Idéer + mönster! Klipp till och sy något som värmer — återbruk av gamla, stickade tröjor

Sy om och sy ihop stickade tröjor. Här är idéer på hur du kan sy av gamla stickade plagg — istället för att repa upp och återvinna garnet. Har din slakttröja 'dåliga' (klippta, overlockade) sömmar? Du kan lätt fixa snygga, stickade saker ändå. Återbruk av stickade plagg är värsta klippet!

Vill du inte återvinna garnet? Då kan du sy om och sy ihop av dina stickade tröjor! Här har du massor av återbruks-idéer

Har du hittat en lagom snygg tröja som du vill slakta? Har den uschliga sömmar eller är den stickad av så tunna trådar att du inte kan sno åt dig garnet? Alltså genom att repa upp den och fixa stick- och virkvänliga nystan? Kanske har du — eller en stackars familjemedlem — klantat sig och krympt en ulltröja till bebisstorlek i fel tvättprogram?

Har du en ulltröja som har krympt i tvätten? Grattis! Du har nu filtad ull, som du kan sy något nytt av.

Lugn. Du kan fortfarande återanvända eller återbruka den, och pyssla till något riktigt snyggt och nytt av den gamla trasan. Något snyggt OCH stickat.

Tänk dig att tröjan du har hittat är tyg.

Kläder stickade av (i huvudsak) ull — som inte är superwashbehandlad — kan du filta eller valka i tvättmaskin, och få fantastiskt pysselvänligt tyg. Ullfilt, helt enkelt. Och det är så mycket bättre än polyesterfleece, särskilt om du plastbantar.

(Att filta eller valka stickad, virkad eller vävd ull motsvarar tovning, som du gör med kardad ull. Ullfibrerna hakar i varandra, tyget krymper och blir tjockt och mer kompakt.)

Koftor och slipovrar i andra material, som bomull, lin eller blandmaterial med mycket syntet, kan du istället betrakta som trikåtyg. Mer eller mindre grovstickat, men ändå: trikå.

Du kan alltså sy något stickat (eller virkat), med elastiska stygn. Ordinär sicksack eller efterstygn och langettstygn för hand duger finfint.

Återbruk av kläder! Oavsett om du kan filta din stickade tröja eller ej kan du använda den som tyg till nya spännande projekt.

Den enklaste modellen, à la det så irriterande "så enkelt att du inte behöver en beskrivning"- beskrivning, är att ta en ribbstickad tröja och klippa bort ärmar och hals och sy ihop tuben som blir över längs långsidorna (sicksacka med smal sicksacksöm i fårorna av resårstickningen, och fålla med bredare sicksack).

Du har nu en... vahetere... väpnarhuva! Eller en kapuschong, kanske, om tröjan var lång. Eller en krage, om tröjan var kort.

Ärmarna kan du göra benvärmare av, eller till och med varma torgvantar med mudd.

Sy ett par torgvantar av en gammal stickad tröja, filtad eller inte.

Lägg handen på ärmen med fingrarna upp mot axlarna, och med tröjmudden som vantmudd, och rita av längs med tummen.

Gör en markering där fingrarna börjar, och klipp av. (Lägg till sömsmån, om du tänker vika in kanten.)

För tumgreppet behöver du ungefär en halv, en centimeters sömsmån. Och ja, det går bra att sy ihop sömmen för hand medan du har "vanten" på.

Sicksacka eller fålla kanterna om du använder stickat tyg. Eller låt kanterna vara, om tröjan är filtad.

Var det begripligt? Är tröjan tillräckligt billig spelar det ingen roll om det blir keffigt, tänk på det.

Fler återbruks-idéer + mönster till att sy om begagnade, stickade tröjor

Flera blivande slöjdlärare som pluggat vid Åbo Akademi har skissat fram idéer på olika sätt att sy om en begagnad, stickad tröja. Och dessutom sytt upp flera av dem.

Och här är ytterligare 30+ idéer, filtade och inte, från min Pinterest-tavla:

Sy och pyssla av stickat

Har du en gammal stickad tröja på lager? Om du inte vill eller kan återvinna garnet kan du sy ett par tumvantar av den!

Återvinn och sy nytt av gamla tröjor. En liten tröja räcker minst till ett par tumvantar och ett par torgvantar!


Har du ett gratismönster att rekommendera?

Vill du rekommendera en bra länk till en stickbeskrivning eller virkbeskrivning? En länk till en webbsida som inte redan finns med på några av mina listor?

Dela med dig av med din bokmärkeslista och dina hotspots från ditt webbsurfande till Billigt-garn.net:s läsare!

Tala om vad modellen kallas, vilken länk det är, och varför du gillar beskrivningen. (Kanske har du till och med virkat eller stickat den själv?)

Dela garnglädjen på ...

Mer garnbus!