Sticka en ruta med kvadrat (som duk, disktrasa eller till filt)

Behöver du en stickad ruta eller flera till ditt projekt? Den här enkla, smarta och rundstickade rutan har funnits i urminnes tider. Eller åtminstone sedan slutet av 1800-talet. Här är stickbeskrivningen på svenska. Och som diagram.

Sticka ruta som fyrkantig duk, som disktrasa eller till filt.

Vad ska du med stickade rutor till? Nöjer du dig med en ruta får du en liten, stickad, fyrkantig duk. Eller en disktrasa. Stickar du flera kan du sy eller sticka ihop dem till en större duk, eller till en filt eller ett överkast. Eller varför inte en poncho?

När jag begav mig ut på Internet-jakt efter gamla stickbeskrivningar på dukar hittade jag en stickad ruta som var fantastisk i sin enkelhet. Och jag fann den flera gånger.

Ja, i säkert tre, fyra av de stickböcker som hunnit bli så gamla att de inte längre är skyddade av upphovsrätten förekom stickade kvadrater som föreställde en nästan fylld, stickad fyrkant omgiven av hålmönster. Och den var rundstickad, inifrån och ut.

Ibland presenterades kvadraten som en duk, ibland som en ruta till ett överkast. Men hur du än väljer att använda den blir den ruskigt rar.

Och du kan fortsätta rundsticka hålmönstret tills rutan är så stor som du vill ha den. Enorm! Gigantisk! Nej, förresten. Den är snyggare när det är mer fyrkant än hål.

Versionen i "Rules and directions for the use of Finlayson, Bousfield & co.'s real Scotch linen crochet thread" från 1886, via Internet Archive, hade ett lustigt och harmlöst korrfel på slutet. Därför valde jag att tolka just den på mitt eget vis, i beskrivning och diagram.

Vad kan jag säga? Jag gillar inte stick-skritt, jag vill ha hinder och galopp!

Beskrivning på stickad ruta från 1886

Hur stor ska din stickade ruta bli? Hur stor fyrkanten till duken, disktrasan eller filten blir beror självklart på vilket garn och vilka stickor du väljer. Och på hur många varv du väljer att sticka.

I min version använde jag tunt återvunnet lingarn, och jag stoppade nästan där originalbeskrivningen slutade. Det vill säga efter 46 varv och 180 maskor.

Min ruta blev 27 x 27 cm, perfekt för såväl en liten duk som en disktrasa.

Fyrkanter kräver förkortningar

I min tolkning hittar du förkortningar. Det gör du faktiskt inte i originalbeskrivningen från 1886.

Jag svär!

Eller jo, det finns en sorts förkortande upprepningar, men det är inga galna bokstavssamlingar. Och så är också beskrivningen på över två sidor.

För att göra rutandet lite mer överskådligt har jag däremot valt att använda några klassiska stickförkortningar. Lite lagom crazy, sådär. De är:

  • m = maska.

  • rm = rät maska. Om det står "5 rm" ska du sticka fem räta maskor.

  • omsl = omslag. Japp, det är bara två bokstäver färre. Förkortningen innebär alltså att du ska göra en ny maska genom att lägga garnet över stickan, och på varvet efter sticka den så att den blir ett hål.

  • 2 rm tills = två räta maskor tillsammans. Du stickar en vanlig minskning genom att sticka ihop två maskor rätt. Det är en minskning som lutar åt höger.

  • öhpt = överdragshoptagning. Det är en minskning som lutar åt vänster. Vanligtvis gör du den genom att lyfta en maska, sticka en maska, dra den lyfta maskan över den du just stickade. Men det finns fler sätt att sticka vänsterlutande minskningar. Välj den metod du gillar bäst, varje gång du ser "öpht".

  • döhpt = dubbel överdragshoptagning. Du minskar tre maskor till en genom att lyfta en maska rätt, sticka ihop två maskor, och dra den lyfta maskan över den just ihopstickade maskan. Om du vill kan du göra en annan tre till en-minskning.

Jaha. Var det allt? Nix, pix! I min tolkning stöter du också på några specialtecken:

  • *-*. Det som står mellan första och sista stjärnan (*) ska du upprepa över hela varvet. Det blir fyra gånger totalt. Ja, du rundstickar, men det blir inte runt. Utan fyrkantigt.

  • [ ]. När du kommer till en hakparentes ska du upprepa det som står i hakparentesen så många gånger som siffran efteråt anger. Så när det står "[öhpt, omsl] x 4" ska du göra en vänsterlutande minskning följt av ett omslag totalt fyra gånger. En längre version hade varit: öhpt, omsl, öhpt, omsl, öpht, omsl, öhpt, omsl.

  • ( ). Talet inom parentes i slutet av varvet uppger hur många maskor du ska ha efter alla ökningar och minskningar. "(116 m)" betyder följaktligen att du ska ha 116 maskor på stickorna om du har micklat till alla maskor korrekt.

Vill du skriva ut beskrivningen istället för att uggla framför burken eller mobilen? Tänk, just den här rackaren behövde jag i en håla utan uppkoppling. Så även du kan ladda ned en stickbeskrivning (pdf) som inte är så pratig.

Men nu är det dags för mindre ordmärkande och mer maskande! Stickade rutor, här kommer vi! Beskrivningen först, diagrammet sedan.

