Sticka tubhalsduk och halsduk i ett

av "Billigt garn"-Anna

När halsduken är knäppt är det en tubhalsduk. Tänka sig.

När halsduken är knäppt är det en tubhalsduk. Tänka sig.

Det här är en perfekt halsduksmodell för dig som har svårt för att bestämma dig. Ska du sticka en snurrsjal eller en vanlig halsduk? I vilket mönster ska du sticka den? Hm. Hur ska du kunna välja?

Låt bli! Gör något knäppt istället, och maxa din halsduk med olika mönster!

Det första, fullständigt livsavgörande beslutet som du slipper göra:

Ska du sticka en vanlig halsduk eller en evighetssjal, alltså en tubhalsduk där ändarna sitter ihop?

En tubhalsduk är en tub. Du slipper knyta och kan bara svepa den ett eller två varv runt halsen, och vara både stilig och varm. Perfekt på morgonen och efter en sen krogkväll, när du kanske inte är upplagd för gymnastiska övningar.

En vanlig halsduk är bara en lång remsa. Och den kan du knyta och vira om halsen på alla möjliga trevliga fashionista-sätt, så många vis att det finns flera Youtube-filmer dedikerade till denna konst. Eller sport?

Men om du stickar en halsduk med knapphål och knappar slipper du bestämma dig. Ena dagen: tubhalsduk. Andra dagen: vanlig halsvärmare.

Det andra, oerhört viktiga beslutet som du slipper fatta:

Vilken sorts strukturmönster ska du sticka halsduken i? De smartaste stickmönstren till scarves är de som är vändbara och alltså ser likadana ut på både rätsidan och avigsidan. Som det absolut enklaste mönstret någonsin, rätstickning.

Men om du börjar att sticka en halsduk i enbart räta maskor händer det ganska snart att du passerar det där ljuvliga stadiet som du vill avnjuta så länge som möjligt, det när du rensar hjärnan och lugnar nerverna.

Nej, när du har rätstickat eller mosstickat eller resårstickat ett tag säger den tidigare så lyckliga hjärnan plötsligt: Stopp! Jag är uttråkad! Roa mig!

Och visst, hjärnan är bossen. Men vad tusan, över halva halsduken är kvar att sticka!

För att slippa detta eländiga och plågsamma tillstånd kan du istället mixa strukturmönster hej vilt, och sticka en långlång provlapp och svepa den runt halsen som ett bevis på vilken maskmästare du är.

Boyaa!

Japp, den här (tub)halsduken har knappar på båda sidor och är stickad i olika vändbara strukturmönster. Det finns ingen avigsida.

Utom möjligtvis det där att den är stickad i olika strukturmönster, eftersom vissa stickmönster brer ut sig, och andra drar ihop sig.

Om du blandar strukturmönster lika tossigt som jag kan det därför hända att halsduken blir bubblig, eller att du får ägna många minuter med miniräknaren innan du kan börja sticka på riktigt.

Vill du ha en knappkant? Vill du mixa strukturmönster? Här får du tips om hur du gör antingen det ena eller det andra, eller båda två.

Tips för knappkanten till din (tub)halsduk


Det där med knäppningar kan vara knepigt, även på något så banalt som en halsduk. Okej, du behöver inte bekymra dig om pojkknäppning och flickknäppning, men du behöver ändå tänka till en aning.

Vilka knappar ska du välja? Min princip när det gäller knappar är densamma som när det gäller garn. Det vill säga att rätta maskorna efter matsäcken. Vilka knappar har du redan hemma?

Om du vill ha en vändbar knäppning behöver du ha ungefär likadana knappar på båda sidor, och definitivt lika många.

Och med "ungefär likadana" menar jag till storleken, inte till färg eller utseende.

På den ena sidan av halsduken använde jag fem lilalackerade pärlemorknappar, och på den andra sidan fem marinblå plastknappar. Och fick en plastknapp över.

Och storleken, då? Ja, ju tunnare det stickade tyget är, desto mindre men fler knappar behöver du. Och ju större knappar du använder, desto färre knappar mäktar halsduken med.

Vilka knapphål passar till en stickad halsduk? En bra tumregel är att inte använda mindre eller större knappar till kortändan av en halsduk än att du kan sticka lagom stora knapphål med ett omslag eller dubbelomslag.

Tips för att sy i knappar i stickade plagg


Konsten att sy i knappar i stickat

  • Om antalet maskor på knapphåls- och knappkanten inte stämmer överens (men måtten banne mig kommer att stämma efter blockning), låtsas-sy genom knapphålen för att hitta rätt ställen för knapparna.
  • Att sy i knappar i stickade kläder med enbart sytråd är inte så snyggt. Nä, använd samma garn som du stickade med, kanske förstärkt med en sytrådsslinga. Men att få igenom garnet genom knapparnas hål är knepigt med en vanlig synål eller broderinål, eftersom nålsögat antingen är för litet för garnet eller för stort för knapparnas hål. Så använd en nålpåträdare istället. De brukar finnas i billiga sy-kit.
  • Tändstickor! Får de lära sig sådant på slöjden idag? Knappar behöver hals för att inte slitas ut, och en tändsticka mellan knappen och tyget ser till att du får en lagom höjd att sno garnet runt.

