smal resår, bred resår, resår med knapphål och sytrådstunn resår. I lådan för "tygmärken" hade jag små broderade blommor, ett cowboymärke, små fyrkantiga märken med barnens initialer, och små lappar med texten "Ett handarbete av Cattis". Ytterligare lådor innehöll sidenband, spetsar och dekorband. En av lådorna innehöll kardborrband med och utan klister, svarta eller vita. Dragkedjorna som sprättats bort fyllde en annan låda. Restgarner och tygstuvar, flörtkulor och hobbyfärger, piprensare och klister och lack; allt stuvade jag i lådor och kartonger. Eftersom jag bodde ensam med mina barn i ett ganska litet hus, inredde jag en hörna på vinden till "pyssel-prylarna".

Därför var det just de sakerna, tillsammans med alla mina julpynt-prylar, jul-ljusstakar och tomtenissar, som först försvann. Det var ju genom vinden som elden från grannen spred sig till vårt hus, den där juninatten. Av vinden fanns på förmiddagen inte ett spår kvar. När jag fick tillträde till resterna av vårt hem, hittade jag kvarlevorna av en jultomte i keramik. Han var skör och svart som natten, och från midjan och neråt var han amputerad. Ansiktets goa leende skymtade under sotet, men lyktan i hans hand spred inte längre något ljus ... Ovanför mig lyste sommarhimlen blå, medan barnen på skolgården en bit bort firade in sommarlovet till Pippis sommarvisa.

Inte en virknål. Inte en stoppnål. Inte ens en KNAPPNÅL hade jag nu. Till att börja med tog det flera månader av kaos innan jag fann någon lust, någon ro, att sätta fingrarna i något pyssligt igen. Men när lusten väl kom, köpte jag såväl stickor som virknålar, knappnålar och garn. Jag hittade trådrullar, resår-rester och penslar. Allt möjligt fann jag, och till nästan ingen kostnad alls!

I min hall har jag nu fått en gammal ärvd sekretär. Den är minst 100 år gammal, och tung som ett as. Men den innehåller mina nya skatter. Där finns massor av små lådor, och de börjar sakta men säkert, att fyllas med dyrgripar. Knappar och dragkedjor. Små tyglappar och pärlor. Paljetter, lite klister och en sax. Garnet hittade jag på Panduros stora rea, men allt annat kommer från olika loppisar i ABC-området. Jag har farit runt i Spånga, Stockholm, Jakobsberg. Grillby, Enköping och Uppsala. "Loppat" och shoppat, och fyllt mina små lådor igen. Och jag kan väl inte precisera någon summa, men för 300 på en loppis kommer man långt!

Tack och lov för begagnade prylar!

/Cattis

PS. Detta hände den 14 juni 2007. Tyvärr var det bara ett bord och två stolar, samt lite kläder, som kunde räddas. Men vi har byggt upp ett helt nytt hem! Tack vare loppisar ...

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Grundutrustning till stickning och virkning: Vad skulle du köpa för max 300 kr?.

Sök garnbus, sticklycka och virktokigheter:

Anpassad sökning
prenumerera på rss-feed
Håll dig uppdaterad!

Säg hej: Facebook  Twitter  Ravelry

Få Billigt garn-tips i ditt flöde

Följ Billigt garn för
garn-galenskaper i flödet.

Sticka och virka billigare


A N N O N S
Handla garn billigt hos Adlibris.com

Fynda garnpaket på Adlibris
garnpaket


Virknålar
virknålar


Utbytbara rundstickor
rundstickor


A N N O N S