Uppläggsvarvet för snävt?

Har stickat ett par strumpor och märker nu att uppläggsvarvet är för snävt. Vad göra?

Har du lagt upp för hårt och tajt? Så här fixar du det! (Varning! Radikal lösning)

Det du inte löser med våtspänning fixar du med saxen, hävdar "Billigt garn"-Anna.

Du har alltså lagt upp för hårt. Jaja, det händer de bästa. Verkligen — det är på det sättet de har blivit bäst, genom att göra massor av misstag och lära sig något av dem.

I vanliga fall när något blir lite småtossigt i stickning eller virkning brukar det gå att blocka eller våtspänna bort problemen. Att forma om plagget i fuktigt tillstånd, alltså. Så är inte riktigt fallet med en icke-elastisk uppläggning. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med garn på uppläggningsvarvet, och försöker du dra ut det kommer det att gå sönder.

Det här är ett problem inte bara för strumpor som är stickade från skaftet och nedåt, utan också för mösskanter, tröjmuddar, vantskaft, ärmslut och så vidare. Tyvärr brukar problemet inte bli uppenbart förrän du försöker dra på dig plagget.

Och vad gör du istället? Jo, du kan fixa till en för tajt uppläggning med den enkla lösningen eller den radikala lösningen.

För hård uppläggning — den enkla lösningen

Den enkla lösningen är att repa upp och sticka om från början.

Va?! Skulle det vara enkelt? Ja, visst är det det! (Du har inte sett den radikala lösningen än — den kan verkligen att få dig att skrika.)

Den här andra stick-omgången testar du att dra skaftet över foten när du har stickat ett par centimeter. Dessutom experimenterar du med en mer elastisk uppläggning:
 

Om du har lagt upp för hårt — den radikala lösningen

Har du lagt upp för hård uppläggningskant på din stickning? Här är en lösning!


Det finns alltså ett annat sätt att förvandla en stramande uppläggning till en elastisk kant. Du kan behöva sätta dig ned och andas djupt när du får reda på hur den går till; ingen levande person kommer att lida någon skada.

Fördelen med denna metod är att du slipper att börja om helt från början, vilket är särskilt trevligt om du har stickat en tröja. Nackdelen är... ja, att du klipper sönder din stickning lite. Och att den blir cirka ett varv kortare. Plus att du får fler trådar att fästa.

Den radikala lösningen handlar helt enkelt om att du klipper bort den trilskande, hårda uppläggningen, plockar upp uppochned-vända maskor med ett nytt garn och maskar av dem elastiskt istället.

Låter det läskigt? Det är det inte, men du behöver ett par saker:
  • Garn i samma nyans och tjocklek som resten av stickningen, eller något i en avvikande färg. Det är bara snyggt med kontraster.
  • Strumpstickor eller rundsticka som är tunnare än dem du har använt till strumpan eller vad det nu är du har stickat. Om du inte har tunnare stickor fungerar det finfint med trubbig nål och ett grovt garn. Stickor i samma grovlek är knepigare.
  • De stickor du ursprungligen använt till stickningen.
  • God belysning.
  • En nagelsax eller sprättkniv.

Det första steget är att studera strumpskaftet eller din stickade mudd noggrant. Och du ska göra det när skaftet är uppochned-vänt, så att uppläggningskanten är överst.

Du ska nu identifiera maskbågarna på maskorna på varvet som sitter under uppläggningskanten, alltså det första varvet som du stickade efter det att du lade upp. Ju mörkare garn du har, desto bättre belysning behöver du.

Studera maskbågarna ordentligt.


Eftersom stickningen är uppochned-vänd sitter maskbågarna lite tokigt. De är förskjutna ett halvt steg, och då du säkert har resårstickat mudden kommer du att se att du har maskor som till hälften är aviga, till hälften räta.

I exempelmudden ovan har 2 räta maskor vänts om till enbart 1 rät maska, omgiven av 2 maskor som är just 50-50 aviga och räta.

Det är precis som det ska vara. Hädanefter ska du sticka uppåt, från dessa nya, "konstiga" maskor.

Tycker du att du börjar få koll på var maskorna sitter? Även vid de aviga maskorna? Bra, bra. Då ska du säkra maskorna på det där varvet under själva uppläggningen.

För in en tunnare sticka i maskorna genom att skjutsa in stickan i den högra maskbågen (från ditt håll sett) på varje maska. Ja, även de där konstiga som är till hälften aviga, till hälften räta. Det är smidigast att börja där en avig maska har en rät maska till vänster om sig, just för att den maskbågen behöver pillas fram lite extra.

Måste det vara den högra maskbågen? Nej, det räcker med att du plockar upp en maskbåge, antingen den vänstra eller den högra på varje ny maska, men om du plockar upp den högra är du säker på att du inte stickar maskorna vridna sedan.

Det spelar heller ingen roll om du jobbar från höger till vänster eller från vänster till höger, så länge du håller dig till samma varv.

Säkra maskorna på det varvet genom att föra in stickan i den högra maskbågen.


Fortsätt att placera den högra maskbågen på varje maska på de tunnare stickorna, tills du har säkrat hela varvet. Kvar ovanför de tunnare stickorna (eller den grova tråden) ska bara varvet med uppläggningen finnas.

Säkra samtliga stickade maskor på varvet.


Ta fram saxen och börja att försiktigt klippa bort uppläggningsvarvet. Klippa i stickningen?! Ja, klippa. Eftersom stickningen är bakvänd och uppochned går det inte att repa upp det där varvet så lätt. Det är lika bra att klippa bort det, maska för maska. Ett litet snipp i en maska ovanför de maskor du har säkrat på de tunnare stickorna, och så ett litet snipp till ...

När maskorna på varvet nedanför är säkrade kan du börja klippa i stickningen.


När du har klippt bort hela uppläggningsvarvet har du ett litet problem: eftersom du har klippt har du har ingen riktig garnände kvar. Alltså får du repa upp ett par av de säkrade maskorna tills du har en tillräckligt lång garnände för att kunna skarva garnet.

När du repar upp uppochned-vända maskor räcker det inte med att dra i garnändan, utan du måste lirka ut garnet ur maskorna. Gör det.

Repa upp ett par maskor av stickningen för att ha garn att skarva med.


Ta nu ditt extra garn, i samma eller i en annan färgnyans, plus dina ursprungsstickor, och sätt igång att maska av dina säkrade maskor elastiskt.

Maska av stickningen direkt, elastiskt den här gången.


Fler varv? Vadå, vill du sticka lite längre? Det kan du förstås göra, men kom ihåg att de nya maskorna är förskjutna ett halvt steg. Du kan inte placera avig på avig, rät på rät på samma sätt som i vanlig stickning. Vad du än stickar kommer att avvika från resten av skaftet.

Om du vill passa på att förlänga mudden ska du istället fundera på om du ska sprätta bort hela det nuvarande skaftet (efter att du har säkrat maskorna precis under det). Eller så kan du istället vara övertydlig och sticka ett varv med enbart räta eller aviga maskor, och sedan växla till en annan typ av resårstickning. Eller göra en tubavmaskning eller en skojigare kant.

Hur som helst, när du nu håller på att maska av kan du lika gärna passa på att maska av elastiskt, inte sant? Det vore ju förargligt om du istället för en för hård uppläggning fick en för snäv avmaskning.

Det finns många metoder att maska av elastiskt, och till denna provmudd valde jag "Jeny's suprisingly stretchy bind off" för en 2x2-resår, även om maskorna blev förskjutna ett halvt steg.

Förvandla en uppläggning till avmaskning. Elastisk, givetvis.


Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om billiga garner, stickning, virkning.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...