Grovlek på stickor: Vilken storlek på stickorna ska jag använda till mitt garn?

av Anonym

Jag har garn men vet inte vilka stickor jag ska använda. Du skrev att jag kan sno det runt en linjal för att få veta. Hur "läser jag av" linjalen?

Så här listar du ut hur tjocka stickor (eller virknålar) du ska använda


"Billigt garn"-Anna svarar:

Va? Har jag skrivit det? Det kan jag inte tänka mig. Eller jo, det har jag väl. Men jag har absolut inte påstått att det är en *bra* metod.

Räkna wraps per inch för ett garnVisst, det går att räkna ut WPI (wraps per inch, antal trådar eller omslag per tum) för ett mysterie-garn och sedan se vilka stickor det motsvarar i en tabell.

Och det finns ett mycket enkelt frågeformulär du kan beta av för att se om tabell-avläsandet är en god idé:

1. När du stickar, använder du dina egna händer?

Om du svarade "ja" på någon av ovanstående frågor, skippa WPI-metoden. Det finns bara ett bombsäkert sätt att lista ut vilken grovlek på stickorna du ska använda. För återvunna garn, handspunna garn, mysteriegarn utan banderoll runt magen — och för köpegarn med gördlar där det trots allt står rekommenderad masktäthet och stickstorlek.

Denna metod att lista ut stickstorlek är ... att sticka provlappar. Notera plural-formen.

Det är inte garnet som bestämmer vilka stickor som passar. Det är du. Närmare bestämt ditt handlag och den look du är ute efter.

Stickar du löst och ledigt, hårt och stramt, lagom mittemellan-normalt? Vill du ha ett styvt, stumt "tyg". Ett tätt slätstickat med studs? Ett flödande, luftigt svep med fall? Ska du sticka strumpor, tröjor eller sjalar?

Om du och jag stickade — med samma masktäthet — från varsin ände av samma garnnystan skulle vi ändå välja olika kaliber på doningarna. Garanterat. (Gissningsvis drar jag fram grövre stickor än du. Mina maskor är så hårda att stickorna kippar efter andan.)

Precis som att vi har helt egna sätt att sätta dit duttarna över o:na när vi skriver "glöm inte att köpa toapapper!" har vi individuella handstilar när vi stickar.

Är det inte vackert?

Alltså, sticka en provlapp med de stickor du gissar skulle passa. Sticka en provlapp till med grövre eller smalare stickor. Sticka ännu en med värsta mockajängerna. Tvätta och blocka. Vilken lapp gillar du bäst? Vilken lapp vill du adoptera och gifta dig med på samma gång, fast det är både omoraliskt och olagligt? Utifrån den lappen kan du sedan mäta upp din masktäthet.

Mitt rekord är sju provlappar innan jag blev riktigt nöjd — vanligtvis stannar jag vid två eller tre. Det är betydligt färre provningar än ett vad ett par skor eller nya jeans kräver.

Krångligt? Ljuvligt! Det är du — du, du, du — som regerar och styr och avgör vilket som fungerar bäst. Bara en sådan sak. Och hela det här provlappandet är ett utmärkt projekt att ha i fickan, något du kan dra fram och maska på i kön till kassan i affären.

Men nu ... linjaltricket. WPI-metoden. Och varför det inte fungerar.

Det finns många sätt att mäta och klassificera grovleken på garn. Ett av dem är wraps per inch (WPI), omslagsvarv eller trådar per tum.

Det mäter du genom att vira garnet runt till exempel en linjal, en penna, en bit papp — något där du sedan kan räkna antalet trådar du får rum med på en tum (cirka 2,54 cm, se bilden ovan, där garnet är lindat över två tum). Ju tunnare garn, desto fler WPI.

Smartast är att vira garnet över minst två tum eller fem centimeter. Och du ska vira garnet lagom. Inte för hårt. Inte för löst. Så att trådarna snuddar varandra, men inte överlappar.

Du kanske märker redan där varför den här metoden suger fet //brutalt äckligt könsord med djuranknytning//. Säg att du virar samma sorts garn runt en linjal vid fem olika tillfällen. Tror du att du får lika många trådar per tum varje gång? Eller att jag och min tonårsson skulle få samma antal trådar per tum?

Nej.

Och hur fungerar WPI-metoden med riktigt håriga mohairgarner, effektgarner med pluppar, bandgarn som bubblar och böljar? Inget vidare. Inte alls.

