Vilka garn är "worsted weight" på svenska?

av Lotta W
(Bro)

Ska du leta efter ersättningsgarn? Spana in masktätheten!

Ska du leta efter ersättningsgarn? Spana in masktätheten!

Vad kan man översätta "Two strands of worsted weight yarn" till för motsvarigt garn på svenska? Står även att man ska använda 5,5 mm-virknål.

Tacksam för svar.

// Lotta W



Vikthysteri gäller även garn

Det är hemskt att ställa garn mot varandra. Kan inte alla bara vara vänner? gnäller "Billigt garn"-Anna medan hon tipsar om konsten att hitta ersättningsgarn.

Två trådar av garn i "worsted weight". Det är i alla fall en tydligare ingrediens än "två äpplen". Liksom, hur stora äpplen då?

Okej, kollar du i omvandlingstabeller kan du se att ett äpple motsvarar 150 gram. Om det är normalstort. Vem det nu är som avgör vad som är normalt.

Och det är samma sak med garn. Nästan.

Välja ett annat, "svenskt" garn? Tänk på detta

Innan vi går in på garners vikt och tjocklek måste du fråga dig hur viktigt det är att du hittar ett motsvarande ersättningsgarn.

Har det du ska virka en specifik passform, som i att det är ett plagg du ska bära på kroppen? I sådana fall är det viktigast att du — med det garn och den virknål du väljer — får samma masktäthet eller virkfasthet som det står i virkbeskrivningen.

Du måste alltså virka och mäta provlappar. Även om du har "rätt" garn och "rätt" virknål betyder det inte att du får samma resultat som mönstermakaren. Det är ditt handlag som avgör. Använder du "rätt" garn men virkar lösare än designern behöver du en tunnare virknål, virkar du hårdare behöver du en grövre.

(Lyckas du inte på något som helst sätt få samma masktäthet som i beskrivningen kan du också räkna om. Men det är överkurs.)

Och så är det av stor och fet betydelse att garnet har ungefär samma sorts material och struktur som i originalmodellen.

Va, snackar vi fiber-fixering? Japp. Där är det precis som när det gäller potatis. Ska du göra mos väljer du en mjölig sort. Ska du ugnsbaka klyftor väljer du en fast variant. Och ska du göra potatistryck är det strunt samma.

Om det du ska virka är något som inte behöver så exakta mått, som en halsduk eller amigurumi, spelar det ingen större roll vilken tjocklek du väljer på garnet. Fast du får förstås en större eller mindre pryl än det ursprungligen var tänkt.

Och så får du tänka på att anpassa valet av virknål, så att det virkade kan få det utseende det ska ha. Amigurumisar ska vara tät-virkade, halsdukar ska vara smidiga.

Att du ska använda två trådar worsted weight-garn med en 5,5 mm-virknål tyder på att det virkade ska bli mer stabbigt än löst.

Okej? Du kan alltså antingen avfärda garnförslaget som står i beskrivningen, eller försöka komma så nära designerns val som möjligt.

Vad är "worsted weight" för garn?

Då går vi in på worsted weight. Äntligen! Det är lätt att hitta svenska motsvarigheter till denna grovlek. Eller snarare lämpliga garn som är till salu i Sverige. Vilket inte är samma sak som svensktillverkade garn.

Karlsson på taket skulle kalla ett garn i worsted weight för "lagom tjockt". Det är var det är. Mittemellangrovt. Inte trådsmalt, inte den mulliga modellen.

Garn från engelskspråkiga länder kan ha en gammal gruppindelning, som worsted eller 10 ply. Garn kan också ha den moderna standardindelningen, efter siffror. Då kallas ett "worsted" garn för "4" eller "medium".

Solklart, va? Änglakörer sjunger, enhörningar skuttar runt och alla får godispåsar ...

Ja, det är lite crazy, det där med garn. Och äpplen. Recept överhuvudtaget.

Ett garn som är worsted weight är ett garn som är så pass tjockt ... eller smalt ... eller har det midjemått som krävs för att få masktätheten 20 maskor = 10 cm, på en slätstickad provlapp av det stuk som passar till en tröja.

Därmed inte sagt att just du får den stickfastheten eller att du ens vill det — det är bara ett sätt att peta in garn i olika grovleksgrupper.

Gruppen 4-medium är egentligen så bred att den innefattar alla garn som sägs ha en masktäthet om 16 till 20 maskor = 10 cm.

Det är näppeligen en exakt indelning. Det är som andra ihopklumpningar och utsorteringar i samhället — "kvinnor", "förstagångsväljare", "äpplen" — de innehåller en stor inbördes variation. Amigurumi-gurun Planet June gjorde ett virktest med åtta olika "worsted weight yarn" och fick åtta olika resultat.

Men när du letar efter ersättningsgarn ska du alltså kolla runt bland svenska garnförsäljare och se vilka garn som sägs ha masktätheten på runt 16—20 maskor = 10 cm. Den uppgiften brukar stå bland alla frodiga ord som utgör garnets kontaktannons, förlåt produktbeskrivning.

I den magiska värld vi kallar Internet ser jag att garnbolaget Järbo Garn delar in sina garn i just sådana nummer-grupper. Yay! Till exempel kan du hitta det vanliga akrylgarnet Big Verona i 4-gruppen. Fast några fyror borde egentligen vara treor, eller double knitting. Jaja.

Du kan också gå in på Ravelry och se vilka garn andra har använt. Leta upp din beskrivning i "Patterns"-sökfältet och klicka sedan på "projects". Där brukar virkare och stickare tala om vilka garn just de har använt.

På Ravelry kan du också söka efter specifika, utländska garnmärken och se vilken grovlek de har (alltså uppgiven masktäthet). Det gör att du kan jämföra mer direkt med garnsorter som finns i Sverige.

Och om du återvinner garn stickar och virkar du bara provlappar och kollar av.

Enkelt, va? Och just det, kom ihåg att motsvarande material — ull, bomull, lin — är viktigt att tänka på. Så du kanske ska blunda för akrylen.

Låt oss göra det ännu enklare! Eller mer komplicerat. Något ditåt.

2 ggr worsted weight = 1 chunky/super bulky

Din virkbeskrivning manar dig att virka med två trådar. Att virka med dubbelt garn är ett sätt att få ett tjockare garn.

Okej, du kanske ska virka med två trådar för att du ska få en sådan där raggsockig färgeffekt, men nu tänker jag låtsas att du ska ha ett mulligt garn. Så det så.

Då kan du istället välja ett garn som har lika stor muffinsmage som två trådar medium-garn, och alltså virka med bara en tråd eller enkelt garn.

Två trådar worsted motsvarar en tråd chunky- eller bulky- upp till super bulky-garn. Vilket innebär ett garn som har en uppgiven masktäthet på ungefär 12—15 maskor = 10 cm.

Du kan alltså avvisa medium-garnen och istället börja ragga på garn i grupp 5 eller 6.

Så härligt många valmöjligheter!

Eller? Som sagt, om det du ska virka ska ha en specifik passform: Virka provlappar och kolla att du får samma virkfasthet som det står i beskrivningen.

Om inte: Kör bara på. Ta ett garn du älskar och som älskar dig tillbaka.

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om billiga garner, stickning, virkning.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...