Miljötänkande smålänning på loppisjakt - vinnare!

av Elisabeth Ankarcrona
(Jönköping)

Att börja om från början, är början på något nytt. Att få chansen att "göra rätt", om det nu går att göra fel ...


Jag skulle, om jag bara hade 300 kr, börja med att besöka en secondhandbutik. Där hittar jag stickor och virknålar för ett par kronor styck. Jag lyckas snacka till mig lite virkgarner också, eftersom jag är så trevlig och pratgla'!

Nämnda secondhandbutik är exempelvis Erikshjälpen, som använder pengarna de får in till välgörande ändamål. Jag lyckas alltså inte bara hitta virknålar, stickor och virkgarner för kanske max 30 kr, de går dessutom oavkortat till människor som behöver dem bättre än jag.

Jag letar vidare. Hittar halsband och smycken på totalutförsäljning hos en butik som säljer "krimskrams". Dem kan jag pilla sönder, för att använda pärlorna till dekorationer på sådant jag tänker sticka eller virka.

Låt oss säga att jag nu har gjort av med 70 kr totalt. Jämmer och elände, hur ska jag hitta garner? För ynka 230 kr?! Det är den svåraste utmaningen.

Jag letar upp en loppis. Där står en fullständigt galen människa och säljer fina garnnystan för 5 kr styck! Det är en tonåring som förmodligen inte har en aning om vad lite garn är värt. Jag roffar åt mig och lyckas köpa garn i lite olika färger och material. Faktiskt två kilo, när jag kontrollerar noggrannare. Bara en hundring för det kalaset.

Inser nu att jag har lyckats få en hel del för mina små slantar. Men smålänning som jag är, är det ju föga förvånande.

130 kr. VAD ska köpas härnäst? Får beslutsångest. Jag har stickor, några virknålar, två kilo garn, lite virkgarner i olika färger. För att dryga ut förrådet massakrerar jag mina, barnens och makens gamla tröjor som inte används längre. Visst är det lite jobbigt, men att återvinna garn är ju både plånboksvänligt och miljövänligt!

Märk väl, jag tänker inte bara på mig själv, utan även på mina medmänniskor (Erikshjälpen) och på miljön. På detta sätt får jag ett par kilo garn till, helt gratis!

Tar mig en djup funderare på hur jag ska få ut mesta möjliga pyssel för de småslantar som är kvar (130 kr). Jag ger mig ut på ännu en loppisrunda och prutar och pratar på. (Trevlig, tycker jag själv. Kanske lite väl pratig enligt andra. Men det hjälper när man vill ha ner priset!) Hela sju stickade tröjor får jag för mina 130 kr. Några är riktigt fina ulltröjor.

Inser nu jag har pyssel för minst ett halvår: först slakta alla dessa tröjor och ta vara på garnet, och sedan sticka något fint av det. Några tröjor blir till en fin filt av virkade mormorsrutor. DET tar tid att fixa.

Utöver detta massakrerar jag ett par trasiga och bortglömda gosedjur och använder deras fyllning till nya gosedjur.

Summa summarum:
Några kilo garner. Det finns oändligt mycket att göra med det, och med lite jobb går det faktiskt att få tag på ganska billigt. Stickning är dessutom favoritsysslan för tillfället. Virkar gör jag mest för att dekorera mina stickade verk, men ibland gör jag större virkprojekt som ger mycket pyssel och stor lön för mödan.

Kommentarer till Miljötänkande smålänning på loppisjakt - vinnare!

Klicka här för att kommentera

En vinnar-strategi, eftersom ...
av: "Billigt garn"-Anna

Jag föll för Elisabeths strategi direkt.

Lite för att det är så likt vad jag själv har gjort, flera gånger. Oj, så många gånger. (Det är ingen bra idé att märka 17 flyttlådor med "diverse", eller att ha garngömman i ett källarförråd som används som dass av förvirrade människor.)

Men framför allt för att Elisabeth använder *charm* som valuta för att få det hon vill.

Vilket jag sällan lyckas med. Kan inte begripa varför.

pruta på Erikshjälpen?
av: Anonymous

Fast pruta på Erikshjälpen, det är väl ändå lite onödigt ...

Pruta vs sätta pris
av: "Billigt garn"-Anna

Om det är onödigt att "pruta" i en välgörande begagnatbutik beror nog på vad du lägger i ordet.

Jag handlar för det mesta i sådana shoppar, och det skulle aldrig falla mig in att anmärka på prislapparna.

Däremot händer det alltsom oftast att vissa prylar, särskilt sybehör och udda garnstumpar, saknar prismärkning. Att föreslå en lämplig klumpsumma för en knippe sådant filijox är bara win-win och win: Butiken drar in cash på "osäljbart" krafs, personalen slipper uppfinna en metod att för att kunna prissätta en trasig virkgaffel, tre strumpstickor och en trasslig klump med ullbrodergarn. Och du ger förstås ett för dig lämpligt pris.

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Grundutrustning till stickning och virkning: Vad skulle du köpa för max 300 kr?.

Sök garnbus, sticklycka och virktokigheter:

Anpassad sökning
prenumerera på rss-feed
Håll dig uppdaterad!

Säg hej: Facebook  Twitter  Ravelry

Få Billigt garn-tips i ditt flöde

Följ Billigt garn för
garn-galenskaper i flödet.

Sticka och virka billigare


A N N O N S
Handla garn billigt hos Adlibris.com

Fynda garnpaket på Adlibris
garnpaket


Virknålar
virknålar


Utbytbara rundstickor
rundstickor


A N N O N S