Sticka ruta med ruta, svensk beskrivning

Rutan stickar du i rundstickning. Det som står mellan *-* ska du upprepa fyra gånger över varvet.

Lägg upp 8 m och fördela dem på strumpstickor, två rundstickor eller magic loop.

Varv 1, plus alla udda varv: Räta m.

2: * 1 rm, omsl, 1 rm. * (12 m)

4: * 1 rm, [omsl, 1 rm] x 2. * (20 m)

6: * 1 rm, omsl, 3 rm, omsl, 1 rm. * (28 m)

8: * 1 rm, omsl, 5 rm, omsl, 1 rm. * (36 m)

10: * 1 rm, omsl, 7 rm, omsl, 1 rm. * (44 m)

12: * 1 rm, omsl, 9 rm, omsl, 1 rm. * (52 m)

14: * 1 rm, omsl, 11 rm, omsl, 1 rm. * (60 m)

16: * 1 rm, omsl, 13 rm, omsl, 1 rm. * (68 m)

18: * 1 rm, omsl, 15 rm, omsl, 1 rm. * (76 m)

20: * [1 rm, omsl] x 2, 5 rm, öhpt, 1 rm, 2 rm tills, 5 rm, [omsl, 1 rm] x 2. * (84 m)

22: * [1 rm, omsl] x 2, öhpt, omsl, 4 rm, öhpt, 1 rm, 2 rm tills, 4 rm, omsl, 2 rm tills, [omsl, 1 rm] x 2. * (92 m)

24: * [1 rm, omsl] x 2, [öhpt, omsl] x 2, 3 rm, öhpt, 1 rm, 2 rm tills, 3 rm, [omsl, 2 rm tills] x 2, [omsl, 1 rm] x 2. * (100 m)

26: * [1 rm, omsl] x 2, [öhpt, omsl] x 3, 2 rm, öhpt, 1 rm, 2 rm tills, 2 rm, [omsl, 2 rm tills] x 3, [omsl, 1 rm] x 2. * (108 m)

28: * [1 rm, omsl] x 2, [öhpt, omsl] x 4, 1 rm, öhpt, 1 rm, 2 rm tills, 1 rm, [omsl, 2 rm tills] x 4, [omsl, 1 rm] x 2. * (116 m)

Pass på! Nu ändras rytmen för maskorna en aning.

30: * 1 rm, omsl, 1 rm, [omsl, öhpt] x 6, 1 rm, [2 rm tills, omsl] x 6, 1 rm, omsl, 1 rm. * (124 m)

32: * [1 rm, omsl] x 2, [öhpt, omsl] x 6, döhpt, [omsl, 2 rm tills] x 6, [omsl, 1 rm] x 2. * (132 m)

34: * 1 rm, omsl, 1 rm, [omsl, öhpt] x 7, 1 rm, [2 rm tills, omsl] x 7, 1 rm, omsl, 1 rm. * (140 m)

36: * [1 rm, omsl] x 2, [öhpt, omsl] x 7, döhpt, [omsl, 2 rm tills] x 7, [omsl, 1 rm] x 2. * (148 m)

Nu börjar du förstå hur det fortsätter, va?

38: * 1 rm, omsl, 1 rm, [omsl, öhpt] x 8, 1 rm, [2 rm tills, omsl] x 8, 1 rm, omsl, 1 rm. * (156 m)

40: * [1 rm, omsl] x 2, [öhpt, omsl] x 8, döhpt, [omsl, 2 rm tills] x 8, [omsl, 1 rm] x 2. * (164 m)

42: * 1 rm, omsl, 1 rm, [omsl, öhpt] x 9, 1 rm, [2 rm tills, omsl] x 9, 1 rm, omsl, 1 rm. * (172 m)

44: * [1 rm, omsl] x 2, [öhpt, omsl] x 9, döhpt, [omsl, 2 rm tills] x 9, [omsl, 1 rm] x 2. * (180 m)

Vill du fortsätta? Då är det bara att öka antalet hål. Annars:

Varv 46: Maska av löst i räta maskor.

Fäst alla lösa trådar snajdigt på avigsidan. Våtspänn sedan rutan så att den blir någorlunda kvadratisk och inte ett sladder.

Ska din ruta bli en duk, eller ska du ha flera till en filt eller ett överkast? Du måste blocka, oavsett.

Diagram! Sticka rutan från ruta ett

Mm, tårtbit. Nej, en ruta ska det vara. Och det blir den om du behandlar tårtbiten som en mönsterrapport och tuggar om den fyra gånger över hela varvet.

Diagrammet är gjort med hjälp av ett av mina favoritverktyg, StitchFiddle. Om du klickar på diagrammet får du upp det i en större version.

Vill du sticka andra dukar?

Tänker du "duk" när du stickar din ruta? Då kanske du är intresserad av de andra pensionerade stickbeskrivningarna jag rotade fram på det däringa Internetet. Till exempel en rund duk med stort blom-motiv, en snabbstickad liten duk med en skir blomma, en stickad duk med virkad kant, en rektangulär duk med vågigt mönster och en rund stjärnduk.

Vill du veta när fler av mina tolkningar av hundraåriga duk-beskrivningar dyker upp? Prenumerera på nyhetsbrevet!

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!