Upprepning i den hårda skolan, lektion åtta: Spara tid (och andra pengar)

Att återvinna garn gör att du stickar och virkar busbilligt. Men är det inte vansinnigt tidskrävande? Med de rätta knepen hinner du fortfarande sticka och virka av ditt nya, extrema garnförråd.

Att spara garnstålar genom att repa upp gamla plagg är ingen konst. Det gäller bara att köpa billiga slaktobjekt.

Och hur du letar reda på fler sådana får du lära dig i nästa lektion av Upprepningens hårda skola, "De sälla jaktmarkerna".

Men om du redan har lyckats fösa ihop en försvarlig bunt malätna tröjor, kaffefläckade plädar och antika gardinlängder känns inte pengar som ett stort problem. Högen med blivande garn bara växer och sväller och kläcker kolonier av sporliknande utväxter...

Hur i all världen ska du hinna repa upp allt utan att förlora förståndet (och lägenhetskontraktet) under tiden?

Lugn. Det finns ett par knep för spara tid och andra sorters pengar.

1. Söndra och härska

Om du har fler än fem slaktobjekt på gång sparar du tid och kraft på att dela in skiten i reinkarnationsfaser.

Ha separata högar (lådor, påsar, ställningar...) för saker som ska du ska

  • A. sprätta

  • B. nysta

  • C. härva (eller linda)

  • D. tvätta

  • E. torka

Och förstås: för pysselfärdigt, torrt garn.

Jag kör med en kombination av påsar och lådor. Och påsar. Och lådor.

Varje plagg/blivande garn har en egen kalkonpåse (en fryspåse modell jättejågel) som jag flyttar från låda till påse till låda, med anteckningar på frystejp. Typ "stort hål vid magen", "tvätta två gånger", inköpsdatum och prislapp.

Frystejpen håller för — hör och häpna! — första avbuggningen, alltså dubbel infrysning, och är lätt att dra bort när påsen är färdig för ett nytt extremt garn-makeover-projekt.

Garn i tvättpåsar och lådor

Om du har ett par blivande garn i varje hög kan du lugnt göra det ingrepp du känner för istället för att sega dig igenom en tröja i taget.

Känner du dig frustrerad? Ett utmärkt tillfälle att sprätta ett gäng sömmar.

Stressad? Nystning gör dig lugn och trygg.

Förtvivlad eller sångsugen? I badrummet kan ingen höra dig böla. Tvätta ett par härvor i taget i badkaret eller handfatet.

2. Sköldpadda

Jojo, "sköldpadda" är vanligtvis ett substantiv, men här är det ett verb att leva efter.

Du minns väl fabeln om sköldpaddan och haren? Sköldpaddan vann. Och det gör du också i längden – om du skyndar långsamt. Alltså sköldpaddar.

Hetsa inte igenom sprättning, nystning, härvning eller tvätt, för då sliter du lätt sönder garnet.

Maskintvätt av härvor leder bara till eländigt trassel. Och garn mår inte bra av att dunsa runt i torktumlare, även om det går fortare än vinds- och badrumstorkning på ställningar.

Efter allt ditt slit förtjänar du väl mer än en hög med spröda eller ihopfiltade stumpar?

Sköldpadda mer.

3. Hoppa hage

Du behöver inte gå igenom varje slaktsteg varje gång. Ibland är det mer rationellt att klippa bort stora stycken istället för att sitta och småsprätta. Har du fler än tre plagg att återvinna är det poänglöst att försöka bevara varenda lilla tråd.

Garnspill som blivit över efter sprättning, inte lönt att spara

Vissa garn behöver inte nystas, utan du kan härva eller linda dem direkt från stycket. Testa! Går garnet av eller fastnar får du lov att nysta först.

Ibland behöver du inte ens avkrulla garnet, utan det fäller ut sig själv till något pysselvänligt. Ska du virka med ett återvunnet bouclégarn är härvning slöseri med tid. Tvätta bara slaktplagget först, annars blir det väl juckigt.

Vill du få tag i så mycket blivande garn att du faktiskt kan tillämpa dagens lektion? Lektionen "De sälla jaktmarkerna" pekar med stora pinnar på de givna och inte fullt så självklara sätten att få tag i plagg som bönar om dödshjälp.

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!