Fast det spelar inte så stor roll. För också tabellerna anger väldigt ungefärliga mått på dina sticke-pinnar, som inte har det minsta med ditt personliga handlag att göra.

Här är en wraps per inch-tabell jag har klistrat ihop efter information från Ravelry och några andra platser (och jag skulle börja mina provlappar på minst två, tre storlekar större stickor):

WPI ~ Stickstorlek

18+ ~ <= 2.5 mm

16 ~ 2.5-3.5 mm

14 ~ 3.5-4 mm

12 ~ 4.5-5.5 mm

10 ~ 6-8 mm

8 ~ 9-15 mm

Kommentarer till Grovlek på stickor: Vilken storlek på stickorna ska jag använda till mitt garn?

Klicka här för att kommentera

Grovlek på stickor: Vilken storlek på stickorna ska jag använda till mitt garn?
av: Mimmi

Hej Anna!
Håller med om det du skriver, och har ett par tillägg:

1. När jag har nystan med band, ser jag stickgrovleken som en rekommendation - inte en lag... Helt beroende på vad jag tänkt sticka.

2. När jag väljer den grovleken som står på bandet, är det precis lika viktigt att göra en provlapp för att kolla masktätheten för att se om det överensstämmer med mönster. Även när jag använder samma garn och stickor som står i mönstret. Just av den anledningen som du skriver: det individuella handlaget.

Dessa är nog de vanligaste nybörjarfel man kan göra, och som också kan leda till de största besvikelser när man ser resultatet en bra bit in i arbetet.

Bättre att ta jobbet med provlapp än att ångra slutresultatet!

Mvh
Mimmi

... och inte bara nybörjare
av: "Billigt garn"-Anna

Om det ändå bara var nybörjare som hoppade över provlappandet ...

Jag vet inte hur många erfarna stickare och virkare jag har stött på som ruskar på huvudet när jag frågar hur många provlappar de brukar göra.

"Nej, jag gör inte provlappar. Jag är väl en lat stickare!"

Hm. Även jag kan synda. Ibland händer det att jag inte stickar eller virkar så värst många, kanske bara ett eller två masktäthetsprov. Jag ångrar mig varje gång. Något brutalt.

Jag slarvar inte med att kolla fall, stuk, stickfasthet och virkfasthet för att jag är lat.

Eller jo, jag är jäkligt lat. Därför vill jag inte gärna hålla på att virka en kofta i ett år för att sedan riskera upptäcka att hela skiten behöver repas upp.

Men när jag ibland hafsar förbi provlapparna handlar det inte om lättja. Utan om en annan dödssynd: högmod.

Suck. Som tur är inträffar det inte så ofta. Det där att jag inbillar mig att jag vet precis vad jag pysslar med.

Kan det översättas till virknålar?
av: Beatrice

Jag har ett jättetjockt garn, Jag vill göra något av det. Den tjockaste virknål jag har hittat finns på nätet och är 15mm. Hur vet jag om den är tjock nog åt mitt garn?

mvh Beatrice

Samma sak gäller för virknålar
av: "Billigt garn"-Anna

För virkning gäller detta lilla test:

1. När du virkar, använder du dina egna händer?

Om du fick flest "ja" i testresultatet är provlappar rätt metod för att lista ut vilken storlek på virknålen du behöver.

(Att kolla i tabeller är en usel idé, och det normal-usla rådet är då att millimeterstorleken på virknålen är något mindre än millimetergrovleken på stickorna för samma sorts garn.)

Och när det gäller just ditt garn kan det vara ännu vettigare att fundera på händerna.

Om garnet är för tjockt för att virka med de virknålar du kan köpa i butik behöver du nämligen fundera på alternativa attiraljer.

Du kan antingen tälja en egen virknål (pdf) i den grovlek du behöver, eller virka med fingrarna.

Alltså inte den påtningsteknik som brukar kallas fingervirkning, utan att faktiskt använda fingrarna eller hela näven som virknål:



Klicka här för att kommentera

Skriv din egen sida! Det är lätt. Hur? Klicka här för att gå tillbaka till Frågor & tips om billiga garner, stickning, virkning.

A N N O N S
Fynda garnpaket på Adlibris
Fynda garnpaket på Adlibris


A N N O N S

Dela garnglädjen på ...