Tips för dig som vill blanda stickmönster


O, det finns så många härliga, stickade strukturmönster! Hålmönster, flätmönster, geometriska figurer, rutor och ränder och romber.

Så varför välja, när du kan blanda flera roliga raringar i en och samma halsduk?

Strukturmönstren som är mixade i den här (tub)halsduken är precis det dussin som jag valde ut som favoriter i mysiga, vändbara stickmönster.

Du kan välja bland dem, eller några helt andra. Och du behöver inte ta så många varianter som tolv, utan kan varva mellan två eller tre olika strukturer.

Sätt tydliga gränser för garngodiset


Det är svårt att få en osynlig gräns mellan ett stickat strukturmönster och ett annat. Så låt bli att försöka.

Rama in dina olika strukturmönster med partier av rätstickning istället, typ sex till tio varv. Och inled och avsluta gärna med detsamma.

Det ger dig dessutom en möjlighet att öka eller minska antalet maskor mellan de olika mönstren.

dubbelvikt halsduk


Kantmaskor är dina bästaste maskvänner


Det finns några klurigheter när det gäller att blanda strukturmönster. Dels har mönstren olika masktäthet, dels kan de ha olika mönsterrapporter, alltså det där partiet som du upprepar över bredden och höjden.

Vill du ha en rak och jämn halsduk? Tycker du att en halsduk som varierar i bredd är lemlästad och brutalt vanställd?

Okej vännen, då måste du sticka separata provlappar för varje strukturmönster som du vill använda.

För att få en jämnbred halsduk när du blandar mönster får du antingen lov att blanda stickmönster som har ungefär samma stickfasthet, eller öka och minska antalet maskor per mönsterparti.

Om grundbredden på din halsduk är ca 20 cm, och du har en masktäthet om 15 m = 10 cm, så stickar du med 30 maskor (innanför kantmaskor, förslagsvis).

Om nästa strukturmönster har stickfastheten 18 m = 10 cm, måste du öka 6 maskor jämnt fördelat i den rätstickade övergången för att även det mönsterpartiet ska bli 20 cm brett. (1,8 x 20 = 36). Låter du bli att öka blir istället just det partiet endast 17 cm brett (30/1,8 = 17).

Just det, inte nog med att du är tvungen att sticka flera provlappar, du måste även räkna om skiten.

Jag älskar såväl provlappar som att räkna. Fast ännu mer älskar jag när stickningen är dynamisk, lite lagom ovanlig och mystisk.

Så jag förordar istället en radikal lösning på problemet. Du kan nämligen justera breddskillnaderna genom att använda fler kantmaskor, både för strukturmönster som brer ut sig, och för dem som drar ihop sig.

Till min halsduk använde jag rätstickning som kantmaskor, och fick en breddskillnad på mellan 11 och 21,5 cm. Ja, för samma antal maskor över hela halsduken. Grundbredden, för de rätstickade partierna, var 16 cm. (Och hela halsduken var 165 cm lång.)

Bubblig halsduk


Det smalaste partiet var bara charmigt (stickmönstret "köttfärs"), däremot hotade moss-patentstickningen att nästan bli dubbelt så bred som rätstickningen. Vad göra?

Fler kantmaskor!

Istället för att använda en kantmaska i vardera sida experimenterade jag mig fram till att köra 6 stycken räta maskor i respektive kant. Det gav en vild, men mildare övergång.

Öka antalet kantmaskor när du stickar



Och samma sak gör du om du tycker att ditt strukturmönster blir för spinkigt — behåll ditt totala maskantal, men öka antalet kantmaskor.

Och mönsterrapporterna, då?

Min halsduk var totalt 34 maskor bred, varav minst två maskor hela tiden var kantmaskor.

Högst 32 maskor var alltså kvar för själva mönstret. Det går utmärkt för sådana strukturer som är jämnt delbara med 2 och 4 och 8. Men hur fungerar det med "triangeldrama", där antalet maskor ska vara delbart med 6 + 1?

Det närmaste maskantalet som är mindre än 32, och samtidigt är delbart med 6, är 30. Sedan behövs det alltså ytterligare en maska för att strukturmönstret ska gå ihop. Det blir 31 maskor.

För att slippa att minska eller öka antalet maskor mellan varven valde jag att ha en kantmaska i ena kanten, och två kantmaskor i den andra. 1 + 31 + 2 = 34.

Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Tubhalsduk: rekommendera en gratis virkbeskrivning eller stickbeskrivning.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...